Viktor Orban: "Conversia creditelor în franci elveţieni, măsura care a salvat Ungaria"

E.D.
Bănci-Asigurări / 30 mai 2015

Viktor Orban: "Conversia creditelor în franci elveţieni, măsura care a salvat Ungaria"

Sectorul bancar ungar a redevenit profitabil în trimestrul I

Premierul Viktor Orban a spus vineri că guvernul său ar fi căzut dacă Ungaria nu ar fi convertit în forinţi credite ipotecare în franci elveţieni de mai multe miliarde înainte de creşterea masivă din ianuarie a monedei elveţiene.

Executivul de la Budapesta a ordonat la sfârşitul anul trecut băncilor ungare, dintre care circa jumătate sunt cu capital străin, să convertească creditele la cursul de atunci.

"Dacă nu am fi procedat astfel, saltul brusc al francului, venit după decizia-şoc a Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonarea acestuia în raport cu euro, ar fi fost catastrofal pentru Ungaria", a declarat vineri într-un discurs Viktor Orban.

"Ratele lunare ale celor cu credite ar fi crescut în medie cu 70%. Cred că guvernatorul băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, are dreptate când spune că ţara nu ar fi fost capabilă să facă faţă la aşa ceva", a adăugat premierul ungar.

"Familii s-ar fi destrămat şi ... chiar dacă avem o părere bună despre puterea guvernului, acesta probabil că nu ar fi fost capabil să stăpânească aşa ceva, iar ţara ar fi cedat haosului", spune Orban.

În general, aprecierea francului după criza financiară a pus deja mulţi împrumutaţi în poziţia de a se zbate pentru a-şi plăti ratele şi a încărcat balanţele băncilor cu credite neperformante.

Viktor Orban a spus că a riscat când l-a numit pe Matolcsy, fostul său ministru al economiei şi "cel mai creativ economist" al ţării, la conducerea băncii centrale în 2013, dar decizia pare acum că a dat rezultate.

Banca centrală a uşurat procesul de conversie furnizând euro din rezerva sa pentru a ajuta instituţiile financiare.

Conversia creditelor ipotecare a fost văzută la acel moment ca încă una dintre politicile neortodoxe ce şi-au primit porecla de "Orbanomics", dar alte ţări din regiune unde gospodăriile au probleme cu creditele în franci elveţieni se gândesc acum la măsuri similare.

Vineri, Banca Naţională a Ungariei (MNB) a anunţat că estimează că măsura de conversie a creditelor în franci elveţieni în moneda locală la rata de schimb din noiembrie va reduce profiturile băncilor cu 90 miliarde de forinţi anual.

Totodată, MNB a transmis că, după pierderi record de 506 miliarde de forinţi în 2014, industria bancară din Ungaria a revenit pe profit în primul trimestru din 2015, transmite site-ul portfolio.hu.

Sectorul bancar ungar a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2015 un profit combinat după taxe de 62,8 miliarde de forinţi, 108 din cele 156 instituţii de creditare raportând profit. Dar veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 19% în primele trei luni ale anului.

Valoarea activelor totale a scăzut cu 1,4% în perioada ianuarie-martie 2015, la 32,31 miliarde de forinţi.

Profitul combinat înainte de taxe al băncilor care operează în Ungaria s-a situat la 75,1 miliarde de forinţi în primul trimestru din acest an, faţă de pierderi combinate de 443,8 miliarde de forinţi în 2014.

Indicele de adecvare a capitalului a urcat de la 17,2% în decembrie 2014 la 18,1% în martie, conform datelor MNB.

Guvernul a acceptat să reducă taxa specială pe bănci anul viitor, dar taxele similare din sectorul telecomunicaţiilor, al vânzărilor cu amănuntul şi al energiei au rămas în vigoare.

Guvernul aflat la putere din 2010 a impus taxe speciale asupra băncilor, companiilor de telecomunicaţii, firmelor din energie, retailerilor, pentru a finanţa reducerile de taxe acordate populaţiei şi pentru a menţine deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusă de UE. Companiile afectate şi instituţiile financiare internaţionale au criticat taxele, apreciind că ele vor afecta investiţiile şi creşterea economică.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Si cu toate astea sistemul financiar din Ungaria nu a fost destabilizat. Numai la noi plange guvernatorul de mila sistemului bancar care ne jupoaie in continuare!

    1. Pai sub conducerea lui glorioasa au sifonat filialele romanesti catre bancile mama capitalul :)

      Sper ca si guvernatorul Romaniei va citi acest articol! AVEM NEVOIE DE UN OM CU COLOANA VERTEBRALA, NU UN LAS.

      Jidanul de la BNR tine cu dintii de scaun, s-a vandut de mult bancherilor europeni.Tradator de neam si de tara.

    Bineinteles, banii tot in Ungaria au ramas, chiar dacă nu merg toți in sistemul bancar prin rate!

    Executivul romanesc cred ca a oferit destul timp băncilor sa se reorganizeze! Asteptam conversia, mulțumim anticipat!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb