Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, dă asigurări că "nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen", dacă se vor lua măsuri, astfel încât în următoarele luni ţara sa să constate o scădere a numărului solicitanţilor de azil, informează news.ro.
Veto-ul pe care Viena l-a spus aderării României şi Bulgariei la Schengen a fost unul "de moment" şi nu este "pentru totdeauna", a declarat el într-un interviu citat de presa austriacă.
"Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment", a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA.
În ceea ce priveşte cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susţine că "ar exista o bază legală şi ar exista mijloace financiare pentru a face acest lucru".
Ministrul Alexander Schallenberg, care face parte din acelaşi partid conservator OeVP al cancelarului Karl Nehammer, nu consideră că Austria este izolată în cadrul UE prin controversatul său veto împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi susţine pe deplin decizia guvernului federal.
"Acesta este un proces de discuţie complet normal", se apără şeful diplomaţiei de la Viena referindu-se la demersul de a bloca extinderea Schengen în cazul României şi Bulgariei. Dacă Austria, ca stat aflat "în centrul continentului", are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, "atunci ceva nu este în regulă", a argumentat el. Austria este "înconjurată de state UE şi de state Schengen, cu excepţia Elveţiei şi a Liechtensteinului". În condiţiile în care ţara se confruntă cu atât de multe cereri de azil, "este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin". Aceasta nu este o problemă bilaterală, ci o problemă "paneuropeană", a explicat Alexander Schallenberg în interviul acordat agenţiei APA.
Ministrul de externe este convins, pe de altă parte, că discuţiile din cadrul Consiliului European au condus la o "conştientizare mai puternică" a acestor probleme.
Pe de altă parte, Schallenberg a calificat drept "un nonsens total" informaţiile din presă potrivit cărora problema ar fi fost ridicată de politicienii ÖVP doar din motive de politică internă. "Nu vrem să fim lăsaţi singuri cu această problemă", a insistat el.
Ministrul de externe îl apără pe cancelarul federal Karl Nehammer, care a folosit termenul de "turism de azil". "Cum altfel poţi să numeşti asta?" se întreabă el. Oamenii "zburau la Belgrad sub pretexte false şi se foloseau de scutirea de vize acordată de Serbia pentru a fi apoi introduşi ilegal în UE", a spus el. Este vorba de "trafic de fiinţe umane" şi de "abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea". Cu toate acestea, "marea majoritate a persoanelor care vin sunt tunisieni, indieni, pakistanezi, egipteni" , a arătat Schallenberg. Cei mai mulţi dintre ei nu au nicio perspectivă de azil, dar reprezintă o povară pentru sistem. În acelaşi timp, este nevoie şi de posibilitatea unei migraţii economice reglementate, recunoaşte el.
În cele din urmă, însă, toate statele europene ar trebui să "suporte împreună" protecţia frontierelor externe, crede şeful diplomaţiei de la Viena. Trebuie să existe o gestionare comună a frontierelor UE şi "ar fi o soluţie logică să sprijinim statele de la graniţă, fie financiar, fie logistic, să ne asumăm acest lucru împreună", a punctat ministrul austriac de externe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 11:49)
Romania va intra in SCHENGEN dar austria si firmele austriece vor pierde mult joi toti din familia mea si-au inchis conturile la bcr si raifagzan ; asigurari nu mai luam de la 6NIASING . De alimentat nu mai alimentam la statiile PETROM si nici la OMV . Este decizia mea si a familiei mele . In fond fiecare face ce vrea .. Ne-am simtit umiliti si tratati ca niste sclavi . Sentimentul pe care il simtim ese unul de furie , ura si revolta nestavilita !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 18.12.2022, 14:11)
Cu totul de acord,in plus ,la iarna i Poiana in timpul sapta.anii!
Partiile sunt impecabil lucrate!
As ancheta privatizarea Petrom,e imposibil sa nu gasesti ceva!
Ne au muls dea lungul istoriei,au luat perlele coroanei si mai vor ceva de la vasali!
Sa i tratam ca pe niste hoti care ne iau de prosti!
Hai sa avem sange precum sarbi carenici nu i baga kn seama pe americani si nato!
Privatizarile astea ne au costat comparabil cu bombardamentele nato asjpra Serbiei,cateva miliarde bune,daca nu zeci tinand cont ce e kn pamant!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 13:23)
F bine. In sfarsit s-au trezit ca nu i corect ca doar tarile de la margine sa raspunda de granita schengen, iar cele din centrul europei, care sunt si cele mai bogate nu au vami vamesi nimica.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 15:15)
Austria ne cam spune sa ținem in România toți migrantii ,ca de noi suntem sclavii lor
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de antonim în data de 18.12.2022, 15:26)
Se alintă și ei. După încheierea anului financiar viitor le va fi mai simplu să vadă ceva plusuri pe partea de migrație și câteva minusuri raportat la venituri.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 16:15)
Ar fi bine dar la ce trădători avem miramas
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 19:13)
Pai sa mergem sa avem grija de granita Ungariei, ca sa scada.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2022, 01:59)
Deci la anul si la multi ani ,cand o sa ne ridice viza si SUA!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2022, 10:50)
O tinem cu propaganda "Austria",
care este un biet executant a tandemului
conducator in UE Germania-Franta