VIRGIL POPESCU:  "România nu s-a opus plafonării preţului la gaze, a cerut o plafonare mai largă"

G.D.
Politică / 14 septembrie 2022

"România nu s-a opus plafonării preţului la gaze, a cerut o plafonare mai largă"

România a propus la reuniunea extraordinară a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană ca plafonarea preţului gazelor să fie mai largă şi să nu vizeze doar gazul rusesc, pentru că altfel există riscul ca oferta să fie mică decât cererea şi să crească preţul pentru gazul din celelalte surse, a declarat astăzi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, relatează Agerpres.

"România nu s-a opus plafonării preţului gazului rusesc. România a propus o plafonare mai largă, inclusiv a preţului gazului rusesc, pe piaţa europeană, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine preţul gazului de preţul energiei electrice, e clar că trebuie să avem un plafon, un preţ mult mai mic al gazului. Ori, dacă plafonăm doar o parte din piaţă şi cealaltă piaţă este lăsată liberă, există riscul la un moment dat ca cererea să fie mai mare decât oferta şi să crească preţul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul românesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG-ului. Şi propunerea a venit, şi credeţi-mă că va fi luată în calcul. Mai multe state au propus acest lucru", a explicat Popescu întrebat de ce s-a opus România plafonării preţului la gazul rusesc.

El a adăugat că Grecia a venit cu o propunere "foarte interesantă" de a scoate din indexul bursier al Bursei Olandeze de gaz partea de LNG, deoarece preţul acestuia în momentul de faţă este crescut artificial tot de preţul gazului natural.

"Se va lucra la un sistem în aşa fel încât să protejăm întreaga piaţă europeană a gazului natural, să o reformăm. Dacă am lua doar o singură sursă, atunci s-ar putea să fie debalansată (piaţa n.r) şi celelalte surse să crească preţul. Preţul gazului natural la 200 de euro faţă de 20 de euro vi se pare preţ de piaţă? Este un preţ foarte mare, crescut şi ţinut artificial de speculaţiile gazului rusesc. Deci preţul de 200 de euro care e acum, 198 euro, de 300 cât a fost, este extraordinar de mare faţă de un preţ real de 20 de euro. Gândiţi-vă că în perioada de pandemie aveam preţuri de 7 euro pe MWh. Deci vorbim de preţuri foarte mari, de preţuri speculative. Despre asta vorbim şi vrem să reducem aceste preţuri speculative. Nu vorbim de o opţiune a României să nu fim de acord. Am vrut o chestie mai largă. Evident că se va ajunge la un consens", a explicat ministrul Energiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb