Conducta Nord Stream 2 va servi la stabilizarea preţurilor la gaze în Europa, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la o reuniune televizată a Guvernului, la care a participat şi şeful Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters, conform Agerpres.
Vladimir Putin a anunţat că a doua linie a gazoductului Nord Stream 2 va fi în curând umplută cu gaze.
De la începutul anului şi până în prezent, preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie. Preţul gazelor naturale în Europa a atins săptămâna trecută un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.
Putin a dat asigurări că Nord Stream 2 este pregătit pentru exporturile de gaze şi a afirmat că gazoductul va ajuta la scăderea preţurilor la gaze în Europa.
"Vreau să felicit Gazprom şi partenerii noştri din proiectul Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor şi crearea acestei rute suplimentare, care este pregătită de funcţionare", a declarat preşedintele rus.
Construcţia conductei, destinată să transporte gaz din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, a fost finalizată în septembrie, dar ea rămâne inactivă în timp ce aşteaptă aprobările autorităţilor de reglementare de la Berlin şi Bruxelles.
Şi vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că Rusia este pregătită să mărească exporturile de gaze către Europa, confruntată cu creşterea vertiginoasă a preţurilor pe fondul cererii crescute şi al lipsei de aprovizionare, dar pe baza unor contracte pe termen lung - un aranjament ocolit de companiile europene în favoarea unor acorduri de tranzacţii pe termen scurt.
La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns săptămâna trecută la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului şi au determinat unele industrii să-şi reducă producţia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2021, 03:28)
Vicepremierul rus Aleksandr Novak s-a declarat convins că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, va obţine certificarea necesară şi va începe să funcţioneze. El a afirmat, miercuri, în media ruse, preluate de agenţiile internaţionale de presă, că Moscova nu ia în calcul un aşa-numit plan B, pentru situaţia în care gazoductul nu va autorizat să intre în funcţiune. Novak apreciază că certificarea s-ar putea produce în prima jumătate a anului viitor, iar Rusia îşi va putea, astfel, mări exporturile de gaze către Europa. Europenii îi suspectează pe ruși că limitează premeditat livrările, pentru a forța mâna Occidentului în mai multe dosare politice în dispută și pentru a obține deschiderea Nord Stream 2.
Noul ministru german al Economiei, ecologistul Robert Habeck, a avertizat că o agresiune rusească împotriva Ucrainei va avea ceea ce a numit consecințe grave asupra controversatului gazoduct. Lung de 1.200 de kilometri și costând circa zece miliarde de euro, investiți de ruși, gazoductul a fost o eroare geopolitică – punctează ministrul german, care amintește că proiectul a fost dezavuat de toate țările europene, cu excepția Germaniei conduse de fostul cancelar conservator Angela Merkel și a Austriei vecine. Acum, că e construit, punerea sa în funcțiune rămâne în discuție și trebuie să fie decisă potrivit legislației germane și europene – a subliniat Habeck. (citat de veridica.ro)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2021, 03:39)
Potrivit datelor consultate de Bloomberg și citate de Agepres, cel puţin 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinaţia lor finală.
Cargourile cu gaze lichefiate din SUA vor compensa pentru reducerea livrărilor din Rusia, principalul furnizor al Europei. Preţurile au scăzut şi pe fondul prognozelor meteo conform cărora temperaturile în Europa de Nord-Vest vor creşte peste normalul acestei perioade pe parcursul săptămânii următoare.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2021, 03:42)
Consumatorii suferă, Putin profită
Un motiv important pentru scumpirea galopantă a gazului este enorma cerere din Asia, unde nu doar economia Chinei s-a relansat după primul an al pandemiei. Între timp navele cu gaz lichefiat (LNG) din SUA se îndreaptă mai degrabă către Shanghai sau Osaka, fiindcă acolo preţul este mai bun decât în Europa.
Această evoluţie este bineînţeles pe placul gigantului energetic rusesc Gazprom şi aliaţilor politici de la Kremlin. Nicio altă ţară nu profită mai mult de preţurile în creştere decât Rusia lui Vladimir Putin. Politicianul ecologist german Oliver Krischer crede că Rusia este factorul central pentru această scumpire a gazului. Rusia exportă în acest an cu 20 la sută mai puţin gaz în Germania. În opinia sa, "penuria este artificală", fiindcă exporturile de gaz rusesc tocmai au crescut enorm în Turcia sau China, de exemplu.
"Cel puţin jumătate din preţul crescut la gaz trece în contul Gazprom şi al lui Vladimir Putin. Acesta este şi un acompaniament tactic pentru forţarea dării în exploatare a gazoductului Nord Stream 2", a explicat Krischer.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Anonim în data de 30.12.2021, 07:15)
Rusia a avut anul acesta (2021) cel putin 3 accidente majore (explozii si incendii) in fabricile de LNG si in puncte de transport al LNG. Totul se datoreaza incompetentei.