VOTUL ÎN STRĂINĂTATE Traian Băsescu cere demiterea ministrului Corlăţean

Politică / 8 noiembrie 2014

Traian Băsescu cere demiterea ministrului Corlăţean

FADERE cere demiterea lui Corlăţean, formarea unui Comitet de criză sau amânarea turului II

Actualizare 18:35

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate.

"Preşedintele Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial", se menţionează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, "în condiţiile în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a dezinformat într-o declaraţie de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituţional al cetăţenilor români din străinătate de a vota, preşedintele Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia".

"De asemenea, preşedinte Traian Băsescu consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toţi românii aflaţi în străinătate să poată vota", se mai arată în comunicat.

Băsescu a mai cerut demisia miniştrilor Corlăşean şi Stanoevici pe 2 noiembrie, din cauza organizării defectuoase a alegerilor în secţiile de votare din străinătate.

---

Actualizare 11:45 BEC nu are atribuţii pentru organizarea de noi secţii în străinătate, competenţa fiind a MAE

Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, transmite un comunicat al BEC în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate", aşa cum a invocat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

BEC reaminteşte că în exercitarea dreptului la vot, "alegătorii pot utiliza şi formularul declaraţiei pe proprie răspundere, descărcat de pe site-urile BEC şi MAE, care poate fi completat în afara secţiei de votare, "cu îndeplinirea condiţiei privind datarea şi semnarea acestei declaraţii numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate".

---

Federaţia asociaţiilor de români din Europa îi cere premierului Victor Ponta destituirea de urgenţă a Ministrului Titus Corlăţean, pentru votul din diaspora în turul I al prezidenţialelor, solicitând şi formarea unui Comitet de criză care să se ocupe de turul 2, sau chiar amânarea acestui tur.

"FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa, solicită Domnului Prim-Ministru al României destituirea de urgenţă a Ministrului de Externe, Titus Corlatean, care a fost incapabil să găsească o soluţie concretă pentru a garantiza votul românilor din diaspora pentru turul doi. În acelaşi context, solicităm formarea unui Comitet de criză care să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora. Este evident că Ministerul Afacerilor Externe continuă să fie departe de a găsi soluţii viabile prin care să se garantizeze votul românilor din diaspora. Dacă nu există timp pentru organizarea celui de-al doilea ţur al Alegerilor Prezidenţiale în aşa fel încât toţi românii din diaspora să poată vota, propunem Biroului Electoral Central amânarea acestuia până când MAE va oferi garanţia că alegerile se vor desfăşura în condiţii optime", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

De asemenea, FADERE afirmă că punerea la dispoziţia alegătorilor a Declaraţiei pe propria răspundere şi amplierea în secţii a numărului cu doar două sau trei persoane nu va îmbunătăţi deloc situaţia din diaspora.

"Duminică, 9 noiembrie, românii din Madrid, Londra, Paris, Dublin, Berlin, Viena şi Bruxelles se vor manifesta în faţa Ambasadelor pentru a cere MAE soluţii viabile pentru votul în diaspora. Cerem încă o dată 1.000 secţii de vot pentru diaspora şi dublarea numărului personalului si stampilelor din secţiile de vot deja existenţe", se mai arată în comunicat.

"Domnul Ministru Titus Colăţean continuă să dezinformeze opinia publică afirmând că nu are suficient timp pentru a primi spaţiile din partea adiministraţiilor locale din ţările UE unde să se instaleze noile secţii de votare. Informăm pe această cale încă o dată dispoziţia asociaţiilor de a media aprobările locurilor în care să se amplazeze secţiile de vot", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE, citat în comunicat.

Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, vineri, că întreaga conducere a MAE se va deplasa săptămâna viitoare pentru a verifica stadiul organizării votului, în special în acele locuri unde au existat probleme la turul I al prezidenţialelor, şi pentru a participa, în ziua votului, la organizare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Coposu-Iliescu,etc.-distrugato rii agriculturi

    Nastase-cel de la privatizare etc. -disrugatorii industriei. 

    Basescu-Macovei etc.-disrugatorii la ce a mai ramas. 

    Se mai vede,ca cea mai mare parte a echipei lui Basescu s-a mutat la Iohanis.Inca nu au terminat de distrus?

    Peste tot,Parlamentul,vacanta vara,vacanta iarna,vacanta la alegeri,cresc numarul lor etc.SA LE FIE RUSINE!  

    1. eu as zice sa-l botezam Claus, Santa Clausa :-)

      Coposu ?

      Cum ? 

    Si daca se constata neajunsuri ce mai pot face ! Ce statut vor avea microsecuristii astia la sectiile de vot ?

    Revin sloganurile din anii 90 promovate de urmasii securistilor iliescieni : 

    Nu ne vindem tara ! 

    IMGB face ordine ! 

    Agitatorii straini ! 

    Stati cuminti! Corlateanu a executat indicatilii lui Ponta; cum credeti ca l-ar putea demite? are nevoie de el si in turul II. 

    Votul diasporei pe banii nostri trebui sa aiba limite totusi.Pentru o tara saraca este anormal sa cheltuiasca sume enorme de bani deschizand sectii de vot unde a intarcat mutul iapa pentru 2-3 sute de mii de inadaptati. Constitutia prevede ca toti cetatenii romani au drept de vot insa asta nu insemna ca trebuie sa te duci cu sectia la ei indiferent cat ar costa si indeferent ce riscuri de falsificare exista. Pentru mine este mai important sa nu se falsifice voturi in strainatate (cum s-a intamplat in 2009) dacat ca inadaptatii din diaspora sa voteze la botul calului. Cand nu contribuie cu nici un fel de taxe la bugetul nostru, de ce trebuie sa le platim sectii de vote peste tot?. Pot sa voteze IN ROMANIA pe liste suplimentare! Sa ma lase toti ratatii obisnuiti ca tara "SA LE DEA" tot timpul...

    1. romanii de afara au trimis in fiecare an cca 5 miliarde de €.cum este posibil ca cei de la guvernare sa-si bata joc de cei care au fost de ani buni primii INVESTITORI ai ROMANIEI!

    Este parerea FADERE sau mai bine spus 'indicatia' lui basescu.

    BEC nu are atribuţii pentru organizarea de noi secţii în străinătate, competenţa fiind a MAE, iar MAE, adica Corlatean ne zice exact invers. 

    Deci: Care pe care,

    Ca care din voi e mai tare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb