Volatilitate crescută pe piaţa valutară

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2008

Volatilitate crescută pe piaţa valutară

Cursul valutar a înregis­trat oscilaţii puternice în ultimele zile, influenţat de scăderea ratingurilor de către agenţiile de evaluare financiară, dar şi de tendinţa monedelor din regiune.

Dacă dolarul a depăşit, miercuri, pragul de 3 lei, apreciindu-se cu nouă bani faţă de moneda noastră, iar euro s-a depreciat cu peste cinci bani faţă de leu, ajungând la 3,0628 lei, ieri cursul leului şi-a schimbat traiectoria, apreciindu-se, potrivit datelor BNR, cu 1,35 bani faţă de dolar, respectiv cu 2,4 bani comparativ cu euro. Leul şi-a schimbat evoluţia din nou spre finalul şedinţei, încheind sesiunea cu o uşoară depreciere. Astfel, euro a fost tranzacţionat în jurul valorii de 3,8050 lei, iar nivelul minim atins pe parcursul sesiunii de ieri a atins 3,7870 lei.

Analiştii apreciază că evoluţia de ieri se datorează, pe lângă cele mai sus-amintite, numeroaselor ordine comerciale primite de bănci, care solicită lei, deoarece cursul a ajuns la un nivel convenabil, aceştia neavând scadenţe fixe.

În mod normal, în lipsa unor evenimente imprevizibile până la sfârşitul anului, cursul ar trebui să se aprecieze, putând ajunge la un nivel mai mic de 3,8 lei/euro, după estimările unor dealeri.

Ionuţ Dumitru, economist şef al "Raiffeisen Bank", apreciază că volatilitatea cursului inflamează anticipaţiile inflaţioniste, ceea ce pe termen lung ar putea influenţa majorarea inflaţiei. Mecanismul de trans­mitere este prin intermediul importatorilor, care vor încerca să îşi acopere costurile din curs prin majorarea preţurilor. Deşi deprecierea leului stimulează exporturile, important este ca această volatilitate să nu se perpetueze, apreciază analistul "Raiffeisen Bank".

Dacă o depreciere a leului înseamnă, în mod normal o ajustare a deficitului de cont curent prin stimularea exporturilor, acum devine din ce în ce mai puţin probabilă o astfel de reducere deoarece exportatorii sunt afectaţi într-o măsură mai mare de lipsa comenzilor, aceasta neputând fi acoperită prin curs.

Preşedintele Asociaţiei Exporatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, susţine că, deşi exportatorii ar fi avantajaţi de deprecierea cursului, cererea externă a scăzut semnificativ în ultimele luni, iar aceştia au produs pe stoc. Din păcate, ei sunt finanţaţi de bănci, ale căror limite de creditare nu mai pot fi amânate, susţine domnia sa.

Ca măsuri pentru rezolvarea situaţiei, domnul Ionescu ne-a informat că ANEIR va avea, luni, o întâlnire cu Eximbank, în cadrul căreia vor fi analizate problemele exportatorilor. Domnia sa a precizat că, dacă nu se iau măsuri, fimele de export nu au alte soluţii decât să disponibilizeze personalul sau să îşi închidă afacerile.

Printre posibilele măsuri care ar putea fi aplicate, domnul Ionescu a amintit rescadenţarea principalului sau preluarea de către Eximbank a creditelor de la băncile care oferă condiţii dificile de creditare. Această bancă beneficiază de resurse de la stat şi are posibiliatea de o oferi credite cu dobândă zero, a adăugat domnul Ionescu.

În privinţa măsurilor pe care le-a propus Guvernul pentru a evita criza economică, preşedintele ANEIR consideră că intervenţia este neinspirată şi sancţionabilă din partea CNA pentru că premierul a făcut aceste propuneri în condiţiile în care nu se ştie dacă va fi la guvernare în viitorul mandat. Acele propuneri le-am cerut de foarte mult timp, ele nefiind o surpriză, ne-a declarat domnul Ionescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb