Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează o "Evadare în Dealul Mare"

Ana Felea
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului #Turism / 13 august 2020

Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează o "Evadare în Dealul Mare"

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează un tur al cramelor de Dealul Mare, în perioada 22-23 august. Invitaţia este lansată pe pagina de socializare, acolo unde, organizatorii au oferit şi toate datele acestei "evadări" prin care proprietarii cramelor speră să relanseze turismul viticol, mai ales în acest an în care pandemia de coronavirus i-a pus la grea încercare.

    Asociaţia Dealul Mare a anunţat printr-un mesaj pe pagina sa de socializare: "Timp de 2 zile de week-end, 12 crame de top din renumita regiune Dealu Mare vor fi gazdele bucuroase de oaspeţi ale iubitorilor de vinuri, gastronomie, mâncare şi cultură. Vizitatorii vor fi organizaţi pe grupuri în cadrul cărora să se poată respecta normele sanitare în vigoare şi vor beneficia de tururi ghidate ale fiecărei crame şi de câte o degustare a 4 vinuri reprezentative la fiecare dintre ele. Specialiştii şi iubitorii de vin care lucrează în crame vor răspunde întrebărilor. Îi vei cunoaşte în această Evadare pe oamenii din spatele vinurilor atât de apreciate sau poate încă nedescoperite. Şi - mai ales - îi vei cunoaşte pe alţi oameni asemeni ţie - donatori dornici să facă bine, pasionaţi de vin, de plăceri oenogastronomice, socializare şi ieşiri în natură".

    Gramofon, Dagon, Serve, Davino, primele crame vizitate

    Organizatorii au pregătit trei trasee de vizite, iar în primul tur sunt incluse Gramofon, Dagon, Serve, Davino .

    "Una dintre cramele care îi va primi cu porţile deschise pe cei ce aleg Traseul 1 este S.E.R.V.E. (...)! Amenajat în anul 2012, pavilionul nostru pentru degustări, cu o capacitate de 35 de persoane şi cu acces la o curte spatioasă, poate găzdui evenimente deosebite, cum ar fi degustări în cadrul team building-urilor, sau evenimente private restrânse", scriu organizatorii pe pagina de socializare.

    Vizitatorii care vor să desluşească tainele licorii bahice vor face o oprire şi la a Davino.

    "Ei cred în atenţia pentru detalii- evenimente subtile şi trecătoare pentru unii: vânt, ploaie, soare. Condiţii esenţiale pentru cei care au ştiinţa de a le valorifica într-un vin special: deopotrivă creaţie şi străduinţa unui act de auto-depăşire, reluat an de an", susţin organizatorii.

    Primul traseu va face un popas şi la Conacul Dagon Clan, cramă boutique românească: "Gustă alchimia tradiţiei româneşti cu imaginaţie bogată şi ochi dulci, unde se fac vinuri cu HAR, numai bune de degustat în pahare de CLEŞTAR.Vă aşteptăm la degustare cu sete de bine potolită de vinurile Dagon, 1 colecţie. 4 vinuri. 1 votat Cel mai bun Rose din Ro­mânia de Gault&Millau în 2018.

    De asemenea, oaspeţii care vor parcurge traseul 1 vor poposi şi pe la Crama Gramofon, un hobby a doi prieteni paradoxali: Marcel Pascu, profesor de muzică (şi saxofonist) şi Marcel Vulpoi, expert contabil care spune despre afacerile cu vin: că, "dacă vrei să devii milionar din vin, secretul e să începi ca miliardar." şi "Asemănarea dintre vin şi contabil? Dacă îţi iei unul ieftin, a doua zi te doare capul!", mărturisesc reprezentanţii Asociaţiei Dealul Mare.

    Metamorfosis , Budureasa, Licorna, Apaqeum, Tohani, vizitate în traseul 2

    Traseul 2 ajunge la Crama Apogeum care valorifică trei repere ale istoriei: o vie, un loc şi o metodă de vinificaţie rară în România.

    "lubesc Feteasca Neagră pentru că seamănă atât de bine cu poporul român: ceva în care puţini cred, dar care ascunde un potenţial imens", spune Virgil Mândru, proprietarul cramei.

    "Ansamblul Cramei Apogeum cuprinde conacul Principelui Nicolae, fratele regelui Carol II, care a ales să îşi urmeze glasul inimii şi s-a stabilit la Tohani, alături de Ioana Doletti. Fosta lor reşedinţă este azi un loc dedicat degustărilor şi experienţelor prilejuite de celebrarea unui vin unic", spun, la rândul lor, organizatorii.

    O bijuterie arhitectonică amplasată perfect între viile de la Tohani. Conacul are disponibile camere pentru oaspeţi, un restaurant - muzeu şi sa­lă de degustare a vinurilor. Anul viitor aici se va deschide şi un SPA.

    "Metodele de vinificaţie sunt cele folosite acum 2000 de ani, în amfore de ceramică în care este creat vinul-eveniment APOGEUM, probabil cea mai elegantă Fetească Neagră. Strugurii provin dintr-o vie veche de 50 de ani, amplasată într-un amfiteatru natural în zona Dealu Mare", explică reprezentanţii Asociaţiei Dealul Mare.

    Pentru iubitorii de vinuri care merg pe Traseul 2 se vor deschide larg porţile cramei Licorna Winehouse.

    "Crama, aşa cum poate fi admirată în prezent, a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogăţit de poveste mulţi ani înainte ca Licorna să fie o inspiraţie pentru nume. Localnicii spun că mai bine de 100 de ani în urmă, soţii Nicolae şi Elena Nicolau au hotărât să-şi construiască o cramă pe acest loc. Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru precum cocoşul din curtea acestuia", informează organizatorii.

    O altă oprire va fi la Vitis Metamorfisis. Oenologul cramei este Fiorenzo Rista. El este cel care îngrijeşte de fiecare vin, astfel încât aromele să fie cât mai plăcute şi armonioase. Cu experienţă de peste 25 de ani în domeniu, acumulată în Italia şi România, Fiorenzo a decis să investească într-o podgorie proprie în Dealu Mare, convins fiind că aici pot lua naştere unele dintre cele mai bune vinuri româneşti. În cadrul Vitis Metamorfosis, a ales să creeze vinuri care să reflecte specificul local, combinate cu noi stiluri care să revitalizeze vinurile locale. El invită pasionaţii de vinuri: "Despre noi, prea multe nu vrem să-ţi spunem căci abia aşteptăm să ne cunoaştem la noi acasă. Nouă ne place să fim gazde, deci te aşteptăm să ne treci pragul. Despre vinuri, ce să-ţi spunem? Doar că sunt făcute cu pasiune şi cu trudă, iar noi credem că merită încercate. Dacă îţi sunt pe plac sau nu, asta doar tu vei decide. Ne vedem în August, la final, în 22 şi 23".

    Traseul 2 poposeşte şi la Crama Budureasca, inaugurată în primăvara anului 2013, una dintre cele mai noi şi mai mari crame din regiunea Dealu Mare. "Enologul lor ar fi putut avea o strălucită carieră de stand up comedian, dar a ales să facă vinuri excelente şi să dis­treze oaspeţii atunci când trec pragul cramei", informează organizatorii care au pregătit în turul doi şi un popas la crama Tohani, care a cunoscut o lungă istorie, documentele care atestă existenţa podgoriei datând din 1773.

    "A fost, dintotdeauna, un loc cu o putere aparte, care a influenţat destine şi a schimbat cursul istoriei. Fiecare vin de aici are povestea lui, împletită cu cea a geniului şi a pasiunii celor care l-au creat...hai să o auzi de la oamenii locului", povestesc pe pagina de socializare organizatorii.

    Oaspeţii de pe Traseul 2 vor face cunoştinţă şi cu Vinurile Domeniile Prince Matei, un brand creat la Villa Zorilor, conacul de vară al familiei poetului Vasile Cârlova şi loc viticol cu tradiţie încă de acum un secol.

    "Pentru că momentan acesta este în renovare, veţi gusta eleganţa şi rafinamentul unui prinţ al Merlot-urilor româneşti, Prince Matei 2013, de mai micul, dar laureat cu aur la IWCB 2020, Petit Matei, de un paradox, Red Paradox si Villa Zorilor în spaţiul pus la dispoziţie cu generozitate de colegii din Asociaţie. Forţa, dar şi eleganţa acestui Merlot amintesc de personalitatea marelui voievod Matei Basarab (al cărui nume îl poartă), acest "Mecena" al culturii şi ortodoxiei de care se leagă folosirea pentru prima dată a limbii romane în viaţa oficială, civilă şi religioasă sau prima legislaţie scrisă "Pravila Mică", descriu reprezentanţii Asociaţia Dealul Mare.

    Doamna "Fetească Neagră", Iconic Estate, Lacerta, Conacul Bellu, următoarele vizitate

    Buzoianca Aurelia Vişinescu, numită de cunoscători "Doamna Feteas­că Neagră" îşi va întâmpina vizitatorii care vor alege Traseul 3 pentru care organizatorii au pregătit vizite la crama Domeniile Săhăteni, Iconic Estate, Lacerta, Conacul Bellu.

    "Paşii m-au purtat în Lumea Nouă unde vinul se face cu inovaţie şi cercetare ştiinţifică. Cei peste 20 ani care au trecut de când am terminat şcoala de vinuri au completat cunoştinţele de chimie şi microbiologie cu o experienţă a gustului şi a mirosului esenţială vinurilor bune. Mi-am cultivat pasiunea visând ca într-o zi să cultiv propria podgorie. Şi cum adevărul stă în vin, visul a devenit realitate", spune Aurelia Vişinescu.

    În aceeaşi zi, vizitatorii vor poposi la o alt cramă din Buzău, Lacerta.

    "Numele cramei vine din latină şi înseamnă şopârlă. E un loc unde pământul fertil şi curat, ideal pentru struguri, e recunoscut după aceste vietăţi", scriu organizatorii ca un îndemn spre descoperire.

    "Dacă alegeţi Traseul 3, veţi fi primii vizitatori ai noii crame The Iconic Estate, parte a Alexandrion Group, lider de piaţă în producţia şi distribuţia de vinuri şi băuturi alcoolice din România. The Iconic Estate a preluat moştenirea Cramelor Halewood şi a pivniţelor Rhein, primii producători de vinuri spumante din România, cu o istorie care începe din 1892", promit organizatorii.

    Accesul se va face pe bază de bilete, iar costul pentru o persoană este de 200 de lei, fără transport inclus.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb