Atunci când autorităţile vorbesc despre proiecte pe 10 sau pe 30 de ani, trebuie să existe o unitate în decizia politică pentru că, în caz contrar, peste ani, tot ce se discută în prezent va fi schimbat de conducerile care vor urma, este de părere Marian Petre Miluţ, CEO al Prefab SA, care spune: "Cred că un mesaj pentru Executiv şi pentru clasa politică este ca la aceste planuri la care guvernul lucrează - strategii, proiecte pe termen mediu şi lung, să achieseze şi celelalte forţe politice. Altfel, lucrările sunt începute, neterminate, abandonate. Nu există continuitate şi atunci noi, întreprinzătorii, ne lovim de fluctuaţii în angajarea forţei de muncă, în predictibilitatea companiilor noastre. Autorităţile stau bine cu documentele, noi nu stăm bine cu predictibilitatea şi cu ce avem de făcut. Acestea sunt problemele noastre".
În plus, Marian Petre Miluţ menţionează că pe lângă unitatea în decizie politică, Executivul trebuie să colaboreze cu întreprinzătorii autohtoni la realizarea strategiilor, subliniind: "Acest lucru, din păcate, nu a contat pentru niciun guvern din ţara noastră. Nimeni nu a evaluat suportul pe care se poate baza atunci când realizează strategii şi proiecte. Nu este totuna să faci o strategie de sute de pagini, dacă nu ai cu cine să o faci sau nu ai forţa cu care să o aduci la îndeplinire".
Marian Petre Miluţ atrage atenţia că societăţile din ţara noastră au toate posibilităţile să construiască ecologic, să construiască împreună pe un ghid, pe un tipar care trebuie prezentat concret de Guvern. Domnia sa declară: "Le aduc aminte autorităţilor că, pe timpul liberalilor lui Brătianu şi Maniu, Guvernul îi chema pe industriaşii Mociorniţă şi Malaxa, şi îi întreba: Malaxa, poţi să faci atâta cale ferată? Mociorniţă, poţi să faci atâţia bocanci? Ei spuneau: Da, pot!, iar Guvernul îi chema a doua zi să le dea contractele pe care le avea cu Germania sau Marea Britanie. Acum, străinii câştigă licitaţiile cu un laptop, iar noi stăm cu cârca pe şantier ca să lucrăm, zi şi noapte. Nu aşa se face treabă. Propun să fie o asociere în proporţie de 50% pentru compania română în antreprenoriatul general din aceste proiecte. Guvernul face contracte cu Strabag, Vinci, Colas, Astaldi sau alte firme străine. Ele câştigă, dar nu vin să lucreze. Spre exemplu, firma care a făcut Stadionul Naţional cu 230 de milioane de euro a venit la compania noastră când preţul era de 118 milioane de euro, cu cât a câştigat licitaţia, şi mi-a spus să fac lucrarea cu 60 de milioane de euro. Le-am spus: o fac cu 100 de milioane şi vă dau 18 milioane profit. Mi-au spus: nu, noi vrem dublu!".
Domnul Miluţ continuă: "Deocamdată suntem o ţară de nivel mediu în Europa, fără canalizare, fără infrastructură. Suntem, din acest punct de vedere, ţara cea mai rămasă în urmă din Europa. Chemaţi companiile româneşti să construiască pentru că nu putem lua din altă parte materiale! Nu o să vină nimeni din SUA sau Germania să aducă infrastructura. Când câştigă o companie străină un proiect, puneţi firme din România subantreprenori. Ştim şi noi să facem drumuri, canalizări, blocuri. Una este cu cât câştigă un antreprenor din UE o licitaţie - banii se vor întoarce acolo, indiscutabil -, dar trebuie să fim şi noi undeva în jocul acesta, şi nu de pe o poziţie cu 50% din valoarea cu care a câştigat proiectul. Proporţia de 50% trebuie să fie în privinţa producătorilor interni implicaţi în proiect, pentru că noi producem în toată gama, atât în ce înseamnă imobiliare, cât şi în ceea ce înseamnă infrastructură mare sau mică. Prefab, în cei 53 de activitate, a participat la toate proiectele din zona în care a activat şi şi-a făcut treaba. La fel, alte firme din ţară".
• "Unele companii din construcţii vor claca în următoarele luni"
Problema pandemiei actuale nu se termină nici azi, nici mâine, nici peste câteva luni, poate va dăinui câţiva ani şi va trebui să ne obişnuim cu acest mod responsabil de a convieţui, este de părere Marian Petre Miluţ, care spune: "În perioada aceasta de pandemie, începând din martie, companiile de construcţii au rezistat în piaţă, dar sunt şi unele care vor claca în următoarele luni, pentru că au beneficiat de facilităţile guvernamentale de plată a taxelor şi impozitelor. Însă, când va veni scadenţa, în octombrie, decembrie, ne vom număra din nou".
Domnul Miluţ precizează, în acest context, că societatea sa are toate taxele locale şi către stat plătite la zi. "Noi nu am apelat la fondurile guvernului sau la alte ajutoare", menţionează domnul Miluţ.
• "Planul guvernului de a face 10.000 de locuinţe ANL în zece ani este o glumă"
Oficialul Prefab consideră o glumă planul guvernului de a face 10.000 de locuinţe în zece ani, în proiectul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), precizând: "Cerinţa pe piaţă este, astăzi, de 600.000-700.000 de apartamente. Dacă discutăm de ANL după 20 de ani de la lansarea proiectului, cred că nu ar trebui să mai facem blocuri pe care scrie ANL, care par un fel de paria, ale oamenilor săraci. Să facem nişte construcţii moderne, parcuri rezidenţiale, aşa cum sunt oriunde în lume, care să fie închiriate tinerilor ce au potenţial să plătească 100 - 200 de euro pe lună, în loc să achite un împrumut ipotecar. Aceştia plătesc o chirie până le cresc salariile mai mult, ca să îşi poată lua o locuinţă. Dacă este să discutăm un plan şi pentru tineri şi pentru cei care au venituri mai mici, să îl facem în felul acesta, să construim 10.000 de apartamente pe an, astfel încât, în următorii zece ani, să avem măcar 100.000, adică 15% din necesarul actual".
În plus, conform domnului Miluţ, dacă vrem ca aceste construcţii să fie eficiente, atunci trebuie "pornit de la drum sau de la canalizare", pentru că 40% din populaţia României, în special în mediul rural, foloseşte spaţiile sociale "undeva în fundul curţii", neavând canalizare.
• "Dacă ai făcut Autostrada Soarelui pe două benzi şi nu poţi expropria stânga-dreapta, aşa o înmormântezi sute de ani"
Marian Petre Miluţ atrage atenţia şi asupra situaţiei de pe Autostrada Soarelui, spunând: "Dacă ai făcut Autostrada Soarelui pe două benzi şi nu poţi expropria în stânga şi în dreapta, aşa o înmormântezi sute de ani. Exproprierea stânga-dreapta pe o autostradă cu două benzi nu se mai poate face în momentul acesta. Toţi au intrat cu câmpurile până în autostradă. Foarte puţine spaţii mai sunt pentru lărgire. Nu suntem în stare, de 20 ani, să facem 30 de km de autostradă, dar mai să unim autostrăzi, să facem un hub".
Domnul Miluţ aminteşte, însă, că în ultima lună au început să apară nişte cereri pe infrastructura mică locală, adică poduri, podeţe şi canalizare în Ardeal, nordul Moldovei şi Bucovina, dar nu în Sud. "De ce aici, nu? Fabrica mea este în Călăraşi, unde nu este niciun fel de canalizare. Localităţile nu au apă. De ce nu se fac aceste lucruri, de ce nu se discută cu autorităţile locale să se dea drumul la aceste lucrări? Astea sunt lucrurile care trebuie făcute", afirmă CEO-ul Prefab, subliniind: "Încerc să trag un semnal de alarmă că, dacă decizia în perioadele de criză nu se apropie de execuţie, atunci este foarte greu să se întâmple ceva pozitiv. Rămânem cu dosare, hârtii, planuri, aşa cum am mai rămas. Indiferent cine va conduce România în următorii zece ani, vor fi forţaţi şi obligaţi să investească în dezvoltarea infrastructurii fără de care nu se poate face niciun fel de clădire. Lumea aşteaptă astăzi decizii, nu mai avem timp să facem campanii. Dacă nu vor trece la treabă pe teren, nu în birou, toţi miniştrii, secretarii de stat, consilierii, nu se va putea construi. Au trecut banii europeni pe lângă noi din 2007 până în 2020. România a pierdut zeci de miliarde de euro. Asta aşteptăm - să nu mai pierdem bani, să luăm bani pe execuţie. UE ne dă bani pe execuţie, de aceea trebuie să fie şi capitalul autothon prezent undeva în proiecte".
Domnul Miluţ mai spune că un alt aspect grav este faptul că "societăţile din ţara noastră nu pot produce peste noapte", pentru mai multe proiecte deodată, de aceea ele trebuie etapizate, eşalonate, astfel încât companiile să se poată pregăti cu forţa de muncă - să o atragă şi să o instruiască pe diverse sectoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2020, 17:45)
Prostanaci din toate partidele uniti-vă ( sau uimiti-vă)!.
Trăiască lupta pentru pace si berea care ne place!.