Plenul Parlamentului va vota, astăzi, raportul comisiilor reunite de buget, finanţe, bănci, ale Camerei Deputaţilor şi Senatului privind numirea unui vicepreşedinte pentru piaţa de capital, în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Parlamentul va numi şi un membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, acesta urmând a fi stabilit, în prealabil, în urma audierilor care vor avea loc în comisiile reunite de buget, finanţe şi bănci, înaintea şedinţei de plen.
Este pentru a doua oară când Legislativul este chemat să voteze un candidat pentru această funcţie. Prima dată, în 14 noiembrie 2018, a fost ales deputatul social-democrat Marius Bota, care a renunţat, din motive personale, la preluarea funcţiei.
Candidatul propus, astăzi, de comisiile reunite, este Gabriel Grădinescu, un bancherul vrâncean, care este susţinut pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al ASF, de "baronul" social-democrat Marian Oprişan.
Gabriel Grădinescu a primit, în 4 decembrie 2018, în urma audierilor din faţa comisiilor reunite, 28 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi o "abţinere". Printre votanţii lui Grădinescu s-a numărat şi Varujan Vosganian, care a motivat opţiunea prin aceea că au fost colegi în timpul liceului.
În cadrul audierilor, Gabriel Grădinescu a subliniat că experienţa sa de 26 de ani acumulată în domeniul bancar poate să aducă un plus la conducerea ASF. Candidatul social-democraţilor pentru vicepreşedinţia ASF a menţionat: "Informaţiile mele vin de la firul ierbii, acolo unde cererea se întâlneşte cu oferta (...). Sunt convins că la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară voi aplica toate cunoştinţele acumulate."
În ciuda experienţei sale vaste în domeniul bancar, Grădinescu s-a fâstâcit în faţa deputaţilor şi senatorilor din comisii, nereuşind să răspundă concret şi corect la întrebările strict legate de activitatea ASF. Dacă la întrebările adresate de membrii coaliţiei PSD-ALDE, Grădinescu a găsit răspunsurile adecvate, citindu-le de pe o foaie, la cele ridicate de aleşii opoziţiei, candidatul a ridicat din umeri.
Gabriel Grădinescu nu a ştiut să răspundă la întrebarea deputatului Claudiu Năsui, referitoare la semnificaţia coeficientului Beta al unui portofoliu şi a ignorat întrebarea deputatului USR Cosette Chichirău, legată de ce reprezintă un swap pe rata dobânzii, în ce condiţii şi ce tip de instituţii îl folosesc.
Răspunzând la întrebarea senatorului PNL Florin Cîţu, legată de diferenţa dintre piaţa emergentă şi cea de frontieră, Grădinescu a precizat că: "Piaţa emergentă este o piaţă care se dezvoltă".
Cu toate acestea, Grădinescu a întrunit voturile majorităţii membrilor celor două comisii şi astăzi va fi propus plenului Parlamentului spre validare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.12.2018, 05:58)
Trebuie pus un om din piata de capital, un om cu experienta pe piata de capital, un om care s-a implicat in piata de capital, un om care cunoaste problemele pietei de capital, un om care sa fie sustinut de piata de capital pentru progresul pietei de capital ! Nu putem pune peste piata de capital un om doar sustinut politic !