VOCEA POPORULUI Schimbările climatice, fenomen natural

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 11 noiembrie 2021

Schimbările climatice, fenomen natural

Ultima perioadă a demonstrat cât de uşor îşi închipuie mulţi dintre oameni că au competenţe în domenii în care nu au nicio pregătire şi ce repede sunt dispuşi să încerce să-i influenţeze pe alţii. Nici mult dezbătuta problemă a schimbărilor climatice nu face excepţie şi rezultatele unui sondaj scot la iveală date interesante. Peste jumătate dintre români (53%) susţin că schimbările climatice sunt un fenomen natural, nu provocat de om, relevă concluziile unui sondaj, realizat în cadrul campaniei "Luna Asigurărilor de Locuinţe" a Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). Conform cercetării, o treime dintre cei care cred că schimbările climatice nu sunt provocate de oameni afirmă că nu ar trebui să ne îngrijorăm din cauza acestui fenomen, în timp ce două treimi manifestă un grad de îngrijorare. Astfel, 25% dintre persoanele care văd schimbările climatice drept un fenomen natural consideră că ar trebui să ne îngrijorăm foarte mult din cauza lor, iar 42% sunt de părere că ar trebui să ne îngrijorăm într-o oarecare măsură. De asemenea, dintre cei aproape 46% de respondenţi care cred că schimbările climatice sunt provocate de om, mai mult de două treimi (72%) consideră că apariţia şi existenţa acestora ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult. Potrivit sursei citate, peste jumătate din totalul celor intervievaţi (55%) se declară informaţi într-o oarecare măsură despre cauzele schimbărilor climatice, în timp ce 22% sunt de părere că sunt foarte bine informaţi, iar 17% doar într-o mică măsură. Ponderea celor care au declarat că nu se consideră deloc informaţi cu privire la cauza acestui fenomen este de 6%. Pe acelaşi subiect al schimbărilor climatice, 39% dintre participanţii la sondaj au încredere într-o foarte mare măsură în ce spun oamenii de ştiinţă despre acest lucru, iar 44% doar într-o oarecare măsură. În acelaşi timp, 10% din aceştia se încred doar într-o mică măsură în spusele oamenilor de ştiinţă, 4% deloc şi 3% nu pot aprecia sau nu ştiu.

În ceea ce priveşte reciclarea şi protecţia mediului, rezultatele sondajului APPA arată că 82% dintre români colectează gunoaiele în mod selectiv: 48% de fiecare dată, cu toate deşeurile, respectiv alţi 34% colectează selectiv doar anumite elemente, cum ar fi PET-urile sau hârtia. Pe de altă parte, 13% dintre respondenţi au recunoscut că nu fac acest lucru, deoarece sunt convinşi că gunoiul nu este colectat selectiv mai departe. Totodată, pentru aproape 37% dintre participanţii la sondaj, faptul că un produs este realizat din materiale reciclate contează într-o mare măsură, iar pentru 42% într-o oarecare măsură. Rezultatele cercetării de specialitate evidenţiază faptul că 35% dintre români sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi modifice dieta zilnică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 48% doar într-o oarecare măsură şi 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru. În acelaşi context, 46% dintre respondenţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, iar 41% într-o oarecare măsură şi 3% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru. Pe partea de energie termică, 39% dintre cei chestionaţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să reducă acest consum (respectiv să scadă cu 1 - 2 grade temperatura din casă în sezonul rece, de exemplu) pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Alţi 42% susţin că ar face acest lucru într-o oarecare măsură, iar 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest pas. În plus, patru din zece români (39%) au în plan să ia măsuri active de a reduce consumul lor de apă într-o foarte mare măsură pentru a contribui în lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 43% sunt dispuşi într-o oarecare măsură să facă acest lucru, iar 6% refuză să implementeze astfel de acţiuni.

În segmentul asigurărilor pentru locuinţă, aproape jumătate dintre persoanele chestionate (49%) au declarat că nu au un buget suficient şi pentru o asigurare facultativă. Pe de altă parte, în ceea ce îi priveşte pe respondenţii care nu au încheiat deloc o asigurare de locuinţă, majoritatea (67%) declară, la rândul lor, că nu au un buget suficient pentru aceasta, chiar dacă, din punctul de vedere al costurilor, preţul unei asigurări obligatorii ajunge să fie de maximum 8,33 lei/lună. Mai mult, 8% dintre respondenţii care nu au încheiat deloc o asigurare de locuinţă menţionează ca motiv o lipsă de încredere în sistem, iar 3% nu consideră că o poliţă de asigurare de locuinţă le este utilă. Aproape două treimi (64%) dintre respondenţi declară că analizează cu atenţie poliţa de asigurare a locuinţei pentru a vedea ce riscuri sunt acoperite şi ce riscuri sunt excluse. Restul nu fac acest lucru fie pentru că nu pot schimba nimic (27%), fie pentru că nu îi interesează acest aspect (9%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ALOOO :

    schimbarile climatice pe termen scurt si pe termen lung; schimbarile climatice sunt nuantate! 

    Pai si pe vremea "romanilor" schimbarile climatice erau severe... poluarea era pe varf si atunci... sa nu uitam de marea "racea"a globala din 1600 si foamentea din Islanda! 

    tema schimbarilor climatice este dezbatuta de milenii.... da da... de milenii... 

    Astia educatii corect... cautati in manuale...sunt istorici ce tot vorbeau de schimbari climatice... da da chiar si pe vremea testelor nucleare... chiar sin in era descoperirii petrolului... chiar si dupa bombardarea Japoniei... schimbari climatice. 

    Imi place ca postati voi astia elevati articole fara graficele REALA DEMONSTRABILE a VARIATIE CLIMATICE PE GLOB! 

    Schimbari climatice: de ce bancile contiuna se crediteze proiecte imobiliare la oceane sau mari? 

    Din cauza randamentelor accelerate si a asigurarilor facute ce le spala pierderile. 

    Schimbarea climatica exista... si omul are o vina fata de animale si om.. cu sau fara poluarea unei natii alte natii ar dominal descoperirea tehnologica si deci tot ar polua... 

    Activitatea omului si disparitia lui de pe pamant nu inseamna nici macar 1 minut pe cadranul ceasului. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb