Grupul elen OTE va înainta, până la finele săptămânii viitoare, o propunere concretă privind pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom, a declarat, ieri, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. "În cursul dimineţii, m-am întâlnit cu reprezntanţii OTE şi Deutsche Telekom şi am discutat despre piaţa telecomunicaţiilor din România şi situaţia Romtelecom şi Cosmote România pe această piaţă. Partea elenă nu a prezentat o ofertă pentru cumpărarea pachetului de acţiuni la Romtelecom. A fost mai mult o întâlnire de in-formare", a afirmat ieri Valerian Vreme, citat de Mediafax.
El a adăugat că OTE va prezenta până la finele săptămânii viitoare o propunere concretă cu privire la Romtelecom. "Poate fi o propunere de cumpărare, de colaborare, de fuziune (cu operatorulde telefonie mobilă Cosmote - n.r.) sau listare a acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom pe piaţa de capital", a spus ministrul.
Vreme a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social, şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele anului.
Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar în martie a fost amânt până la finele lunii mai.
"Interersul Ministerului Comunicaţiilor este să vindem la un preţ cât mai bun şi să avem pe piaţă o companie puternică, să păstrăm un echilibru în industria telecomunicaţiilor", a spus Vreme.
El declara în luna februarie că Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom.
În noiembrie 2010, ministrul Comunicaţiilor a afirmat că evaluează pachetul deţinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro
OTE deţine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La rân-dul ei, OTE este controlată de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% din capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewCom Telecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.
Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro. Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.
Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.
Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.