VOXPUBLICA.REALITATEA.NET: DIICOT investighează de aproape un an şi jumătate OMV Petrom pentru evaziune fiscală

Ziarul BURSA #Companii / 25 iulie 2016

DIICOT investighează de aproape un an şi jumătate OMV Petrom pentru evaziune fiscală

Prejudiciul este de 120 milioane lei

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a deschis de mai bine de un an şi patru luni un dosar penal în care investighează OMV Petrom pentru o evaziune fiscală de aproape 120 milioane de lei realizată prin intermediul unei companii off-shore din paradisul fiscal din Isle of Man (Insula Omului), potrivit voxpublica.realitatea.net.

Boardul OMV Petrom alături de CEO-ul Mariana Gheorghe a permis scurgerea a sute de milioane de lei prin contracte fictive către o companie off-shore, eludând plata taxelor şi impozitelor către stat pentru salariile unor şefi ai companiei, menţionează sursa citată.

Ancheta procurorilor vine ca urmare a sesizării penale făcute de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Surse din cadrul Fiscului, susţin că, suplimentar, OMV Petrom i-au fost calculate în plus, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 milioane de euro pe lângă cele declarate deja de companie.

OMV Petrom a fost inspectata luna trecută de către inspectorii Directoratului General (DG) Competition care o suspectează că a avut alături de Romgaz şi Transgaz o înţelegere pentru a nu vinde gaze pe piaţa UE. Într-o acţiune de forţă nemaiîntâlnită până atunci inspectorii DG Competition au dat buzna în birourile Marianei Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, şi ale altor directori ale celor trei companii şi au confiscate drept probe telefoanele mobile, laptopurile şi alte înscrisuri electronice sau pe suport fizic, mai scrie voxpublica.realitatea.net.

Potrivit raportului inspectorilor fiscali care au finalizat ancheta pe evaziune fiscală la OMV Petrom, compania condusă de Mariana Gheorghe a înşelat Fiscul român prin neplata unor impozitului pe venitul din salarii, contribuţiile sociale aferente şi accesorii de ordinul sutelor de milioane de lei către bugetul de stat aferente unor salarii plătite către angajaţi ai unei obscure companii off-shore din Isle of Man.

"În anul 2006 societatea verificată (OMV Petrom SA), cu obiectul de activitate «extracţia hidrocarburilor» a înfiinţat în Isle of Man (Insula Omului, UK) o companie cu capital social de 1 (una) liră sterlină, din documentele prezentate reieşind că scopul acestei companii a fost de a asigura personal înalt calificat pentru nevoile proprii. În anul următor societatea a majorat capitalul social prin cooptarea unui nou acţionar în persoana unui director al societăţii verificate, deţinerea devenind 50% pentru fiecare acţionar. Din investigaţiile realizate de Inspecţia Fiscală a rezultat că această companie era condusă efectiv de directori ai societăţii verificate, persoane fizice străine cu rezidenţa declarată în România. În anul majorării capitalului social, între societatea verificată şi societatea din Insula Omului a fost încheiat un contract de prestări servicii (serviciile nefiind precizate) ce a produs efecte retroactive. În justificarea serviciilor prestate societatea verificata (OMV Petrom) a precizat că acest contract s-a derulat în fapt ca un contract de punere la dispoziţie de personal, prin urmare au fost prezentate Inspecţiei Fiscale: facturi fiscale, centralizatoare ştate de plată, contracte de muncă încheiate între experţii străini/români şi societatea întregistrată în Insula Omului, obiectul contractelor fiind de prestaţie muncă la societatea verificată, contracte de muncă locale încheiate între experţii străini non UE şi societatea verificată, fişe de post, rapoarte de activitate etc", se arată în raportul ANAF pe baza căruia procurorii DIICOT au demarat ancheta penală împotriva OMV Petrom.

Astfel, conform sursei citate, Fiscul a sancţionat compania cu 120 milioane lei, aceasta fiind acuzată de evaziune fiscală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mrungureanu

    se strange latul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb