VIN BANII PENTRU MĂSURA 1 Finanţarea IMM-urilor din fondurile europene intră în linie dreaptă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 19 noiembrie 2020

Virgil Popescu

Virgil Popescu

3000 de solicitanţi ai sprijinului financiar de 2000 de euro pe măsura 1 din OUG 130/2020 şi OUG 174/2020 vor primi în următoarele zile sumele respective necesare plăţii chiriilor sau utilităţilor, a anunţat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu prilejul conferinţei de presă în care a prezentat bilanţul activităţii primului an de mandat.

"Sunt peste 3000 de firme din măsura 1 evaluate, din totalul de peste 29.000. Banii au plecat deja şi vor ajunge la bănci. Mâine (n.r. - astăzi) firmele vor primi contractele de finanţare în format electronic, pe care trebuie să îl semneze electronic, să îl încarce în sistem şi după o zi sau două să îşi verifice contul bancar pentru că vor primi cei 2000 de euro solicitaţi. Îmi doresc ca, începând de luni să se întâmple acelaşi lucru şi cu solicitările pe măsura 2 - capital de lucru şi spre ca până la sfârşitul acestei luni să achităm toate sumele solicitate pe măsura 1. Menţionez că, dacă în termen de 5 zile, solicitanţii nu semnează contractul de finanţare înseamnă că renunţă la a beneficia de acest ajutor de stat. Precizez că săptămâna viitoare vom lansa şi Măsura 3 - privind sprijinul financiare pentru investiţii. Este vorba despre granturi de 200.000 euro pentru IMM-uri, iar aplicaţia va fi deschisă 90 de zile, urmând ca lunar, la 30 de zile, să facem evaluările de dosar. Această măsură nu este finanţată după principiul primul venit, primul servit, comparativ cu măsurile 1 şi 2. La măsura 3 - capital pentru investiţii, după evaluare vom semna contractele de finanţare şi companiile se vor apuca de treabă. Mai arăt că în privinţa măsurii 1 vom redeschide apelul, pentru a beneficia de cei 2000 de euro şi companiile înfiinţat în cursul anului 2019", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a spus că până acum au fost eliberate online peste 69.000 de certificate de situaţie de urgenţă, iar accesarea tuturor fondurilor europene destinate IMM-urilor se face doar digital.

"Vom lansa astăzi (n.r. - ieri) preînscrierile pentru programul Electric Up prin care se dau granturi până la 100.000 euro pentru IMM-uri şi HoReCa pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi o staţie de încărcare electrică şi ne dorim ca în maximum o săptămână să operaţionalizăm şi acest program", a anunţat ministrul de resort.

În privinţa HoReCa şi a turismului, domnul Popescu a menţionat că hotelurile şi celelalte unităţi de cazare vor rămâne deschise şi în perioada următoare, dar a arătat că nu se aşteaptă la un val de turişti în perioada sărbătorilor de iarnă, din cazua evoluţiei pandemiei. El a promis o strategie pentru turism realizată pe baza revizuirii uneia întocmite de Banca Mondială, dar care "zăcea într-un birou din minister", uitată acolo de predecesorul său, şi a menţionat că, dacă pandemia va continua şi vaccinul anti Sars-Cov 2 va întârzia, ministerul de resort va continua să sprijine financiar întregul sector pentru a acoperi o parte din pierderile suferite de acesta.

"Tot în domeniul turismului, Virgil Popescu a spus că, pentru atragerea turiştilor străini este nevoie de realizarea unor noi rute culturale turistice, precum aceea lansată recent privind bisericile de lemn din ţara noastră.

De exemplu, un proiect drag mie, ruta culturală turistică «Pe urmele lui Hercules» va fi lansată luna aceasta şi îşi propune să promoveze obiective culturale şi istorice din judeţele Mehedinţi, Caraş Severin şi Gorj. Proiectul este legat de staţiunea Băile Herculane, care trebuie să devină emblemă a turismului românesc. În exerciţiul european financiar multianual 2021-2027 există un miliard de euro pentru reabilitarea structurilor turistice şi a reţelelor turistice, a precizat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri".

Domnia sa a precizat şi cum va prelua statul, în baza modificării OUG 60 - care s-a aflat aseară pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, activele industriale funcţionale de la companiile care înregistrează datorii către bugetul de stat.

"Am extins aria de aplicare a ordonanţei 60 care iniţial se referea doar la activele din domeniul energetic, pentru că nu este normal ca industria românească să fie vândută la fier vechi, iar activele industriale funcţionale să fie bătaia de joc a unora sau altora. Statul va interveni şi va salva acele active industriale funcţionale, pe care le vom reda circuitului economic. În afara Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte, vom analiza şi vom prelua şi alte societăţi aflate în situaţii similare. Prin această modificare legislativă, MEEMA va prelua aceste active în contul datoriilor pe care companiile le au către ANAF. Modificările făcute la Ordonanţa 60 permit intervenţia statului în orice sector, inclusiv în domeniul transporturilor - chiar şi pentru preluarea unor companii precum Blue Air - dar evaluarea se va face de către experţii din cadrul Ministerului Transporturilor", a arătat Virgil Popescu.

În privinţa lansării unei noi ediţii a programului Start-up Nation, ministrul de resort a spus că doreşte lansarea Start-up Tech, dar ar dori să dea drumul la aces program după ce va trece pandemia, deoarece noile companii trebuie să se înfiinţeze şi să se dezvolte într-un mediu economic normal. Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceru a arătat că mai sunt de decontat 400 milioane lei pentru proiectele demarate pe Start-up Nation.

În privinţa investiţiilor străine în ţara noastră, Virgil Popescu a spus că în ultimele 12 luni au fost demarate investiţii de aproape un miliard de euro în capacităţi de producţie a biocombustibilului, mobilei, electrocasnice, vată minerală bazaltică, şi în alte domenii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vin alegerile,oare pana acum ce au facut ca am auzit ca nu prea s au dat la imm uri dintr o data se fac promisiuni peste promisiuni dar mai crede cineva minciunile lor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb