Viorel Hrebenciuc, urmărit penal pentru intervenţie la CNA

A.C.
Anticorupţie / 4 septembrie 2014

Actualizare 15:45 Narcisa Iorga, urmărită penal pentru instigare la folosirea influenţei

Actualizare 14:25 Narcisa Iorga a fost pusă sub urmărire penală

Hrebenciuc este suspectat de intervenţie în favoarea televiziunii lui Gheorghe Ştefan

--------

Actualizare 15:45 Narcisa Iorga, urmărită penal pentru instigare la folosirea influenţei

Narcisa - Clementina Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A.), este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, transmite DNA.

Potrivit procurorilor DNA, Narcisa Iorga l-a prezentat pe Viorel Hrebenciuc ca o "cunoştinţă de a sa din mediul politic" pentru persoana care controla un post de televiziune afectat de retragerea licenţei de difuzare de către CNA.

"Ulterior datei de 17.09.2013, dată la care C.N.A. a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV, suspecta Iorga Narcisa - Clementina, membru al C.N.A., a îndrumat persoana care controla societatea comercială deţinătoare a postului de televiziune respectiv, să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc", se arată în comunicarea DNA.

Ca urmare a indicaţiilor primite de la Narcisa Iorga, persoana afectată de retragerea licenţei i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice în demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul C.N.A să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

--------

Actualizare 14:25 Narcisa Iorga a fost pusă sub urmărire penală

Narcisa Iorga, membru CNA, a fost pusă oficial sub urmărire penală pentru corupţie în dosarul licenţei GIGA TV, alături de Viorel Hrebenciuc, deputat, membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD, transmit sursele de presă.

---

Actualizare 12:43

Viorel Hrebenciuc, deputat, membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD, este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, se arată într-un comunicat DNA.

"La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deţinătoare a unui post de televiziune, deputatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv. În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte - membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului", potrivit sursei citate.

Parlamentarul este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă lui Hrebenciuc, automat, calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional.

"Prin acţiunea sa de punere în aplicare a influenţei, a autorităţii, exercitată de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, s-a cauzat o tulburare însemnată şi efectivă a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Acest lucru i-a afectat implicit şi pe ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică", potrivit DNA.

Autoritatea Anticorupţie informează că, iniţial, la data de 17.09.2013, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul TV în cauză. Motivul retragerii licenţei a fost încălcarea dispoziţiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că postul TV respectiv a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

După numai două săptămâni, la data de 01.10.2013, CNA a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.

Lui Hrebenciuc i s-a adus, astăzi, la cunoştinţă calitatea de suspect şi acuzaţiile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai notează DNA.

--------

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-a prezentat din nou astăzi la sediul DNA, pentru a fi audiat, în calitate de martor, în dosarul Laura Georgescu - CNA.

Audierea ar fi legată de o prezumtivă intervenţie a lui Hrebenciuc pe lângă Consiliul Naţional al Audiovizualului, în favoarea lui Gheorghe Ştefan, pentru obţinerea unei licenţe pentru un post de televiziune controlat de Ştefan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb