EVENIMENT Vinuri noi în Centrul vechi al Capitalei
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 14 ianuarie 2011
Mai multe crame de top din ţara noastră, dar şi importatori de vin îşi vor prezenta, la finalul acestei luni, atât produsele deja existente pe piaţă, cât şi noile licori, într-un restaurant din vechiul centru al Bucureştiului. "Margo Lounge" va găzdui, în perioada 29-30 ianuarie, între orele 11.30 şi 19.00, "Zilele Vinul.ro", primul eveniment dintr-o serie de manifestări de acelaşi gen, care se vor desfăşura în lunile urmă-toare. Produsele expuse vor fi destinate colecţionarilor şi profesioniştilor din industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante, firme de catering). Alexandra Holhoş, reprezentantul firmei organizatoare, ne-a spus că "vor fi două zile de târg cu vinuri de excelenţă şi oferte speciale, dar nu va lipsi muzica live, gustările asortate şi o expoziţie de pictură intitulată < Memories of My DreamWorld > semnată Anne Nebert. Poziţionat în Centrul vechi al Capitalei, evenimentul va fi o inovaţie în domeniul târgurilor de vin". Potrivit domniei sale, până acum şi-au manifestat interesul de participare la acest eveniment 14 crame autohtone de top şi importatori de vinuri. Astfel, au confirmat prezenţa companiile "Alcovin Măcin", "Casa Panciu", "Cramele Halewood", "Crama Oprişor", "Domeniile Coroanei Segarcea", "Domeniile Dealu Mare-Urlaţi", "Domeniile Sâmbureşti", "Heinrig Distribution", "Corcova Roy&Dâmboviceanu", "Serve", "Senator Prodimpex" (Cramele Odobeşti), "Vinarte", "VinChile", "WineRo".
Restaurantul situat pe strada Lipscani este unul cu specific internaţional, deschis în noiembrie 2010, care organizează diverse evenimente şi petreceri.
Sursa de lumină - esenţială în degustarea vinului
"Vinarte" speră să-şi mărească vânzările la export
Principalele vinuri cu care Societatea de Promovare a Vinului "Domeniile Dealu Mare-Urlaţi" se va prezenta la "Zilele Vinul.ro" vor fi "Incantation" - un cupaj de "Fetească Neagră"-"Merlot"-"Cabernet", producţie 2008, baricat şi realizat în serie scurtă de 2.000 de sticle, ce se adresează direct colecţionarilor sau locaţiilor HoReCa exclusive, precum şi "Paganus-Fetească Neagră" şi "Paganus-Cabernet", ambele din 2007. Acestea din urmă sunt vinuri seci, nefiltrate, produse exclusive pentru HoReCa şi wineshop.
Rareş Marinescu, reprezentantul companiei, ne-a spus că, în măsura în care până la data târgului vor fi îmbuteliate vinurile albe din 2010, este posibil ca acestea să fie şi ele expuse în cadrul manifestării, "pentru a demonstra că Urlaţiul are un mare potenţial nu numai pentru vinurile roşii, ci şi pentru cele albe".
•
Crama "Corcova Roy&Dâmboviceanu" va prezenta, în cadrul manifestării, vinurile "Chardonnay 2009", "Merlot Rose 2009", "Cabernet Sauvignon/Merlot 2008", dar şi vinurile franţuzeşti "Chateau Lucas 2007" şi "Chateau Etang des Colombes 2008".
Noutatea companiei va fi vinul "Syrah Reserve 2009" - Dealul Racoveanu.
Licoarea este produsă 100% din struguri de soi "Syrah", având un grad de alcoolizare de 14% şi o culoare roşie rubinie. Producţia este din anul 2009, iar maturarea a fost făcută în baricuri de stejar timp de nouă luni.
Cantitatea de "Syrah Reserve 2009" realizată este de 11.600 de sticle. Vinul poate fi servit la temperatura de 18-20 de grade Celsius.
În urma degustărilor, s-a constatat că această băutură are un miros complex, de la fructe de pădure negre, supracoapte, până la boabe de cafea prăjită, gustul denotă arome de cireşe negre pietroase şi de condimente uşor picante, finalul fiind de ciocolată cu o nuanţă extrem de fină.
Potrivit lui Şerban Dâmboviceanu, reprezentantul cramei, la acest vin putem asocia carnea roşie cu sosuri condimentate sau vânatul.
•
Crama "Natura" va fi prezentă la eveniment cu gama "Casa Panciu", vizând atât comercializarea vinurilor îmbuteliate, cât şi varianta de bag-in-box, pentru restaurantele ce servesc vin la carafă.
Noutatea vine de la gama "Sagio", care va lansa două soiuri: "Sagio-Sauvignon Blanc Sec" şi "Sagio-Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră Demisec", ambele producţia 2009. Primul dintre acestea este alcoolizat 13% şi poate fi servit la 8-10 grade Celsius. Este o licoare cu aromă de floare de soc şi coajă de lamâie şi poate fi asociată cu peştele alb la grătar, frigăruile de pui cu ceapă dulce, cocktailul de fructe de mare sau cu sosul de maioneză subţiat cu cremă de iaurt.
Cel de-al doilea vin, realizat dintr-un cupaj de două soiuri cu caractere diferite, are un grad de alcoolizare de 14,5% şi poate fi servit la 18 grade Celsius. Dragoş Şerb, reprezentantul cramei, ne-a spus că poate fi consumat alături de preparatele tradiţionale, bazate pe carne.