Volksbank România a trecut pe profit în iulie, cu un rezultat net de 6,16 milioane euro, calculat potrivit standardelor internaţionale IFRS, faţă de o uşoară pierdere la finalul primului semestru, a declarat vicepreşedintele băncii, Lucian Cojocaru, citat de Mediafax.
În perioada analizată, veniturile din dobânzi ale băncii s-au ridicat la 72,8 milioane de euro, cele din trezorerie la peste 10 milioane de euro, iar comisioanele bancare şi spezele au contribuit cu aproape 5 milioane de euro la veniturile Volksbank.
Provizioanele pentru riscul de credit au continuat să reprezinte principala categorie de cheltuieli, în condiţiile în care soldul acestora, calculat după strandardele internaţionale, a crescut cu 64 de milioane de euro în primele şapte luni.
Raportul dintre cheltuielile şi veniturile Volksbank era de 36,8%, ceea ce înseamnă că fiecare leu cheltuit a adus băncii venituri de 2,7 lei.
La sfârşitul lui iulie, activele Volksbank România se ridicau la 4,8 miliarde de euro, din care 3,13 miliarde de euro aferenţi creditelor acordate.
Cu toate aceastea, banca raportează în continuare pierdere după rezultatul calculat potrivit standardelor româneşti de contabilitate.
În primul semestru al lui 2011, Volksbank România raportase pierderi de 72,93 milioane euro (305,8 milioane de lei), în scădere cu 35%, calculate conform strandardelor româneşti de contabilitate (RAS).
Diferenţele dintre raportările realizate potrivit standardelor româ-neşti de contabilitate (RAS) şi cele realizate potrivit standardelor internaţionaţionale (IFRS) provin în principal din constituirea provizioanelor pentru creditele cu restanţe.
Astfel, cheltuielile înregistrate sunt mai mici potrivit standardelor IFRS, care permit luarea în considerare a unei valori mai mari a garanţiilor, în timp ce în cazul RAS, nu este luată în calcul la constituirea provizioanelor decât cel mult 25% din valoarea de piaţă a garanţiilor.
Din ianuarie 2012, reglementările contabile aplicabile instituţiilor de credit din România vor fi conform cu IFRS.
Volksbank România face parte din grupul austriac Volksbank AG, prin divizia internaţională Volksbank International (VBI).
VBI înglobează operaţiunile Volksbank din afara Aus-triei, din România, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina.
Divizia din România are cea mai mare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro).
Banca, cu sediul în Viena, a convenit pe 14 iulie vânzarea activelor diviziei est-europene VBI, cu excepţia operaţiunilor din România, către banca rusă Sberbank, şi a reiterat joi că tranzacţia va fi finalizată în semestrul al doi-lea.
Preşedintele sucursalei din România, Johann Lurf, a declarat la sfârşitul lui iulie că "Volskbank AG este interesată inclusiv pentru vânzarea sucursalei din România, dar o schimbare de acţionariat nu va avea loc mai devreme de 3-5 ani".
Lurf nu exclude nici o vânzare mai devreme de acest termen, dar numai în cazul unei oferte financiare foarte tentante pentru grupul austriac.