Munchen-Digi24-19 februarie 2022: Volodimir Zelenski şi-a început discursul amintind discursul lui Vladimir Putin la Conferinţa de Securitate de la Munchen din 2007, în care preşedintele rus a atacat ordinea globală condusă de SUA şi a catalogat extinderea NATO către Est ca fiind "extrem de periculoasă".
"Un an mai târziu, Putin a invadat Georgia folosind multe dintre aceleaşi tactici pe care oficialii americani spun că le încearcă acum. Apoi, în 2014, Putin a anexat Crimeea şi a stimulat o insurgenţă pro-rusă în estul Ucrainei, care a continuat până în prezent", a spus preşedintele ucrainean, citat de publicaţia americană Axios.
"Cum am ajuns în cea mai mare criză de securitate de la sfârşitul Războiului Rece? Pentru mine, ca preşedinte al ţării care şi-a pierdut o parte din teritoriul, mii de oameni, şi a văzut cum ţara este înconjurată la graniţe de 150.000 de soldaţi", a spus Zelenski.
"Arhitectura de securitate a Europei şi nu numai este aproape distrusă. Acum este prea târziu să vorbim despre remedierea ei. Este timpul pentru una nouă", a continuat preşedintele ucrainean.
"Cu 15 ani în urmă, Federaţia Rusă a făcut aici o declaraţie în care a contestat ordinea globală de securitate. Cum a răspuns lumea? A mers mai departe şi nu a dat atenţie afirmaţiilor preşedintelui rus", a explicat liderul de la Kiev.
Zelenski şi-a continuat discursul, criticând NATO pentru că susţine că are o politică de "uşi deschise", în timp ce refuză să lase Ucraina să intre şi a cerut alianţei să ofere un interval de timp pentru eventuala aderare a ţării sale la Alianţă, notează sursa citată.
"Să fim sinceri în privinţa asta. Politica uşilor deschise este bună, dar avem nevoie de răspunsuri deschise. Nu ani şi ani de întrebări închise", a spus Zelenski. Ucraina nu va fi niciodată un "tampon" între Rusia şi Occident, a adăugat acesta.
Zelenski a criticat şi Occidentul pentru că a susţinut că Putin a luat decizia de a invada, dar nu a impus sancţiuni până la începutul atacului. "Ce aşteptaţi? Nu avem nevoie de sancţiuni după ce au loc bombardamente, după ce nu mai avem graniţe. Dacă acţionăm după începerea agresiunii, atunci de ce am avea nevoie de acele sancţiuni?", s-a întrebat preşedintele ucrainean.
"Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înţeleagă: acestea nu sunt contribuţii caritabile pe care ar trebui să le ceară Ucraina. Este contribuţia voastră la securitatea Europei şi a lumii. Acolo unde Ucraina a fost scutul timp de opt ani", a mai declarat preşedintele ucrainean.
Acesta a spus propus, totodată, o întâlnire cu Vladimir Putin. " Nu ştiu ce vrea preşedintele Federaţiei Ruse vrea, aşa că propun să mă întâlnesc cu el", a spus Zelenski.
"Ucraina tânjeşte după pace. Europa tânjeşte după pace. Lumea spune că nu vrea niciun război, în timp ce Rusia susţine că nu vrea să producă vreo agresiune. Cineva aici minte", a spus Zelenski înainte de a primi ovaţii din sală.
Discursul preşedintelui ucrainean a fost urmărit îndeaproape la Conferinţa de Securitate de la Munchen, pentru că a venit la doar o zi după ce preşedintele american Joe Biden a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina şi că intenţionează să ţintească inclusiv Kievul.
Oficialii americani l-au îndemnat pe Volodimir Zelenski să nu părăsească ţara, dar acesta a spus după discursul său că este important să nu se manifeste "panica" sau să se permită luarea deciziilor fără Ucraina.
"Doar să ne punem în sicrie şi să aşteptăm ca soldaţii ruşi să vină nu este ceva ce vom face", a spus preşedintele Ucrainei în sesiunea de întrebări şi răspunsuri după discurs.
La sosirea în Germania, preşedintele Zelenski a declarat astăzi că Ucraina nu va răspunde provocărilor din regiunea estică Donbas şi că va depune eforturi pentru a stabili pacea prin diplomaţie.
Zelenski a avut o întâlnre cu vicepreşedintele american Kamala Harris, în care au discutat despre evoluţiile şi evaluările recente ale dezvoltării masive militare a Rusiei în jurul Ucrainei, iar doi au lansat un nou apel către Rusia să se retragă de la graniţă, potrivit CNN.
"Vicepreşedintele a subliniat angajamentul SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Cei doi lideri au discutat despre abordarea transatlantică unită dacă Rusia va invada Ucraina, iar vicepreşedintele a subliniat măsurile economice rapide şi severe care au fost pregătite alături de aliaţii şi partenerii. Vicepreşedintele Harris şi preşedintele Zelenski au convenit asupra importanţei diplomaţiei şi a detensionării", a comunicat Casa Albă, care a precizat că întâlnirea a durat aproximativ 45 de minute.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 19.02.2022, 20:53)
imi pare rau pentru Ucraina - reiau un mesaj pe care l-am mai postat aici pe Bursa (dar si pe Facebook - cand avea cont pe numele meu) de cel putin 5-6 ori in ultimii cativa ani:
Nu mai simt "semnatura" energetica (de existenta) a Ucrainei in viitor, e ca si cum nu ar mai exista.
In viitor cea mai mare parte a Ucrainei a intrat in componenta Rusiei, mici parti din Ucraina (pe baze istorice) intrand in componenta Poloniei, Romaniei si Ungariei (aceasta fiind calea deschiderii unui dialog intre cele 3 tari si Rusia - in noul context de atunci, din viitor). Mai multe detalii de acest gen nu isi au sensul acum - ar produce mai mult rau decat bine.
Solicitarea oficial depusa a Ucrainei de accedere in NATO (desi e bine stiut ca NATO nu accepta state care au diferende teritoriale si militare inca deschise cu alte state) va fi declansatorul (probabil) al disparitiei Ucrainei.
Eu personal nu am nimic cu Ucraina, poate am ceva cu clasa lor politica conducatoare care a subminat si sters identitar a 3-a minoritate (ca pondere) a Ucrainei : ROMANII !
Sa ne amintim si impingerea cu forta a romanilor in prima linie de front in cadrul razboiului din 2014!
Sa ne amintim ca Ucraina nu recunoaste pe romani si limba romana in Ucraina, numindu-i moldoveni care vorbesc limba moldoveneasca! (extrem de fals din punct de vedere istoric!!!)
Zelenski, cand dai in romani, dai in mine personal !
Cand dai in mine, dracu' te ia mai devreme sau mai tarziu, fara nici cea mai mica cale de scapare in nici un cotlon al spatiului sau timpului !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2022, 22:37)
La cat te duce mintea... Nici atata nu pricepi ca dupa Ucraina urmatoarea pe lista e Moldova... Si acolo, minoritatea rusa din Transnistria o sa aplice aceeasi metoda...in mod normal, toate tarile din UE trebuiau sa trimita cate o divizie in Ucraina sa priceapa si mujicii care e pozitia Europei. Dar astia acum sunt ocupati cu, Covid-ul asa cum la caderea Constantinopolului erau ocupati cu altele
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.02.2022, 00:50)
Moldova s-a incurcat in detalii in relatia cu Romania (ex: mie ce post imi dai? eu ce beneficii am din asta?) ...
dar o vom rezolva si pe asta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 01:45)
Ucraina are o politica parsiva si v a platii pentru asta... In NATO nu poate sa intre si nici in UE asa ca sa se descurce cu rusii cum pot...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 10:07)
Ucraina sa ramana neutra si sa accepte ca SI pe terit ei EXISTA si alte etnii in afara de cea ucraineana.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 11:36)
Ucraina sa se declare stat neutru, ca Finlanda. Daca nu o face, inseamna ca altcineva le dicteaza politica externa, caz in care merita o lectie. Ar trebui sa negocieze direct cu rusii un tratat de neutralitate in schimbul revenirii separatistilor la teritoriul ucrainean .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 11:52)
Ce logica de mujic:-)..."Daca nu o face, inseamna ca altcineva le dicteaza politica externa"...iar daca o face, inseamna ca tot altcineva le dicteaza politica externa, adica rusii:-)