Viitorul anterior

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 8 aprilie 2019

Cristian Pîrvulescu

Până nu va reuşi să rezolve problema palestiniană, Israelul se va găsi mereu într-o situaţie de insecuritate. Dar, deloc paradoxal, nu despre aceas­tă soluţie raţională este vorba în alegerile ce vor avea loc în Israel mâine, pe 9 aprilie. Căci întregul scrutin a fost transformat într-un plebiscit privindu-l pe Benjamin. După ce a dominat viaţa politică israeliană mai bine de două decenii şi a condus patru guverne însumând 13 ani de guvernare (din 1996 în 1999 şi din 2009 până astăzi) Netanyahu îşi propune să depăşească recordul de prezenţă la guvernare al lui David Ben Gurion, fondatorul statului Israel, cu cei treisprezece ani şi jumătate în funcţie de prim ministru.

Din ce în ce mai populist pe măsură ce se permanentiza la putere, Netanyahu a jucat cartea liderului providenţial într-un Israel vidat de politicieni de calibru. Şi, ca orice lider providenţial, a mizat pe ideea de forţă. Asta a făcut ca moştenirea lui Yitzhak Rabin să fie pur şi simplu aneantizată. Netanyahu obişnuieşte să spună că "Doar cei puternici vor supravieţui!", şi vrea să rămână în istorie ca cel ce a salvat Israelul. Dar, oare politica pe care o duce este una salvatoare?

Ultimele sondaje publicate înainte de alegerile parlamentare de mâine arată că astăzi două blocuri politice israeliene se află umăr la umăr: Lista alb-albastră condusă de Benn Gantz, fost şef de stat major şi Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu. Conform sondajelor, cele două partide îşi vor împărţi 60 din cele 120 de locuri din Knesset, parlamentul israelian. Şi, dacă sondajele dau un mic avans blocului alb-albastru, cele mai mari şanse în formarea guvernului le-ar avea tot Benjamin Netanyahu.

În favoarea lui Netanyahu pledează starea economiei, relaţiile personale pe care le-a construit cu lideri internaţionali, în special cu Donald Trump, şi lipsa de experienţă politică a lui Benn Gantz. În acelaşi timp, din 2015, dar cu semnale încă mai devreme, Netanyahu se bazează pe susţinerea dreptei şi mai ales a extremei drepte religioase israeliene. În cartea lui Itmar Rabinovich, Yitzhak Rabin, apărută în 2017 în ro­mână, la începutul Epilogului este redat o declaraţie a lui Netanyahu din octombrie 2015, puţin după comemorarea a două decenii după asasinarea fostului prim ministru israelian: "Zilele acestea se vorbeşte despre ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi rămas cutare... Este irelevant: vom trăi veşnic cu sabia în mână". Această atitudine belicoasă, populistă, dar fără viziune privind viitorul unui stat israelian izolat între state arabe, a ajuns să fie împărtăşită de majoritatea israelienilor. Practic, prin metodele folosite, care ţin de arsenalul de bază al iliberalis­mului, Netanyahu a delegitimat stânga, în special laburiştii, cei care au fondat Israelul, prezentată ca susţinând "interese ne-evreieşti", dar şi instituţiile care duc la inculpare, liberale. Justiţia, mai ales!

O întreagă ideologie a statului paralel - din care s-ar putea să se fi inspirat şi politicienii români care utilizează această retorică - reprezentată mai ales de instituţiile judiciare şi confis­cată de liberali, este utilizată, mai ales de extrema dreaptă religioasă, dar sus­ţinută şi de primul ministru, ale cărui afaceri judiciare riscă să-l ducă, după alegeri, în faţa instanţelor pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei "afaceri". De aceea, Netanyahu a avut tot interesul să transforme aceste alegeri într-un plebiscit. Este singura soluţie pe care o are pentru a rezista la putere.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Procurorul torționar Augustalin Lagăr a ajuns în funcția de Procuror General pentru că nu există un stat paralel care promovează astfel de capodopere ale regimului stalinist-ceaușist.

    Președi ntele escroc de case și perfect șantajabil, cu soția în ușa pârnăii, a câștigat alegerile pentru că nu există un stat paralel care și-ar dori să-l folosească pe post de lătrău și servant. Mai un 10 mld pe fier vechi, mai o sesizare ccr, mai o întârziere a revocării nu știu cărui sclav securist. E bun și atât și bine măcar că nu există stat paralel securist. Zice și ăsta de la Ștefi Gheorghiu. 

    1. Daca n-ai fi platit, as zice ca esti obsedat. Dar tu, sarmanul, esti o simpla sluga, mancand o paine amara.

      este portdrapel in lupta pentru independenta Justitiei. Asa ca este bine sa ramina acolo unde este. Cine vrei sa-i ia locul? Poate Nicolicea, Poate Nicolae, poate Ciordache, poate Mitraliera., poate Stefanescu... Baieti de baieti! Daca s-ar intimpla asta, cum ce sperante de mai bine ar mai avea poporul si mai ales tineretul roman?

      Aud ca Lazar este nici mai mult, nici mai putin decit tortionar. Si pina la urma, Lazar este un tortionar? Sau un om care in conditiile de atunci a judecat dupa lege si in conditiile de acum judeca dupa lege. 

      Am tot respectul pentru torturat. Ca nu incape indoiala ca omul a fost torturat. Omul mi-a facut impresia unui om deosebit. In sensul bun. Dar, umbla vorba ca respectivul a dezarmat si lovit un granicer. Asa stind lucrurile cum putea sa actioneze reprezentantul Procuraturii? 

      Sigur ca torturatul este un erou. Pentru asta solicit Presedintelui sa-l decoreze.  

      Cine-l acuza pe Lazar? In principal Antena 3, adica Voiculescu, PSD, adica Ion Iliescu. Oare persopnajele astea sunt credibile? Sunt ele exemple de moralitate? 

      Lupta continua.

      Romani, nu mai alegeti infractori in functii publice, in conducerea partidelor. Ceea ce ni se intimpla acum ar trebui sa ne fie invatatura de minte.  

      Sa zicem ca ar fi fost tortionar; eu sunt cel care l-a pus procuror general? Nu, voi l-ati pus. Acum vreti sa-l dati jos? De ce? C-a fost tortionar, cum fusese si cand l-ati numit? Hai, analfabetelor, locul vostru este pe centura, nu in fruntea Guvernului!

      Chinul lui Iulius Filip contează, gargara Securității ceaușiste și a propagandei securiste e degeaba. Oamenii s-au prins cine sunteți și cu ce vă ocupați.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb