VIRGIL PĂUNESCU, ONCOGEN: "Am finalizat vaccinul românesc anti Covid-19"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 9 decembrie 2021

"Am finalizat vaccinul românesc anti Covid-19"

"Vaccinul românesc anti-Covid este viabil şi asigură o imunitate îndelungată, pe mai mulţi ani" Rezultatul cercetării efectuate de specialiştii OncoGen şi INCDMM Cantacuzino arată că singura soluţie pentru depăşirea pandemiei este vaccinul pe baza limfocitelor T Un astfel de vaccin a fost obţinut în urma cercetărilor efectuate în proiectul Decode Pentru producerea acestui vaccin, e necesară o investiţie totală de 50 milioane euro

Proiectul Decode, al cărui scop este cercetarea ştiinţifică în vederea obţinerii vaccinului românesc anti-Covid, este un subiect care a fost amplu tratat în cursul acestui an în paginile ziarului BURSA. Încă de la început ne-am manifestat interesul pentru cercetarea respectivă, deoarece considerăm că oamenii de ştiinţă din ţara noastră trebuie sprijiniţi în activitatea de cercetare-inovare şi că obţinerea unui vaccin românesc ne-ar fi reaşezat pe harta lumii drept o ţară cu rezultate bune în acest domeniu de activitate.

Primele informaţii în legătură cu derularea acestui proiect, pentru care, în starea de urgenţă, în aprilie 2020, guvernul Orban a alocat 3,5 milioane lei, le-am oferit în articolul "Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai" , în care arătam în ce stadiu se află cercetarea, atât la Centrul OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu din Timişoara, cât şi la partenerul din Capitală - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. La vremea respectivă, atât conducerea spitalului timişorean, cât şi conducerea INCDMM Cantacuzino susţineau că proiectul se derulează conform contractului încheiat în aprilie 2020 cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), instituţie care afirma că valoarea proiectului Decode este de 3,5 milioane lei şi va rămâne la această limită, lucru confirmat şi de SCJU Pius Brânzeu care arăta că toate studiile sunt "făcute în limita finanţării proiectului".

Se pare că nu de aceeaşi părere au fost şi inspectorii Curţii de Conturi, din cadrul Camerei de Conturi Timiş, care în perioada martie-aprilie 2021 au efectuat un control privind cheltuirea sumelor alocate proiectului Decode şi care, în raportul întocmit de către aceştia şi prezentat în ziarul BURSA în articolul "Vaccinul românesc anti-covid - o iluzie?" , afirmau că OncoGen şi Spitalul Pius Brânzeu nu au respectat contractul de finanţare încheiat cu UEFISCDI. Angajaţii Camerei de Conturi Timiş au acuzat conducerea OncoGen de lipsă de comunicare şi de împiedicarea efectuării activităţii de control, lucru care a fost contestat de către profesor dr. Virgil Păunescu, şeful Centrului OncoGen.

În urma contestaţiei depusă de acesta la Curtea de Conturi, aşa cum arătam în articolul "Virgil Păunescu acuză imixtiuni din lumea medicală" , autorii raportului ar fi fost sancţionaţi cu mustrare scrisă, însă şeful OncoGen ne-a spus că nu ştie dacă aspectele semnalate iniţial de cei de la Curtea de Conturi au fost înaintate vreunei structuri de Parchet pentru constituirea vreunui dosar de cercetare penală şi pentru şicanarea personalului care a lucrat la proiectul Decode.

În 5 decembrie 2021, proiectul Decode a ajuns la final, conform textului contractului de finanţare nr. 11Sol/2020, iar un scurt sumar al rezultatelor obţinute a fost postat pe pagina de internet a Centrului OncoGen. Întregul raport al cercetării, care conţine câteva sute de pagini, a fost trimis către autoritatea finanţatoare, UEFISCDI, care va decide ce va fi dat ulterior publicităţii.

În aceste condiţii, pentru informarea publicului am realizat un material despre rezultatele proiectului Decode cu profesor dr. Virgil Păunescu, şeful Centrului OncoGen din Timişoara, confirmarea informaţiilor oferite de acesta urmând a fi făcută de reprezentanţii UEFISCDI (autoritatea contractantă) în momentul aprobării raportului primit şi publicării datelor despre cercetarea respectivă şi atingerea obiectivelor stabilite prin contractul de finanţare.

Vaccinul românesc anti-Covid 19 este viabil şi asigură imunitate pe termen îndelungat, a declarat, pentru ziarul BURSA, la finalul proiectului Decode, profesor dr. Virgil Păunescu, şeful Centrului OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Pisu Brânzeu din Timişoara.

"Vaccinul conceput de noi este viabil. În ceea ce priveşte perioada de imunitate oferită de el, noi am făcut o extrapolare a informaţiilor şi datelor ştiinţifice. Nimeni nu descoperă un vaccin de la zero, mai ales în condiţiile în care se lucrează cu un virus cu care omenirea nu s-a mai întâlnit. Noi am luat ca model Sars-Cov 1. În 2016 un articol ştiinţific bine documentat arăta că pacienţii care au trecut prin boală au avut imunitate un an în faţa Sars-Cov 1, iar cei vaccinaţi cu serul ce acţionează şi deblochează limfocitele T au avut imunitate 11 ani după epidemia respectivă. În primăvara lui 2019 a apărut un alt articol care susţinea că imunitatea s-ar fi păstrat chiar până atunci, ceea ce înseamnă 17 ani de la epidemia de Sars-Cov 1. Noi nu am făcut decât să extrapolăm aceste date de la virusul iniţial, date valabile şi pentru epidemia MERS-Cov care a avut loc mai recent", ne-a spus Virgil Păunescu.

Şeful Centrului Oncogen ne-a precizat care este diferenţa între vaccinul cercetat de partea română şi cele care se află, de aproape un an, în piaţa globală.

"În ceea ce priveşte vaccinurile actuale din piaţă, toată lumea avea iniţial indicii că vaccinurile pe bază de anticorpi vor asigura imunitatea doar pentru şase luni, în timp ce vaccinurile pe baza limfocitelor T asigură imunitate îndelungată, timp de ani întregi. Cert este că nu poţi să închizi pandemia cu vaccinurile actuale, pe bază de anticorpi, care asigură imunitate doar pentru jumătate de an. Din toate vaccinurile apărute, vaccinul nostru este singurul de generaţia a doua, nebazat pe imunoglobuline, ci pe limfocite T, cu protecţie mai lungă, iar acest lucru l-am realizat pe baza experienţei noastre îndelungate în vaccinarea anti-tumorală. Apoi, imunoterapiile cu anticorpi monoclonali au rolul de a debloca limfocitele T care au fost blocate de tumoră. Pentru că ştiam că limfocitele T sunt cele mai importante, am luat cel mai important antigen şi am extras doar epitopii care activează limfocitele, ca să nu obţinem anticorpi. În ceea ce priveşte partea de cercetare de la INCDMM Cantacuzino, aceasta a vizat doar partea de toxicologie", a spus Virgil Păunescu.

Legislaţia privind achiziţiile publice a îngreunat cercetarea

Domnia sa a mai arătat că proiectul Decode nu a fost unul de producere propriu-zisă a vaccinului anti-Covid 19, ci un proiect de cercetare pentru obţinerea unui vaccin românesc viabil în actuala pandemie. Din păcate, derularea proiectului s-a lovit de aceleaşi neajunsuri reclamate de toţi investitorii privind la legislaţia ce reglementează desfăşurarea achiziţiilor publice în ţara noastră.

"Rezultatele privind proiectul Decode sunt foarte bune. Proiectul a fost unul de cercetare şi, dacă am fi beneficiat de cadrul legal din străinătate, adică să fi fost lăsaţi să facem achiziţii directe prin negociere, Decode ar fi fost gata în 3-4 luni. Din păcate, din cauza procedurilor de achiziţii, reactivii de care aveam nevoie în proiect au venit abia la şase luni de la demararea procedurii, adică la sfârşitul anului trecut, când deja când marile companii din străinătate aveau deja în piaţă vaccinurile anti-Covid. Deşi legislaţia internă şi europeană ne permite să facem achiziţii directe pentru proiectele de cercetare, organele de control din ţara noastră ne-au imputat banii alocaţi pentru alte proiecte din cauza unui articol confuz care este interpretat într-un mod aberant de către Curtea de Conturi. Cu toate acestea, noi ne-am mişcat destul de repede şi bine, dar spunem că tot ce s-a făcut în doi ani se putea face în patru luni şi am fi fost gata cu vaccinul în maximum 8-9 luni de la demararea proiectului", afirmă Virgil Păunescu.

Şeful Centrului OncoGen care a realizat vaccinul respectiv, pe care l-a testat asupra sa, ne-a transmis că, în acest moment, nu putem produce acest vaccin în ţară.

"Din păcate, nu putem să producem în ţară vaccinul anti-Covid pentru că nu avem capacităţile necesare. Sinteza de proteine şi alte substanţe folosite în cercetarea noastră au fost comandate în Germania. În acest moment, la finalul proiectului de cercetare Decode, suntem pregătiţi să începem studiul de faza I, dar nu putem trece la această etapă fără o finanţare de 2 milioane euro, deoarece nu putem lucra cu materialele pe care le-am avut până acum. Reactivii noi costă între 700.000 şi 800.000 euro, animalele pe care să testăm vaccinul costă şi ele câteva sute de mii de euro, iar pentru studiul pe oameni mai avem nevoie de încă 500.000 euro. Noi am finalizat o cercetare ştiinţifică prin care arătăm că se poate realiza acest vaccin anti-Covid. Deşi titlul proiectului Decode se referea la vaccinul propriu-zis, ceea ce scrie în spatele lui nu putea duce, cu sumele alocate, la realizarea propriu-zisă a vaccinului respectiv, deoarece este nevoie de o capacitate de producţie, mai bine zis de o fabrică. Din păcate, noi nu am fost consultaţi când s-au alocat sumele respective pentru proiectul Decode. Cei de la Uniunea Europeană au fost gata să ne dea jumătate din suma necesară pentru ridicarea în România a unei fabrici de producţie a vaccinului. Dar, pentru a obţine finanţarea respectivă, condiţia era să trecem de studiul de fază I. Toată investiţia pentru fabrica respectivă se ridică la 50 milioane euro, din care jumătate era finanţat de UE, iar statul român sau un privat ori un fond de investiţii ar fi trebuit să acopere cealaltă jumătate de sumă", ne-a spus Virgil Păunescu.

Virgil Păunescu: "Pandemia nu se închide cu vaccinurile actuale din piaţă"

El a ţinut să răspundă şi celor care au pus la îndoială cercetarea efectuată de OncoGen în momentul în care s-a infectat cu Sars-Cov 2, deşi şi-a injectat vaccinul obţinut din activitatea ştiinţifică.

"În privinţa situaţiei mele, vreau să le transmit celor care m-au acuzat că vaccinul pe care mi l-am injectat nu este bun fiindcă m-am infectat ulterior cu Sars-Cov 2, că am ajuns la respectiva situaţie deoarece nu am respectat schema de vaccinare care prevede trei administrări la interval de o lună", a arătat Virgil Păunescu.

Şeful OncoGen susţine că singura soluţie pentru depăşirea actualei pandemii, indiferent de tulpinile, variantele sau mutaţiile Sars-Cov 2 este un vaccin cu limfocite T.

"Am văzut în această perioadă ce au văzut şi cercetătorii din Tubingen (Germania) şi anume că pandemia actuală nu se va închide cu vaccinurile din piaţă care asigură imunitatea doar pentru şase luni. Cât timp nu va apărea un vaccin cu limfocite T, nu se va putea închide pandemia actuală. Dacă nu dispare virusul de la sine - şi din multitudinea de tulpini şi variante se pare că nu va dispărea curând - pandemia nu se închide cu vaccinurile actuale", a concluzionat Virgil Păunescu.

Proiectul Decode privind dezvoltarea unui vaccin peptidic profilactic pentru Covid-19 bazat pe epitopi recunoscuţi de sistemul imun, realizat în parteneriat de Centrul OncoGen şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Medicală Cantacuzino, a fost finanţat cu 3,5 milioane lei de Guvern, din bugetul de stat, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Contractul de finanţare nr. 11Sol/2020 a fost semnat anul trecut în luna aprilie - în perioada stării de urgenţă - iar termenul final la care OnconGen trebuia să livreze primul vaccin românesc anti-Covid-19 este 5 decembrie 2021. Conform obiectivelor specifice ale proiectului Decode este vorba despre un vaccin fără efecte adverse.

Un sumar al rezultatelor cercetării a fost publicat în 6 decembrie pe site-ul OncoGen şi poate fi consultat la adresa https://oncogen.ro .

Raportul final al cercetării conţine sute de pagini, care nu pot fi date publicităţii, din motive care ţin de secretul rezultatelor obţinute în cadrul cercetării, iar documentul respectiv a fost înaintat către UEFISCDI, care va stabili ce date esenţiale din acesta vor fi date publicităţii.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Declaratiile profesorului Paunescu nu sunt corecte politic. Ursula are treaba cu faizer asa ca nu se vede rostul unui vaccin romanesc. Lacomii aia de la faizer au nevoie tot mai multi bani in anii care urmeaza.

    1. asta cuplat cu hotii din politica si medicina de la noi care raspund la spagile multinationalelor ...

      Nu are Romania bani cat poate absorbi Paunescu pentru cercetarea unui vaccin indiferent impotriva carei boli. Bineinteles ca nu a fost vorba de producerea unui vaccin ci de cercetarea de-a surda, asa cum le place lor sa o numeasca fundamentala. Daca are suficienti bani, Paunescu poate comanda sinteza proteinelor in Germania, restul in India si fabricarea in China si astfel primul vaccin 100% romanesc va fi elaborat. Deocamdata , rezultatul cercetarilor este o compilatie de texte deja publicate in alte tari si cateva experiente deja validate in alte parti, platite in Germania.

      Pe ce te bazezi?

    Orice tara normala la cap ar fi dat o sansa acestor cercetari si ar fi vrut sa aiba un vaccin mult mai bun cu alta reteta decat arn mesager. Guvernul a alocat la Oncogen si Cantacuzino 3,4 milioane de lei fratilor!Adica 700000 eur. Adica nimic. Dar a importat vaccinuri de 3 ori cat populatia Romaniei care au expirat prin deposited (cred ca Romania nu are deposited de medicaments de mari dimensiuni unde sa si asigurari temperaturile de pastorate de minus 20 de grade). De ce nu este finantata cercetarea in Romania? De ce nu se tine cont ca prof. Paunescu face la Oncogen tratamente pentru cancer si face cercetare de zeci de ani? Parca suntem blestemati sa ne distrugem singuri. Ca sa fie siguri ca prof. Pausescu nu reuseste sa produca un vaccin, Curtea de conturi s-a dus peste el si l-a pisat pana nu a mai putut asa cum face aceasta institutie nereformata cimitir de elefanti politici si nulitati profesionale. Si ,apropo, Guvernul nu a dat bani la Cantacuzino sa reia producerea de Polidin. Ca prea este bun. Dar se inchid ochii la enormele averi facute in pandemie de toti ghertoii care au importat masti si materiale sanitare profitand de nenorocirea oamenilor si avand complicitatea vestitorilor apocalipsei.

    sper ca tara noastra si guvernul nostru sa ii dea o lectiie usturatoare dlui prof paunescu si sa trimita procurorii peste el, sa il bage la beci sau sa ii arda casa.cum si-a permis sa produca un vaccin foarte bun care asigura imunitatea pe ani de zile? Un astfel de om trebuie distrus.face cercetari cu succes si pentru tratarea altor boli grave.clar trebuie defaimat si aruncat in puscarie.

    Sa nu aplicam standarde duble si sa acceptam fara cracnire acest asa-zis vaccin cu ser ce acţionează şi deblochează limfocitele T. Sa nu fim cobai la tot felul de experimente facute cu ajutorul unor laboratoare si materiale din strainatate. Romania profunda poate lua in considerare, daca va accepta sau nu, doar vaccinuri clasice cu virus inactivat facut cu materiale si in laboratoare romanesti. Atentie si la denumirea proiectelor si numele persoanele implicate, sa fie neaos romanesti iar la urma dar nu in ultimul rand, virusul trebuie obligatoriu sa fie tot romanesc, de preferinta de pe vremea dacilor.

    Si neaparat sa se renunte la aceste decizii secretoase care pot alimenta teorii conspirationiste, totul trebuie sa fie public, pe Facebook sunt specialisti cu vechime de doi ani in discutii despre pandemie care vor putea dezbate transparent acele sute de pagini ale documentatiei trimise in mod vadit discriminatoriu doar către UEFISCDI. Poporul trebuie implicat in toate etapele de proiectare, producere, avizare si informare. Cine este in spatele UEFISCDI? Cu ce bani si interese finanteaza astfel de experimente? Cum isi permit astia sa stabileasca ce date sunt esenţiale pentru a fi date publicităţii? 

    1) Rusia a facut deja unul. "EpiVacCorona is a peptide-based vaccine against COVID-19 developed by the VECTOR center of Virology"

     

    2) Aug 2020, Researchers at Ligandal Inc., the University of California San Francisco and Toyota Technological Institute at Chicago, have designed novel synthetic peptides that potently inhibit the ability of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) to infect host cells. 

    3) University Hospital Tübingen: T cell immunity is central for the control of viral infections. CoVac-1 is a peptide-based vaccine candidate, composed of SARS-CoV-2 T cell epitopes derived fr om various viral proteins1,2, combined with the Toll-like receptor 1/2 agonist XS15 emulsified in Montanide ISA51 VG, aiming to induce profound SARS-CoV-2 T cell immunity to combat COVID-19. We conducted a phase I open-label trial, recruiting 36 participants aged 18 to 80 years, who received one single subcutaneous CoVac-1 vaccination. 

    1. Statul nostru este atent la doua lucruri:sa importe tot ce e scump din occident si sa se indoiasca de specialistii nostri.Nu ar fi fost o aruncare de bani pe fereastra nicci daca cercetarile nu ajungeau la un rezultat.Ar fi fosr un sprijin pentru revigorarea cercetarii sisusinerea celor ce vor sa cerceteze.A le taia creanga de sub picioare tuturor ce vor sa faca ceva in tara este sportul nostru national.

      Asa gandesc si eu. Noroc ca sunt unii care spala toalete prin vest, se lauda ca fac cercetare si le pute tot ce-i romanesc. Mai avem si critici platiti la injuratura, sau pe zi.

      Nu ducem lipsa nici de cei la care le pute tot ce nu-i romanesc. Nu sunt unii mai buni ca altii.

    "Proiect" tipic romanesc: multa prostie (se spune ca e un virus cu care "omenirea nu s-a mai întâlnit"), dezinformare ("finalizarea vaccinul românesc" e doar in capul lui ... nu are studii, cercetari, teste in spate, nimic), aruncare vinei in stanga si dreapta (nu le-a dat statul bani, de parca Pfizer, Moderna, Asta Zeneca au facut vaccinurile cu banii statului sau legislatia europeana e de vina, etc.). Fratilor noi nu suntem in stare sa crestem porci, importam din Ungaria, lumea la tara cara apa de la fantana ... insa ne dam zmei la vaccinuri (sinteza de proteine şi alte substanţe folosite în cercetare au fost comandate în Germania ... adica nu avem substante, dar stim sa facem vaccin).

    1. Vedeti ca o sa sara haidamacii semianalfabeti hauristi (scuzati pleonasmul) si o sa hauie sa vi se stearga comenatariul rational , o raritate pe aici...

      Individul poate fi studiu de caz si pentru neuropsihiatrie, recte are mania persecutiei... 

      Alti escroci patentati sunt de pilda jnapanii de la Arca Space, ce au facut cunoscuta Romania si pe Marte (nu e o gluma) cand au pacalit o firma italiana sa constructia parasuta de amartizare pentru sonda SCHIAPARELLI, ce -ati ghicit- s-a prabusit pe Marte "gratie" "expertilor" romani ! 

      Pana atunci handralaii lu' vlad tepes mai golesc inca o tura farmaciile de pastile si siropuri contra laringitei.

      O shleahta de dezaxati numa' bine de urcat in dubele hingherilor ! 

      Adevarul este la mijloc. Exista competenta in Romania, in acest caz in microbiologie, sar nu face tam-tam. De exemplu, DDS Diagnostic.

      Ai impresia ca este rational si alfabetizat comentariul antiromanesc?

      Nici tu, nici celalalt antiroman pe care il admiri nu aduceti nici o dovada contra valorii cercetarii romanesti, in particular contra vaccinului lui Paunescu. Spuneti doar timpenii. 

      Nu stiu daca este adevarat ceea ce afirma Paunescu, nu sint de specialitate.

      In schimb recunosc de la o posta ca sint timpenii cele ce le spuneti . 

      Ma minunez pe zi ce trece. Nimeni nu a facut mai rau tari decat romanii, nascuti, crescuti si cu studiile gratuite facute la noi in tara. Nimeni nu da o sansa cercetarilor facute la noi. Exemple sunt multe, dar va dau DOAR UNUL : MOTORUL CU APA . Daca cei care au reusit erau sprijiniti aveam o industrie auto proprie.

      pacat , ca ti-ai risipit in van cele cateva secunde sa raspunzi unor asemenea forme de viata . intr-un fel i-ai cautionat , in sensul ca ar fi un subiect de discutat , antiromanismul .

      Motorul cu apa este cunoscut deja: din apa, in urna electrolizei, se obtin hidrogen si oxigen, primul defajand energie prin ardere in cel de-al doilea si, ca produs de reactie,... apa.

      Tot schepsisul este de unde iei ca sa fsci mai intai electroliza. O posibilitate ar fi sa se ia din PNRR... 

      Esti analfabet, mergi la spalat WC-uri. Si tu, si 6.1

      "The U.S. government has given Moderna Therapeutics about $2.5 billion, including federal grants for university research, for the development of the company's vaccine and to purchase doses once approved. To say that the vaccine is fully funded by the federal government discounts a small but very real private donation to Vanderbilt University Medical Center." 

      Parerea mea este acelasi individ care a scris comentariile la care faceti referire, injura vartos pe diverse teme si "dreapta lui catzu, iohannis" prin comentarii multiple, raspunzandu-si singur. Cred ca mai are si alte comentarii la acest articol in afara de cele doua, toate in acelasi spirit.

      Toate vaccinurile autorizate in UE sunt facute exclusiv cu fonduri publice, platite in avans nu doar de UE ci si de SUA si UK. Ordinul de marime al sponorizarilor aruncate la dispozitia cercetarii la fiecare transa sunt de miliarde la fiecare donatie, nu s-a facut nimeni de ras propunand doar sute de milioane.

    pai si cum ramane cu taxa de smeker pentru ursula si ursulu ?

    Dle Păunescu , veniți dle pe AeRO și greblati banii necesari și nu va mai plângeți atât !! nu e ironie...

    Sfat 1: luați un broker altul decât brk, swiss

    Sfat 2: intai pregătiți validările testelor efectuate la EMA  

    Dr Paunescu ar fi facut mai demult studiile daca i se alocau bani mai multi de catre guvernantii care au falimemtat tara. Doar chinezii la inceput de pandemie s-au aratat interesati de rezultalele acestuia.

    Tara nimanui... 

    1. Tara vanzatorilor ;) ....

    Ptotectia la nivel celular e de lunga durata....

    1. Asta e sigur ! Stiințific demonstrabil . Dar ce te faci cu megafirmele de medicamente ? Pentru ele e de 10 ori mai profitabil ca vaccinurile sa fie necesare din 6 în 6 luni . E vorba de miliarde si miliarde care trebuie sa curgă constant .

    atenție la medicamente că s-ar putea să mai urmeze un exemplu precum Polisano.

    România n-are loc pe piața miliardelor grele 

    popcorn si ochelari 3 D:

    Evergrande Declared in Default as Huge Restructuring Looms 

    efect de contagiune cererea externa in cadere libera la produsele trecte cerere interna in crestere la produsele exportate in trecut; cerere noua de produse din china in viitor cerere noua de produse din etc. 

    ia cu paine efect de contagiune 

    s m na t co m etn cre tin eeeee 

    1. :O ?!?!?..... Oh My God! ... am cautat stirea pe google, e pe bune!

    avem pretentie la investitori si facem 3 postari consecutive la "panacanele - pariuei si etc mizerii" in care nu se spune nimic nou si adevarat in acele postari.

    nu se spune ca " banditul cu o mana" este setat special sa dea maxim 3 % din incasare sau 0.8 in cazul romaniei... sau ca in evenimente speciale se setaza la 18 % ca asa atraga la miere "trantorii"... 

    halal educatie...  

    3 articole goale de esenta dar bune de reclama.. caci stim reclama tot reclama ramane buna sau proasta 

    rusine!!! 

    am anuntat de peste 2 ani scumpirile ce urmau sa vina... 

    s e m n at co m cre tin e 

    daca se continua cu obligativitatea introducerii certificatului verde si obligativitatea vaccinarii PROPUN RO-EXIT!

    e nevoie sa iesim din Dictatura sanitara exportata de la Davos (Elvetia) si Bruxelles (UE) 

    Daca Onco-gem producea ceva de valoate venea Pfizer si ii cumpara sau se asocia cu ei in doua (am zis doua) secunde. Im alta ordine de idei, si eu am produs un vaccin care a "sinucis" doi soareci de culoare...alba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb