Washingtonul a informat Uniunea Europeană să nu se aştepte să primească prea curând vaccinuri pentru Covid-19 ale AstraZeneca fabricate în SUA, au declarat joi două surse din UE, ceea ce reprezintă o nouă lovitură pentru aprovizionarea cu vaccinuri a blocului comunitar, informează news.ro.
Mesajul SUA ar putea complica planurile de vaccinare din UE, care s-a confruntat din ianuarie cu întârzieri ale livrărilor producătorilor de vaccinuri.
"SUA ne-au spus că nu există nicio modalitate de a expedia vaccinurile AstraZeneca către UE", a declarat un înalt oficial implicat direct în discuţiile dintre UE şi SUA.
AstraZeneca a spus UE la începutul acestui an că îşi va reduce alivrările de vaccinuri în cel de-al doilea trimestru cu cel puţin jumătate, până la mai puţin de 90 de milioane de doze, au declarat surse UE pentru Reuters, după o reducere mai mare în primele trei luni ale anului.
Ulterior, AstraZeneca s-a oferit să reducă parţial decalajul cu ajutorul vaccinurile produse în afara Europei, inclusiv în Statele Unite.
Un înalt diplomat al UE a spus că Executivul UE le-a spus miercuri diplomaţilor statelor membre, la o reuniune de la Bruxelles, că blocul nu ar trebui să se aştepte la exporturi din Statele Unite "în acest moment".
"Practic, situaţia este de aşa natură încât orice exporturi sunt dificile, dar există dorinţa de a vorbi", a spus diplomatul.
AstraZeneca a refuzat să comenteze, iar Casa Albă nu a avut niciun comentariu imediat.
Nu se ştie ce se află în spatele posibilei mişcări a exporturilor.
Nu este clar dacă AstraZeneca produce multe vaccinuri în SUA sau dacă SUA ar aplica o măsură restrictivă asupra exporturilor.
Vaccinul AstraZeneca nu a fost încă aprobat pentru utilizare în Statele Unite. Mişcarea vine după ce Austria a încetat să mai folosească un lot de vacinuri pentru Covid-19 ale AstraZeneca, în timp ce investiga un deces cauzat de tulburări de coagulare şi o boală provocată de o embolie pulmonară.
Întrebat despre discuţiile privind vaccinurile cu Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat joi: "Oricare ar fi situaţia legală din Statele Unite, vrem să lucrăm la faţa locului cu Statele Unite pentru a menţine lanţurile de aprovizionare deschise".
Executivul UE nu a răspuns la întrebări specifice cu privire la o posibilă măsură referitoare la exporturile de vaccinuri din Statele Unite.
Poziţia SUA ar putea pune în pericol încercările AstraZeneca de a aduce livrările mai aproape de obligaţia contractuală cu UE, privind livrarea a 180 de milioane de doze în trimestrul al doilea.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că guvernul SUA va oferi mai întâi americanilor vaccinuri COVID-19, dar că orice surplus va fi împărţit lumii.
Vaccinurile pentru COVID-19 ale AstraZeneca sunt produse în Statele Unite într-o fabrică din apropiere de Baltimore administrată de Catalent, care este listată în contractul de furnizare al UE cu AstraZeneca ca "o fabrică de aprovizionare de rezervă" şi a fost autorizată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE ca producător de ingrediente pentru vaccin.
Şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut uo discuţie telefonică cu preşedintele Biden săptămâna trecută, care a fost urmată săptămâna aceasta de o întâlnire între comisarul european pentru Industrie Thierry Breton şi coordonatorul de răspuns la COVID-19 al Casei Albe, Jeffrey Zients.
În ambele discuţii, s-a discutat despre vaccinuri, conform declaraţiilor UE emise ulterior.
Discuţiile cu SUA privind vaccinurile au continuat, cu noi convorbiri telefonice aşteptate săptămâna aceasta, a declarat un oficial al UE.
AstraZeneca a spus UE că îi poate oferi doze suplimentare de vaccinuri pentru Covid-19 din India, unde vaccinurile sale sunt fabricate de Serum Institute.
Autorităţile de reglementare a medicamentelor din UE evaluează în prezent fabrica Serum, a informat Reuters la începutul lunii martie. Însă un alt oficial al UE a declarat joi că procesul de audit a fost "complicat", deoarece atât fabrica, cât şi substanţele utilizate pentru producerea vaccinului trebuiau autorizate.
SUA fac parte, de asemenea, din reţeaua de producţie a vaccinurilor Johnson & Johnson care urmează să fie utilizate în UE, deoarece în temeiul contractului încheiat de UE cu J&J, vaccinurile fabricate în Olanda ar trebui îmbuteliate în SUA.
Sursele nu au făcut nicio referire la potenţialele obstacole ale SUA în ceea ce priveşte transportul către UE a vaccinurilor J&J, dar mai mulţi diplomaţi europeni au declarat că sunt îngrijoraţi de producţia J&J.
Reuters a raelatat marţi, în exclusivitate, că J&J a declarat UE că se confruntă cu probleme de aprovizionare care ar putea complica planurile de a livra 55 milioane de doze de vaccinuri pentru Covid-19 către blocul european, în trimestrul al doilea.
J&J intenţionează să înceapă furnizarea de vaccinuri către UE în aprilie. Vaccinul său a fost recomandat joi mai devreme de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa pentru utilizare în UE.
Într-o evoluţie separată, autorităţile sanitare din Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat că au suspendat utilizarea vaccinurilor AstraZeneca pentru Covid-19, după informaţii despre formarea de cheaguri de sânge la unele persoane vaccinate.
AstraZeneca a declarat joi că siguranţa vaccinului său a fost studiată pe larg în cadrul studiilor efectuate pe oameni, iar datele examinate de colegi au confirmat că vaccinul a fost în general bine tolerat, potrivit news.ro.