Forma sub care v-a fi adoptat proiectul de lege privind adoptarea de măsuri referitoare la infrastructura de telecomunicaţii şi condiţiile implementării 5G va decide viitorul telecomunicaţiilor din ţara noastră.
Potrivit estimărilor, sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) va duce, în România, în perioada imediat următoare, la investiţii totale de 2,4 miliarde euro, la o creştere a PIB-ului de peste 13% şi la o creştere a locurilor de muncă de 11%, declara la finalul lunii iunie Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Transportului, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Dragoş Preda.
Noul proiect de lege privind implementarea 5G, lansat în dezbatere publică în data de 4 august pe site-ul Ministerului Transportului, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, a provocat însă multă agitaţie şi reacţii din partea specialiştilor din domeniu, care sunt de părere că investitorii nu vor fi încurajaţi de actul normativ, ba chiar acesta îi poate îndepărta din piaţa din ţara noastră.
Proiectul limitează accesul furnizorilor de echipamente 5G în piaţă, având în vedere că pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G, companiile trebuie să îndeplinească simultan mai multe condiţii: să nu se afle sub controlul unui guvern străin sau în lipsa unui sistem juridic independent; să aibă o structură transparentă a acţionariatului; să nu aibă un istoric de conduită corporativă neetică; să se supună unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.
Aceste condiţii par să elimine gigantul tehnologic Huawei dintre competitori, ceea ce ar fi în linie cu intenţiile cuprinse în Momorandumul semnat de România cu SUA, dar şi cu declaraţiile tot mai dese venite din partea SUA pentru a îndepărta Huawei din piaţă.
Analiştii consideră că o astfel de abordare va speria ceilalţi investitori din piaţă care se vor simţi ameninţaţi şi lipsiţi de o predictibilitate a mediului de business.
Din punctul de vedere al Huawei, această propunere legislativă pare pripită, ţinând cont că nu s-a aşteptat decizia UE în privinţa strategiei de implementare 5G, este discriminatorie şi, pe alocuri, poate părea nedocumentată, având în vedere că nu au avut loc consultări cu specialişti în domenii economice, tehnice, ale mediului de afaceri, cu jucătorii cheie în domeniul telecomunicaţiilor sau cu autorităţi din ministere şi instituţii conexe.
Conform actului normativ aflat în dezbatere, pentru a putea fi inclus în proiectul de implementare 5G, un producător va depune cerere de autorizare la Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT). Solicitarea pentru obţinerea autorizării poate fi respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ. Condiţiile de oferire a autorizaţiei sunt discriminatorii, în opinia Huawei, dar şi a mai multor analişti din domeniu care susţin că lipseşte transparenţa criteriilor de analiză şi aprobare.
Dacă Huawei nu va putea participa la ICT-ul românesc şi nu va investi pe piaţa românească, acest lucru se va resimţi asupra numărului locurilor de muncă, achiziţiilor şi contribuţiilor economice a Huawei la viitoarea construcţie 5G, a cărei valoare se ridică la 4 miliarde de euro şi care ar urma să creeze peste 6.000 de locuri de muncă.
Totodată, absenţa furnizorului chinez din piaţă riscă să ducă la diminuarea competiţiei şi la afectarea liberei concurenţe din piaţă, sunt de părere analiştii. În plus, lipsa unor criterii tehnice clare de selecţie poate conduce la lipsa calităţii, dar şi la întârzieri ale implementării 5G prin prisma unor contestaţii care pot surveni din cauza neclarităţilor.
Potenţialul tehnologia 5G este uşor de recunoscut, iar implementarea celei de a cincea gereraţii de tehnologie poate avea un impact socio-economic extrem de important. Potrivit studiilor, 5G a adus numai în această perioadă 13,2 miliarde de euro la nivel global în producţia economică, a creat 22,3 milioane de noi locuri de muncă şi a generat o creştere a PIB global de peste 2 trilioane de euro.
Ţara noastră are şansa de a fi în topul ţărilor UE, când vine vorba de tehnologie dacă autorităţile vor reuşi să transforme 5G într-o soluţie şi să nu mai trateze tehnologia 5G ca pe o problemă.
©️
1. Da de unde...
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2020, 16:44)
Aici cu digitalizarea gu WERNoiul merge până la CAPĂT.
2. Propaganda guvernamentală
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.08.2020, 05:30)
Acest articol e propaganda guvernamentală in formă pura, fara a fi semnalizat acest lucru adică diz-respect pentru cititori.