Volum record pe 2011 - 14.810 contracte cu o valoare de 112.74 milioane lei

Decebal N. Todăriţă
Piaţa de Capital / 15 septembrie 2011

La Sibex, numărul contractelor încheiate în şedinţa de miercuri 14.09 a fost de 14.810, nivel record pe anul în curs raportat la o singură zi. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 112,74 milioane de lei. Intensitatea la tranzacţionare a crescut în special după deschiderea bursei americane, volumul triplându-se în cea de-a doua jumătate a şedinţei, comparativ cu prima parte.

Interesul speculatorilor a venit pe fondul mişcărilor importante ale cotaţiei indicelui Dow Jones Industriale Average pe Wall-Street, reflectate şi pe piaţa Sibex. De asemenea, un element important care a favorizat atingerea recordului a fost prelungirea programului de tranzacţionare până la ora 23.15, Sibex oferind jucătorilor posibilitatea de a tranzacţiona simultan cu piaţa americană, până la închiderea acesteia.

"Sunt convins că lichiditatea va creşte mult mai mult în perioada următoare, pe măsură ce investitorii noi descoperă avantajele oferite de Bursa din Sibiu: peste 14 ore de tranzacţionare, produse cotate în lei cu tranzacţii garantate de Casa de Compensaţie, market making competitiv şi costuri de tranzacţionare reduse", a declarat Ovidiu Petru, Director de marketing al Sibex.

Derivatul pe indicele Dow Jones a impresionat prin 8.306 contracte, reprezentând 56% din volumul total. Cotaţiile DEDJIA_RON au închis la valori în urcare, direcţie corelată cu evoluţia din SUA. Astfel, pe scadenţa septembrie s-a observat o creştere de 151 de puncte a indicelui, iar pe decembrie una de 152 de puncte. Creşterile au venit după ce, ieri seară, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi cancelarul Germaniei Angela Merkel au declarat că sunt convinşi că Grecia va rămâne în zona euro. Liderii Greciei, Germaniei şi Franţei au convenit, în cadrul unei teleconferinţe că Grecia este o parte integrantă a blocului de 17 naţiuni care folosesc moneda comună iar Grecia a menţionat, de asemenea, că-şi va respecta acordurile pentru a reduce datoriile.

Dacă cel mai urmărit indice american a înregistrat creşteri, în schimb preţul aurului s-a depreciat. Lichiditatea simbolului SIBGOLD de o uncie a fost una foarte bună cu 2739 de contrcate încheiate, în contextul unor scăderi de 15,8 dolari pe scadenţa octombrie şi 12,5 dolari pe decembrie. Şi pe derivatul SIBGOLD_RON de 10 uncii, preţul aurului s-a depreciat pe scadenţa de luna viitoare, dar cu 1,9 dolari, numărul contractelor fiind de 138. Pe pieţele externe aurul s-a depreciat după ce creşterea dolarului a determinat unii investitori să vândă, iar temerile privind criza datoriilor din zona euro s-au temperat uşor.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-a evidenţiat simbolul DESIF5 cu 2.621 de contracte încheiate pe fondul unor creşteri spectaculoase, corelate cu piaţa suport. Pentru acest produs, apropierea rapidă a scadenţei septembrie, care va avea loc mâine, a determinat din ce în ce mai mulţi speculatori să-şi îndrepte atenţia către scadenţa decembrie, "rostogolindu-şi" poziţiile pe aceasta. Ca urmare, numărul contractelor DESIF5 încheiate pe scadenţa decembrie l-a depăşit pe cel de pe scadenţa septembrie. DESIF5 a câştigat 11,08%, iar pe decembrie 10,42%, cumpărătorii obţinând randamente spectaculoase. Cotaţiile pe scadenţele septembrie şi decembrie au atins variaţia maximă admisă, creştere determinată de ştirea că Erste va cumpăra 24% din acţiunile deţinute de SIF-uri la BCR.

Derivatele valutare s-au remarcat prin perechea EUR/USD, denominată în lei, pentru care speculaţiile realizate s-au concretizat în 614 contracte. Moneda unică europeană a câştigat teren în faţa dolarului, observându-se o apreciere de 0,44 pe scadenţa decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb