De când UE, FMI şi alţi cerberi grijulii cu România se ţin de noi să eliminăm găurile negre din economia de stat, SC "Oltchim" Râmnicu Vâlcea este capul de afiş al preocupărilor şi se pare că laţul a ajuns la jujău şi, în acest an, dacă nu se va întâmpla ceva deosebit (cum ar fi venirea USL la guvernare, înainte de termen, cum visează), se va ţine licitaţia pentru privatizarea celor peste 54% din acţiunile statului. Cât priveşte res-tul, circa 30% din acţiuni aparţin PCC, o firmă germană care de ani buni s-a luptat cu morile de vânt, puse în mişcare de taifunul Roibu, etern la conducere şi, mai de curând, de un fond de investiţii. Despre restul nu am cunoştinţe. A mai fost un acţionar important, SIF5 Oltenia, dar spre marele său merit, acesta a scăpat de balast şi, aşa cum îi cunosc eu pe cei care decid cu adevărat, au ieşit cu profit.
Situaţia economico-financiară a "Oltchim", societate listată la bursă, deşi de ani buni nu mai respectă condiţiile obligatorii, este foarte cunoscută, deşi aproape toţi inves-titorii o ignoră. Este singura societate listată la bursă care are capital negativ, datoriile depăşind cu peste 600 milioane lei activele, de ani buni înregistrează pierderi peste pierderi.
Cu toate acestea, în anul 2011, preţul acţiunilor OLT a crescut spectaculos faţă de 31 decembrie 2010, iar de la începutul anului a crescut în continuare, deşi practic activitatea este oprită, cea mai mare parte a salariaţilor fiind în şomaj tehnic. În momentul când s-a anunţat un oarecare termen de implementare a procesului de privatizare, a dat strechea în preţ şi a crescut câteva zile la rând cu aproape 15% ajungând să depăşească 1,44 lei pe acţiunea a cărei valoare nominală este de 0,1 lei. Apoi, preţul s-a mai temperat şi oscilează în ultimele zile în jurul valorii de 1,3 lei. Asta în timp ce TLV (Banca Transilvania ) cu valoarea nominală de 1 leu, a fost de multe ori tranzacţionată sub valoarea nominală şi a generat sumedenie de întrebări când preţul a ajuns la 1,1 lei.
De asemenea Biofarm, societate super profitabilă şi care a dat şi va mai da dividende, de abia trece de 0,2 lei pe acţiune, adică de 6,6 - 7 ori mai puţin decât Oltchim.
Ce a dus la această escaladă a preţurilor OLT? Speranţa deşartă că, după privatizare, acţionarul majoritar va fi obligat să facă o ofertă publică de preluare totală, iar acest preţ va fi media de piaţă a acţiunilor.
Realitatea este următoarea: cel care va câştiga licitaţia de privatizare va plăti o sumă care va cuprinde preţul acţiunilor şi asumarea plăţii datoriilor societăţii, iar în plus îşi va asuma şi realizarea unui program de investiţii. În acest caz, suma efectivă plătită ca preţ al acţiunilor este una modică.
Prevăd ca după privatizare preţul acţiunilor OLT să coboare acolo unde le este locul, adică aproape sau sub valoarea nominală.
După câţiva ani, când programul de investiţii pentru modernizarea absolut necesară se va fi realizat, iar apoi îşi va arăta roadele, este posibil ca societatea să devină rentabilă.
Singurul activ valabil şi vandabil este echipa de handbal feminin, de mulţi ani campioană naţională, furnizoare de jucătoare la echipa naţională şi bine cotată pe plan internaţional. În rest, Oltchim Râmnicu Vâlcea este o gaură neagră. Pe cei care s-au aruncat ca chiorii să dea bani pe acţiunile OLT îi asemăn jucătorilor la 6 din 49. Câteva milioane cumpără bilete necâştigătoare, câteva sute au nişte câştiguri de categoria a 2-a sau a 3-a şi, odată la câteva luni, unul sau mai mulţi norocoşi iau premiul cel mare. Să nu se creadă că la bursă nu au fost sau nu sunt câştigători pe acţiunile OLT. Au câştigat sau vor mai câştiga toţi cei care au vândut sau vor mai apuca să vândă în câştig.
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întrea-ga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.
1. BIO-OLT
(mesaj trimis de unu în data de 09.03.2012, 11:47)
"Biofarm, societate super profitabilă şi care a dat şi va mai da dividende, de abia trece de 0,2 lei pe acţiune, adică de 6,6 - 7 ori mai puţin decât Oltchim. "
Bio nu e chiar superprofitabila, in plus ar trebui comparate capitalizarile.
"in rest", aveti dreptate: e loterie pentru cei mai multi! Pe bursa mai sunt doar o mana de speculatori cu mare nevoie de adrenalina!
2. OLT
(mesaj trimis de Alex în data de 09.03.2012, 19:43)
Ciudata comparatie a pretului la actiuni
intre 1.35 si 0.2 Biofarm. Cred ca cel putin ca si gluma merge in rest...
Acum si o intrebare. Daca toti angajatii stau acasa cum a reusit OLT sa faca peste 1.5 miliarde RON cifra de afaceri .
Apropo ca sa nu ramaneti cu gauri BIOFARM a facut 82 mil ron afaceri.
Dupa parerea mea articolul e scris total ciudat si inca un lucru pe OLT-chim a castigat aproape toata lumea in ultimii ani.
Asa ca hai sa asteptam un management privat sa vedem cum reuseste sa scoata profit din cei 1.5 miliarde ron si apoi mai calcumam preturi.
Nu mai vorbesc de interesul pentru comanie manifestat de cativa investitori.