Vlădescu: Cît timp voi fi ministrul finanţelor, nu voi schimba cota unică şi TVA

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2007

Vlădescu: Cît timp voi fi ministrul finanţelor, nu voi schimba cota unică şi TVA

"Cota unică şi TVA nu se vor schimba cît timp voi fi ministrul Finanţelor", ne-a declarat ieri domnul Sebastian Vlădescu.

Consiliul Uniunii Europene pentru Economie şi Finanţe (ECOFIN) a recomandat recent autorităţilor româneşti, în urma analizei Programului de Convergenţă al ţării noastre pentru 2006-2009, adoptarea de măsuri fiscale mai stricte şi o îmbunătăţire a cadrului bugetar pe termen mediu pentru politicile fiscale.

Ministrul Sebastian Vlădescu ne-a precizat: "Aprecierea Comisiei este pozitivă vis a vis de evoluţiile economiei româneşti începînd cu anul 2000. Creşterea economică solidă şi reducerea constantă a inflaţiei au fost consideraţi principalii parametri pozitivi. La fel poziţia externă a României, datoria publică externă şi internă scăzute şi creşterea consistentă a rezervelor Băncii Naţionale".

Creşterea veniturilor bugetare şi consolidarea poziţiei bugetare către anul 2009 de la un deficit programat de 2,7% la un deficit de 0,9% din PIB în 2009 este de asemenea considerat un factor pozitiv.

În ceea ce priveşte constatările mai puţin favorabile, domnul Sebastian Vlădescu este de părere că sunt luate în considerare pe de o parte necesitatea unor date statistice care să dea posibilitatea previziunilor pe termen mediu şi lung, pentru corelarea cu UE. Sunt luate în calcul inclusiv date statistice referitoare la evoluţia demografică şi îmbătrînirea populaţiei, factor considerat important vis a vis de presiunile asupra cheltuielilor bugetare.

Comisia a atras atenţia referitor la volatilitatea cheltuielilor bugetare. Ministrul Finanţelor ne-a mai declarat: "Faptul că între prognoza de cheltuieli şi realizarea cheltuielilor există în continuare diferenţe, este un factor care îngrijorează întrucît poate determina transferul de la cheltuieli justificate (de investiţii de exemplu) la cheltuieli care într-un context macroeconomic nu sunt justificate sau sunt chiar periculoase, cum ar fi cheltuielile curente, salariale. Comisia a cerut o mai bună precizare a cheltuielilor bugetare şi renunţarea la transferul între capitolele de cheltuieli".

Comisia a exprimat aceleaşi îndoieli ca şi Fondul Monetar Internaţional referitor la realizarea previziunilor bugetare în 2007, în ceea ce priveşte veniturile, adică apreciază că veniturile sunt optimist planificate. Comisia atrage atenţia asupra apariţiei riscului unui deficit mai mare şi, în principiu, există o îndoială referitoare la consolidarea poziţiei bugetare pînă în 2009 ţinînd cont de această volatilitate a cheltuielilor şi veniturilor. Deşi este apreciat faptul că România nu şi-a programat deficite bugetare mai mari de 3%.

Comisia şi FMI atrag atenţia asupra faptului că ţinînd cont deciclicitatea evoluţiilor parametrilor macroeconomici ar fi corect ca într-o perioadă favorabilă bugetul ţării noastre să cheltuiască mai putin.

Se insistă pe necesitatea unei ajustări bugetare mai solide (deficit bugetar cît mai scăzutesau zero) în actuala perioadă de creştere economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb