Sectorul energetic mondial îşi va îndrepta atenţia spre Marea Neagră, odată cu descoperirile recente de gaze ale turcilor şi bulgarilor, a declarat, astăzi, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la deschiderea conferinţei online FOREN 2020, conform Agerpres.
"Aici, în România, când vorbim de energie, vorbim de securitate energetică, adică petrol, gaze şi electricitate. Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitică", a arătat oficialul.
El a amintit că România are rezerve onshore de gaze şi a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră.
"Suntem foarte bucuroşi că prietenii noştri turci au descoperit gaze în Marea Neagră, la fel şi bulgarii şi suntem mândri că suntem în regiunea Mării Negre, iar Marea Neagră oferă noi resurse de gaze. Atenţia lumii energetice, a sectorului energetic se va îndrepta spre Marea Neagră", a spus Popescu.
Ce nu a spus ministrul este că investitorii care au găsit zăcăminte importante de gaze în apele româneşti ale Mării Negre, respectiv ExxonMobil şi OMV Petrom, au amânat de mai bine de doi ani să ia o decizie privind extracţia resurselor din cauza legislaţiei româneşti.
Popescu a declarat în repetate rânduri, în trecut, că Guvernul nu va modifica cadrul legislativ din sectorul energetic, acest lucru fiind în sarcina Parlamentului, unde deocamdată nu există un consens politic în acest sens.
"În ceea ce priveşte electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producţia de energie. Avem un mix bun, dar 25% e pe cărbune, trebuie să găsim combustibil de tranziţie. Gazul este cel mai potrivit combustibil pentru tranziţie", a continuat Popescu, la deschiderea FOREN.
El a reamintit potenţialul României în sectorul offshore eolian.
"Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile, iar în Marea Neagră avem, pe lângă gaze, şi potenţial offshore de vânt. O direcţie a noastră este să construim parcuri eoliene offshore, precum cele care există deja în Marea Nordului", a precizat Popescu.
Potrivit acestuia, avem nevoie de bani pentru atingerea acestor ţinte şi în acest sens avem trei direcţii: Fondul de modernizare, Fondul de tranziţie, precum şi Fondul de recuperare destinat ca ajutor ţărilor care au nevoie de sprijin pentru a depăşi perioada pandemiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de daniel ionescu în data de 07.09.2020, 13:56)
asta este idiot definitiv!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2020, 09:46)
Mai idiot ca tine?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 14:05)
sigur nu au descoperit altfel de gaze? de la prea multa fasole si varza.....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2020, 21:39)
Am inteles ca turcii dupa ce au desoperit gazele vor sa le si extraga. Noi le-am descoperit( cred ca erau descoperite de pe timpul lui Ceausescu) si le-am dat la altii. Daca ne vor da si noua mai vedem.