Statele Unite au ajutat, în anii 2000, separatiştii din din regiunea Caucazului de Nord, acuză preşedintele rus Vladimir Putin, într-un documentar dedicat celor 15 ani petrecuţi de acesta la conducerea Rusiei, arată Sky News în ediţia electronică.
Documentarul de două ore concentrează asupra performanţelor lui Putin de la preluarea conducerii ţării, în anul 2000, precum şi asupra provocărilor pe care le-a avut de întrecut, pe care atât producătorii filmului, cât şi Putin le pun pe seama interferenţei cu Vestul.
Potrivit Sky News, în documentar Putin a declarat că îşi bazează afirmaţiile pe interceptarea de către serviciile sale de informaţii a unor convorbiri telefonice între separatişti şi ofiţeri de informaţii americani. "Ei îi ajutau, chiar şi cu transport", a declarat liderul rus, care nu a dezvăluit însă când au fost realizate aceste apeluri.
Putin a declarat că a discutat despre această problemă cu preşedintele american de la momentul respectiv, George W. Bush, care i-a promis să îi admonesteze pe ofiţerii respectivi. În cele din urmă, a declarat Putin, serviciile ruse de informaţii FSB au primit o scrisoare din partea "omologilor lor americani".
Liderul rus susţine că ofiţerii americani şi-au asumat dreptul de a "sprijini toate forţele de opoziţie din Rusia", inclusiv separatiştii islamişti din Caucaz.
El şi-a exprimat temerea că Occidentul a vrut să facă rău Rusiei şi a reamintit cum unii lideri i-au spus că nu i-ar deranja o posibilă dezintegrare a ţării.
Referindu-se la perioada celui de-al doilea război în Cecenia, el a declarat: "Omologii mei, mulţi preşedinţi şi prim-miniştri, mi-au spus ulterior că deciseseră că Rusia va înceta să mai existe. Singura întrebare era când se va întâmpla acest lucru şi cu ce consecinţe".
În acelaşi documentar, preşedintele rus a afirmat că doarta populaţiei din Crimeea a fost principalul considerent în luarea deciziei de alipire a fostei peninsule ucrainene la Rusia.
"Cred că am făcut ceea ce trebuie şi nu regret nimic", a spus preşedintele rus într-un documentar difuzat cu ocazia aniversării a 15 ani de când a preluat puterea.
"Cel mai important lucru pentru noi era să înţelegem ce anume îşi doreau oamenii din Crimeea. Dacă ei îşi doreau să rămână în Ucraina sau să fie împreună cu Rusia?", a explicat Putin, referindu-se la anexarea fostei peninsule ucrainene la Rusia în martie 2014.
"Din moment ce (ei) au vrut să se întoarcă în Rusia pentru a nu fi călcaţi în picioare de către puterea neonazistă, radicalii de dreapta sau de Banderovţi, nu am avut dreptul să-i abandonăm", a subliniat liderul de la Kremlin.
"Le-am spus omologilor mei acest lucru la momentul respectiv. Le-am spus că oamenii au fost factorul cel mai important pentru noi" în luarea deciziei privind soarta Crimeei, a precizat Putin.
Este vorba de "un element de dreptate istorică", a conchis preşedintele rus.
Vladimir Putin a devenit preşedinte interimar al Rusiei pe 31 decembrie 1999, după ce Boris Elţîn îşi dăduse demisia. El a fost ales preşedinte în alegerile din 2000 şi reales în 2004 şi 2012. Între 2004 şi 2008, Vladimir Putin a deţinut funcţia de premier. Actualul mandat al preşedintelui rus expiră în 2018.
Putin nu a anunţat încă dacă va candida pentru prezidenţiale şi la alegerile din anul 2018.