"Volkswagen" devine unicul acţionar al "Porsche"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2012

"Volkswagen" devine unicul acţionar al "Porsche"

"Volkswagen" AG (VW), cel mai mare producător auto din Europa, va cumpăra restul de 50,1% pe care nu îl deţinea la "Porsche" SE, plătind în schimb 4,46 miliarde euro (5,6 miliarde dolari). "Volkswagen" devine astfel acţionar unic al constructorului de autoturisme sport, după şapte ani de dispute care au divizat două dintre cele mai puternice familii din mediul de afaceri german.

VW a reuşit să ajungă la un acord cu autorităţile fiscale, depăşind astfel ultimul obstacol în calea preluării "Porsche".

Tranzacţia va fi achitată în numerar, pornind de la o valoare de 3,88 miliarde euro a producătorului de automobile sport, la care se adaugă compensaţii în contul dividendelor la care ar fi fost îndreptăţit holdingul "Porsche" de la divizia auto şi o sumă reprezentând jumătate din sinergiile estimate în urma fuziunii.

Porsche va fi intregrat în portofoliul de mărci al "Volkswagen", care deţine branduri precum Audi, Skoda sau Seat. "Volkswagen" mai controlează producătorul de motociclete Ducati şi constructorii de camioane MAN şi "Scania".

VW anticipează că operaţiunile de producţie a autoturismelor din cadrul "Porsche" vor fi consolidate pe deplin de la 1 august.

"Acum putem coopera într-un mod mai susţinut", a declarat directorul executiv al VW, Martin Winterkorn, adăugând: "Combinarea operaţiunilor va face din Volkswagen şi Porsche două companii şi mai puternice, atât din punct de vedere financiar, cât şi strategic".

Cele două societăţi au convenit să fuzioneze în 2009, după ce "Porsche" a ajuns într-o situaţie dificilă, acumulând datorii de peste 10 miliarde euro în urma unei încercări eşuate de a prelua "Volkswagen".

Tentativa de preluare a VW de către "Porsche" a început în 2005, divizând familiile moştenitoare. Ferdinand Piech, preşedintele board-ului VW, s-a împotrivit intenţiilor vărului său, Wolfgang Porsche, şi a reuşit să împiedice tranzacţia până când tentativa de preluare a eşuat în contextul crizei financiare mondiale.

Consolidarea operaţiunilor auto ale "Porsche" va majora cu peste 9 miliarde euro rezultatul financiar anual al VW.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb