Actualizare 18:35 FADERE solicită demiterea lui Corlăţean
Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), solicită primului-Ministru al României destituirea de urgenţă a Ministrului de Externe, Titus Corlăţean, "care a fost incapabil să găsească o soluţie concretă pentru a garantiza votul românilor din diaspora pentru turul doi".
În acelaşi context, FADERE solicită formarea unui Comitet de criză care să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora. "Este evident că Ministerul Afacerilor Externe continuă să fie departe de a găsi soluţii viabile prin care să se garantizeze votul românilor din diaspora", precizează federaţia într-un comunicat.
Totodată, FADERE propune Biroului Electoral Central amânarea celui de-al doilea tur al Alegerilor Prezidenţiale până când MAE va oferi garanţia că alegerile se vor desfăşura în condiţii optime, în aşa fel încât toţi românii din diaspora să poată vota.
"Punerea la dispoziţia alegătorilor a Declaraţiei pe propria răspundere şi amplierea în secţii a numărului cu doar două sau trei persoane nu va îmbunătăţi deloc situaţia din diaspora", arată FADERE.
"Domnul Ministru Titus Corlăţean continuă să dezinformeze opinia publică afirmând că nu are suficient timp pentru a primi spaţiile din partea adiministraţiilor locale din ţările UE unde să se instaleze noile secţii de votare. Informăm pe această cale încă o dată dispoziţia asociaţiilor de a media aprobările locurilor în care să se amplaseze secţiile de vot", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.
Duminică, 9 noiembrie, românii din Madrid, Londra, Paris, Dublin, Berlin, Viena şi Bruxelles se vor manifesta în faţa Ambasadelor pentru a cere MAE soluţii viabile pentru votul în diaspora.
---
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că a luat măsuri pentru creşterea numărului de cabine de vot la maximum 7 în secţiile de vot din străinătate, în paralel cu creşterea numărului de ştampile de vot în aceste secţii. În schimb, numărul secţiilor de vot în zonele cu mulţi români nu va creşte.
"MAE acţionează potrivit prevederilor legale. Biroul Electoral Central a adoptat o decizie şi o hotărâre şi nu oferă baza juridică potrivit legii şi nu permite înfiinţarea de noi secţii", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
"Pentru a înfiinţa o secţie de votare este necesară o întreagă procedură, plecând de la solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, de la toate chestiunile de ordin logistic, măsurile practice, de personal, de securizare a sediului respectiv. Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot", a spus Corlăţean.
El a mai arătat că "nu se pune problema unor noi oferte" din partea autorităţilor locale străine.
"Nu se pune problema unor noi oferte. De fiecare dată funcţionează la fel procesul în MAE, indiferent de cine se află la putere. Este un proces de evaluare, de dialog între ambasade, consulate şi centrală, un complex de factori care se estimează şi există o decizie unde se vor organiza secţiile de votare. Acolo unde suntem în plus faţă de ambasade, consulate, consulate onorifice, se fac demersuri punctuale către autorităţile locale, de a primi sprijin , o locaţie pentru acea secţie de votare", s-a justificat Corlăţean.
De asemenea, el a precizat că marinarii români aflaţi în voiaj nu vor putea vota la eventuale urne amplasate pe vas, ci numai în secţiile de votare stabilite de MAE.
Ministrul a convocat, vineri, la MAE, o serie de ambasadori români din Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, consulii generali din Italia şi Spania.