VIZITA LUI PATRUŞEV ÎN ROMÂNIA Traian Băsescu: "Federaţia Rusă şi ţările occidentale să se abţină să aprovizioneze cu armament Siria"

Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2013

Nikolai Patruşev (stânga) şi Traian Băsescu

Nikolai Patruşev (stânga) şi Traian Băsescu

Atât Federaţia Rusă, cât şi ţările occidentale trebuie să se abţină să aprovizioneze cu armament vreuna din cele două tabere din Siria, a declarat recent preşedintele Traian Băsescu, după o întâlnire cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Domnia sa a precizat: "Opţiunea noastră este neaprovizionarea cu armament a celor două tabere aflate în război civil şi, pe de o parte, Federaţia Rusă şi alte state care sus­ţin punctul de vedere al Federaţiei Ruse, pe de altă parte, puterile occidentale trebuie să cheme cele două părţi la masa tratativelor, pentru a găsi o soluţie ce poate rezulta numai din alegeri democratice în Siria. Avem experienţa finalurilor de conflicte în unele state ca Libia, ca alte ţări care au fost implicate în fenomenul < Primăvara arabă > şi ştim că nici acum lucrurile nu sunt restabilite şi guvernările sunt departe de a fi de multe ori democratice".

Un alt punct al discuţiilor cu Nikolai Patruşev a fost sistemul antirachetă de la Deveselu.

Preşedintele a adăugat: "Sistemul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. România nu ar accepta niciodată pe teritoriul ei armamente ofensive ale altor state. Sistemul care se instalează în România este un sistem defensiv. Şi ce mi se pare dificil de înţeles, se cer garanţii nu nouă, ci Statelor Unite, ori garanţia este chiar tratatul care este public şi în care se precizează foarte clar că sistemul antirachetă din Româ­nia este un sistem defensiv".

În cadrul discuţiilor a fost atinsă şi problema Transnis­triei. Traian Băsescu a menţionat: "Noi o considerăm importantă pentru securitatea României şi necesitatea de a avea o Republică Moldova întreagă şi cu deplină autonomie a Guvernului de Chişinău asupra întregului teritoriu (...) Întâlnirea a prilejuit şi constatarea unor puncte de vedere divergente, dar am convenit ca domnul Patruşev să transmită preşedintelui Putin deschiderea noastră pentru cooperare şi în timp ce putem coopera pentru riscuri comune, putem discuta şi lucruri asupra cărora avem punc­te de vedere diferite".

Referitor la o posibilă vizită în Rusia, Traian Băsescu a spus: "Deocamdată n-am nicio invitaţie, îmi pare rău. M-aş duce. Dar merge ministrul de Externe săptămâna viitoare, pentru o întâlnire cu ministrul de Externe Lavrov. Eu cred că sunt paşi înainte în intrarea şi într-o colaborare politică, nu numai economică, pentru că economic, Rusia e prezentă în România consistent".

Memorandum de colaborare Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse - CSAT

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, prezent în această săptămână în ţara noastră, a semnat un memorandum cu domnul Iulian Fota, consilier prezidenţial, care vizează colaborarea dintre Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi CSAT-ul din România.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat: "În mod categoric, acest memorandum va deschide cooperarea între structurile de securitate şi de poliţie ale României şi Federaţiei Ruse, având în vedere cele convenite".

Preşedintele a spus că în interiorul memorandumului s-a decis cooperarea în lupta împotriva terorismului, subiect de interes maxim pentru noi, mai ales că se apropie încheierea misiunii ISAF din Afganistan.

Alte subiect din memorandum vizează lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, combaterea traficului de fiinţe umane, combaterea traficului de droguri, lupta împotriva spălării banilor şi a criminalităţii economice, lupta împotriva criminalităţii cibernetice, combaterea şi lupta împotriva răspândirii armelor de distrugere în masă. Traian Băsescu a precizat în cadrul unei conferinţe de presă: "Nimeni nu presupune că, pe vapoare, pe camioane, pe avioane, vor tranzita teritoriul Româ­niei sau al Federaţiei Ruse bombe nucleare sau bombe chimice ş.a.m.d., însă ceea ce noi facem cu partenerii noştri occidentali, prevenirea transferului de componente, care de multe ori sunt declarate ca fiind componente civile, dar care se utilizează în fabricarea acestui tip de armamente, trebuie făcut şi pe noi ne bucură că putem coopera din acest punct de vedere şi cu Federaţia Rusă, nu numai cu aliaţii din NATO şi din Uniunea Europeană".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb