Grupul austriac Volksbanken AG a anunţat, ieri, că a înregistrat, anul trecut, pierderi de 1,34 miliarde de euro ca urmare a intensificării crizei datoriilor şi a rezultatului reevaluării participaţiilor sale precum şi a evoluţiilor din România şi Ungaria, potrivit datelor de pe site-ul grupului.
Oficialii Volksbank România ne-au declarat: "Rezultatele negative înregistrate de OVAG sunt cauzate de faptul că banca mama, OVAG, a modificat modul în care înregistrează în contabilitate rezultatele aferente Volksbank România. Înainte de trimestrul trei din 2011, OVAG îşi consolida rezultatele tuturor subsidiarelor sale, inclusiv Volksbank România. Acest lucru însemna, într-un scenariu simplificat, că fiecare 100 euro venituri sau credite acordate de VBRO, apăreau şi în bilanţul OVAG. La 31 septembrie, controlul asupra VBRO a fost transferat catre un nou vehicul, VBI Beteiligungs GmbH, care este controlat în comun de acţionari. OVAG nu mai are controlul în AGA, ceea ce i-a dat posibilitatea să deconsolideze rezultatele VBRO din raportările sale financiare. De aici şi scăderea foarte mare a veniturilor din dobânzi (22% sau peste 100 milioane euro). Această scădere nu înseamnă că veniturile Volksbank România au scăzut cu 100 milioane euro, ci că această sumă nu mai apare în contul de profit şi pierdere al OVAG. Aceste venituri continuă să existe, dar sunt înregistrate pe bilanţul VBI Beteiligungs GmbH şi nu sunt consolidate la OVAG".
Activele totale ale grupului s-au situat, la 31 decembrie 2011, la 41,1 miliarde de euro (incluzând şi VBI care a fost preluată de Sberbank în luna februarie a acestui an), în scădere cu 11,6%, faţă de sfârşitul lui 2010.
Veniturile nete din dobânzi au totalizat, în 2011, 394 milioane de euro, cu 22% mai puţin, faţă de anul precedent. Scăderea este rezultatul deconsolidării Volksbank România şi a marjelor de dobândă mai mici în Europa Centrală şi de Est. Veniturile nete din taxe şi comisioane au coborât, uşor, în perioada analizată, cu 7% la 94 milioane de euro.
În pofida mediului economic dificil din unele regiuni din Europa Centrală şi de Est, provizioanele pentru creditele riscante au scăzut cu 176 milioane de euro, situân-du-se la sfârşitul anului trecut la 104 milioane euro. Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe segmentul retail, unde provizioanele au coborât cu 32 milioane de euro în zona de leasing şi cu 113 milioane de euro la Volksbank România, pe segmentul corporate înregistrându-se un declin de 68 milioane de euro.
Controlul asupra Volksbank România a fost transferat, din octombrie 2011, către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din ţara noastră, către Sberbank, din Rusia.