Vietnamul abandonează planul de fuziune a burselor de acţiuni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2019

Vietnamul abandonează planul de fuziune a burselor de acţiuni

Planul de fuziune a celor două burse de acţiuni din Vietnam - Ho Chi Minh Stock Exchange (HoSE) şi Hanoi Stock Exchange (HNX) -, în vederea creării unei singure pieţe, a fost abandonat, cele două pieţe urmând să rămână independente, însă controlate de o companie deţinută integral de stat, care va fi înfiinţată până în 2020, potrivit asia.nikkei.com.

Recent, guvernul vietnamez a anunţat că noua companie, Vietnam Stock Exchange, va avea sediul în Hanoi şi se va afla în subordinea Ministerului de Finanţe.

Planul de fuziune a fost pus în discuţie din 2011 şi lansat abia în 2016, progresul fiind unul foarte încet. Fuziunea ar fi creat o singură bursă în Hanoi, care este considerat centrul politic şi cultural al Vietnamului. Însă, capitala de business este Ho Chi Minh City, locul unde se află cea mai activă bursă de acţiuni.

Potrivit sursei citate, se pare că guvernul a fost nevoit să renunţe la fuziunea pieţelor din cauza dezacordului dintre cele două entităţi cu privire la locul în care va fi amplasată piaţa extinsă.

Autorităţile au informat: "Cele două pieţe vor opera în mod independent, sub controlul şi proprietatea noii companii, care va face eforturi pentru realizarea procesului de privatizare după anul 2023".

Principalul rol al Vietnam Stock Exchange va fi emiterea de reglementări privind listările şi tranzacţiile, monitorizarea pieţei acţiunilor şi supravegherea celor două subsidiare.

În opinia analiştilor, eşecul planului de fuziune ar putea descuraja investitorii străini să mai spere la o lichiditate sporită şi la mai multe oportunităţi de investiţii pe o piaţă mai mare în Vietnam. Aceştia spun că noul model de companie ar putea avea un mod de operare dificil, întucât presupune un nivel suplimentar de management care ar putea încetini activităţile şi ar majora costurile pentru membrii pieţei.

Specialiştii mai cred că noul plan ar putea afecta eforturile de privatizare a companiilor de stat din ţară, respectiv că este posbil ca oficialii de la Hanoi să rateze ţinta de reducere a numărului societăţilor deţinute integral de stat la 100 până în 2020, de la aproximativ 500 în decembrie 2018.

Vietnamul a creat Ho Chi Minh Stock Exchange în 1998, iar Hanoi Stock Exchange în 2009.

Amplasată în sudul Vietnamului, Bursa din Ho Chi Minh City este piaţa principală unde companiile de stat strâng fonduri prin oferte publice iniţiale. Capitalizarea de pe cele două burse din Vietnam s-a ridicat la circa 131 de miliarde de dolari în decembrie, iar 93% din această sumă este deţinută de companiile listate la Ho Chi Minh City. Cifra nu include bondurile corporate şi companiile listate pe piaţa secundară.

Piaţa din Hanoi se concentrează pe societăţile mici şi mijlocii, bonduri şi produse derivate.

La Hanoi sunt listate 376 de companii, iar la Ho Chi Minh City, 377. La finele săptămânii trecute, piaţa din Hanoi avea o capitalizare de 8 miliarde de dolari, iar cea din Ho Chi Minh City - de 124 miliarde de dolari.

Unele voci au criticat menţinerea a două burse din cauza costurilor mari pentru companiile listate şi pentru că generează confuzie în rândul investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb