"InterAgro" a preluat participaţia pe care compania "Vimetco" o deţinea la "TM Power" - societatea care va construi o centrală electrică pe cărbune. Astfel, potrivit datelor din Monitorul Oficial, prin transferul celor 18.499 de acţiuni - 49,997% din totalul capitalului social - "InterAgro", deţinută de Ioan Niculae, a devenit unic acţionar al "TM Power".
Ioan Niculae ne-a declarat că motivul acestei tranzacţiei a fost dezinteresul de care "Vimetco" - deţinătorul "Alro" Slatina - a dat dovadă în ultimul timp, în ceea ce priveşte construirea centralei electrice pe cărbune - proiect anunţat cu aproape doi ani în urmă: "De când a început criza, interesul < Vimetco > pentru realizarea proiectului anunţat a scăzut şi, de aceea, s-a produs un blocaj. Pentru a ieşi din acest blocaj, am convenit cu patronul < Vimetco > să-mi cedeze partea sa de 50% din acţiuni. Astfel, proiectul are şanse mai mari să fie realizat, pentru că eu sunt decis să duc la capăt această investiţie".
Subliniind că preluarea pachetului de acţiuni de la "Vimetco" are o influenţă pozitivă asupra realizării proiectului, domnul Niculae ne-a precizat că, în prezent, se află în discuţii cu "Romelectro" - companie care dezvoltă proiecte de transport, distribuţie şi furnizare a energiei electrice - pentru asocierea cu aceasta, în vederea construirii centralei electrice: "< Romelectro > şi-a manifestat interesul ferm pentru preluarea unui pachet de acţiuni la < TM Power >, rămâne să decid eu cât din capital să transfer către această companie. Probabil în jur de 10-15%, oricum nu mai mult de 20%".
Costul proiectului a fost estimat, în urmă cu circa un an şi jumătate, la aproximativ 1,6 miliarde euro. Domnul Niculae ne-a spus că va apela la mai multe bănci pentru finanţarea investiţiei:"Suntem în stadiul de refacere a studiului de fezabilitate. De asemenea, trebuie să stabilim care va fi contribuţia proprie la finanţare şi să căutăm un consorţiu bancar pentru acoperirea întregului cost. Am făcut o scrisoare şi către Ministerul Economiei, pentru un parteneriat public-privat, dar nu am primit niciun răspuns. Din cauză că nimănui nu-i pasă, România va avea o mare problemă cu energia electrică".
Centrala electrică pe cărbune va fi construită în circa cinci ani după începerea lucrărilor, potrivit estimărilor făcute de Ioan Niculae. Domnia sa ne-a spus că centrala va fi compusă din două grupuri, cu o putere de 660 de MW fiecare şi o linie de înaltă tensiune de 86 de km, între Turnu Măgurele şi Slatina, pentru transportul energiei. Totodată, proiectul presupune şi realizarea completă a instalaţiei de recuperare a dioxidului de carbon. Cele două grupuri vor fi puse în funcţiune la interval de un an, ne-a mai spus domnul Niculae, subliniind că noua centrală aproape va echivala cele două grupuri ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
1. Cam departe Griva de iepure..
(mesaj trimis de G.B. în data de 20.06.2011, 12:27)
1.Numele corect al magnatului telermanean este Ioan Nicolae ! Nicolae este numele de botez! 2. Ideea in sine este cam nastrusnica,si dupa modesta noastra opinie ,depaseste posibilitatile magnatului respectiv. 3. Ideea cu inmagazinarea CO2 este aiurustica si seamana a manipulare . 4 Ca a preluat cele 50% din actiuni de la Vimetco,este un lucru bun . In rest, intentii care depasesc posibilitatile personajului respectiv. Poate se lasa de fotbal si isi vinde avionul personal si elicopterul ! Sa fie sanatos dl Ioan Nicolae. Pana-si face dansul centrala pe carbune solutiile de obtinere a energiilor regenerabile se vor dezvolta intr-un sens surprinzator chiar in judetul D-sale. Va ramane fara clienti !