Waw !! Pragul la SIF­-uri !

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2019

Fotografie din colecţia personală a lui MAKE

Fotografie din colecţia personală a lui MAKE

Aurelian Dochia: "Există interese ca pragul de deţinere să nu fie eliminat, astfel încât să nu apară acţionari care să schimbe conducerea societăţilor"

"Este posibil să se ajungă chiar la desfiinţarea unui SIF, pentru a păstra sau a vinde activele avute şi a le aduce la valoarea reală", spune domnul Dochia

Dragoş Cabat: "Pragul de 5% reprezintă principala cauză pentru care SIF-urile se tranzacţionează la un discount mare şi au o lichiditate redusă"

Existenţa pragului de deţinere de 5% la SIF­-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor societăţilor de investiţii financiare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi în calea dezvoltării pieţei noas­tre în ansamblu, sunt de părere analiştii economici consultaţi de Ziarul BURSA.

Sunt păreri care vin în condiţiile în care, la începutul acestei săptămâni, problema pragului de deţinere a reapărut în prim-planul micii noastre pieţe de capital, în condiţiile în care, luni, senatorii au avut pe masă, în procedură de urgenţă, proiectul de lege privind reglementarea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) ce cuprinde, printre altele, eliminarea pragului la SIF-uri.

Totuşi, ca urmare a prelungirii alegerilor pentru fotoliul de preşedinte al Senatului, proiectul nu a mai fost supus la vot şi este posibil să fie adoptat tacit de către senatori în data de 21 septembrie şi să meargă către Camera Deputaţilor.

Aurelian Dochia: "În prezent, pragul nu mai reprezintă decât o formă de apărare a lipsei de performanţă a SIF-urilor"

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "SIF-urile au apărut ca urmare a Programului de Privatizare în Masă, iar ideea pragului de deţinere a venit din temerea că cineva ar putea să obţină controlul asupra unei societăţi, cumpărând pachete substanţiale de acţiuni la preţuri mai mici faţă de Valoarea Activului Net.

Atunci erau milioane de persoane care nici nu ştiau că sunt acţionari la SIF-uri. Dar acum, după mai bine de 20 de ani, nu cred că mai este nevoie de această protecţie a acţionarilor neştiutori".

În opinia domnului Dochia, în cadrul structurilor existente din SIF-uri, există interese ca pragul de deţinere să nu fie eliminat, pentru că, astfel, se creează premisele să apară acţionari cu putere mare de decizie, care vor schimba conducerea societăţilor.

"Până la urmă, s-ar putea ajunge chiar să se desfiinţeze cu totul un SIF, pentru a păstra sau a vinde activele avute şi a le aduce la valoarea reală", ne-a spus Aurelian Dochia, adăugând: "De fapt, în prezent, acest prag nu mai reprezintă decât o formă de apărare a status quo-ului, ceea ce înseamnă şi o apărare a lipsei de performanţă a SIF-urilor. Atât timp cât preţurile acţiunilor se tranzacţionează cu un discount mare faţă de Valoarea Activului Net, înseamnă că există o lipsă de performanţă în gestionarea SIF­-urilor".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, în prezent, SIF­-urile se tranzacţionează la discount-uri între preţul din piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) de circa 33% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 66% în cazul SIF Muntenia (SIF4).

În rest, acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au un discount de 52%, cele ale SIF Transilvania (SIF3) de 44%, iar în cazul SIF Oltenia diferenţa relativă dintre preţul din piaţă şi VUAN este de 41%.

Aurelian Dochia a adăugat: "Din punc­tul meu de vedere, nu ar trebui să existe vreun prag de deţinere, dar mă îndoiesc că se va lua o decizie în această privinţă, pentru că interesele care merg în direcţia protejării structurilor existente sunt foarte active şi au un lobby puternic".

Analistul economic a subliniat că, în opinia sa, chiar şi mărirea nivelului pragului ar fi un pas în direcţia bună, pentru că s-ar crea condiţiile să apară investitori care să achiziţioneze pachete mari de acţiuni şi apoi să facă schimbările necesare pentru a îmbunătăţi performanţa SIF-urilor.

Totuşi, din punctul de vedere al domnului Dochia, ar trebui să se ajungă în punctul în care pragul să fie eliminat de tot.

La rândul său, analistul economic Dragoş Cabat, membru CFA România, ne-a declarat: "Pragul de deţinere este în mod clar o problemă politică şi cred că întreaga reglementare a SIF-urilor este încă ciudată. În prezent, există mai mulţi deţinători de acţiuni SIF care, indirect, prin diverse moduri, au mai mult de 5% dintr-o societate. Până la urmă, SIF-urile trebuie să devină nişte fonduri de investiţii. Dar problema ţine de faptul că, în cazul acestor societăţi, există multă implicare politică, multe conflicte între acţionari sau diverse grupuri de manageri. Consider că situaţia actuală, cu pragul de 5%, nu este optimă pentru SIF-uri".

Analistul a precizat că, personal, ar ridica pragul de deţinere la 20% sau chiar l-ar elimina.

"Astfel, ar fi mai uşor pentru câţiva acţionari să constituie majoritatea astfel încât să-şi impună voinţa prin vot", a spus Dragoş Cabat.

Legat de efectele posibile ale ridicării sau chiar eliminării pragului, Aurelian Dochia ne-a precizat: "Vor apărea investitori cu pachete foarte mari de acţiuni SIF şi vor începe un proces de restructurare profundă a societăţilor, iar unele s-ar putea chiar să dispară pur şi simplu din piaţă. În orice caz, restructurarea SIF-urilor va activa mult bursa, pentru că se vor realiza multe tranzacţii. Se vor realiza multe tranzacţii şi în afara bursei, pentru că SIF-urile au în portofoliu companii care nu sunt listate".

Analistul economic a adăugat că, de asemenea, preţurile acţiunilor SIF­urilor vor creşte, apropiindu­-se mult de Valoarea Activului Net.

"Pentru piaţa de capital, ridicarea pragului la SIF-uri ar fi un mare câştig", a concluzionat Aurelian Dochia.

În opinia analistului CFA Dragoş Cabat, odată cu ridicarea nivelului sau eliminarea completă a pragului se va ajunge la o trans­parentizare a deţinerilor acţionarilor la societăţile de investiţii financiare.

"Apoi, probabil va duce la creşterea preţului acţiunilor şi, în principiu, ar trebui să crească şi lichiditatea SIF-urilor", ne-a spus domnul Cabat, care a conchis: "Consider că, în prezent, pragul de 5% reprezintă principala cauză pentru care SIF-urile se tranzacţionează la un discount mare şi au o lichiditate redusă".

Dacă legea va intra în vigoare, articolul care prevede eliminarea pragului, respectiv Articolul 81, va produce efecte abia după 18 luni.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.

Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Notă:

Discount-urile dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net sunt calculate pe baza cotaţiilor SIF-urilor de marţi, 10 septembrie şi a VUAN-ului raportat de societăţile de investiţii financiare pentru finalul lunii iulie a acestui an.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Make este in poza?

    1. [...]

      [...]

      S-a trezit prostul satului sa puna si el o intrebare "inteligenta" si bineinteles, pe langa subiectul articolului.

      Este Dragoi!

      Sau Ciocea & Doros? 

      Poate Fercala. 

      O fi Ciurezu. 

      Nu... nu este doar unul ci toti intr-unul singur cu parul maciuca.

      De i-ar lovi maciuca pe toti cat mai repede! 

      Nu-i un prost, e o proasta.

      O fi Viorica Vasilica.

      Sora-sa.

      Întrebam pentru ca la multe articole ilustrațiile aparțin domnului Make. Eram curioasă.

      Cand sub poza apare mențiunea "....din colectia personală a domnului Make" ce poti sa crezi? apare curiozitatea, mai ales ca-i o reusita.

      Sa nu mori tanara!

      Nu faci diferenta intre proprietarul pozei si chipul din poza.

      Ce, nu poate fi un Make mai răvășit?

    Ridicarea pragului la SIF-uri este cel mai bun lucru care i se poate intampla bursei de la Bucuresti.

    Doar asa poate fi invinsa mafia de la conducerile acestor entitati. Singura intrebare care ramane (dar care va primi raspuns odata cu legea emanata de alesi) este urmatoarea:  

    Alesii cu cine "voteaza", cu piata de capital &investitorii&dreptatea sau cu mafiotii de la SIF-uri si hotia?

    Se stie ca "cine se aseamana se aduna". Ramane de vazut daca se asemeana si se aduna sau nu se aseamana. 

    1. ”Alesii” mai vechi sint prin conducerea Sif-urilor. Fac cu schimbul

    Se va rezolva si aceasta problema spinoasa:in 21 09 2018 Senatul aproba tacit proiectul de lege privind FIA, ajunge la Camera unde va sta cat va sta,iar noi nu avem decat sa observam influenta si potenta Ministrului de Finante care a declarat ca se va implica direct asupra pietei de capital,respectiv si a spetei privind pragul la sif-uri si ca in luna septembrie ne va oferi surprize placute.Daca totul e OK si se va realiza eliminarea pragului,se va dovedi ca si "Ciuma Rosie" realizeaza lucruri bune si folositoare pentru actorii din piata,indiferent de culoarea sau optiunea lor politica.Apropo,candidatul Barna a beneficiat din plin de serviciile sau actiunile "Ciumei Rosii",care i-a incredintat cu generozitate contracte de milioane de lei grei,dar se stie ca si banii nu au culoare sau miros (pentru unii) !

    1. 21 09 2019

      Multumim din inima partidului ca nu ne-a inchis bursa si in special analfabetei de la conducere care nici nu stie ca exista.

      Pana la urma omul are dreptate. Au fost destule guverne de dreapta (asa-zise liberale) care nu au facut ceva pozitiv, cat de mic, pentru piata de capital iar un aemenea get din partea PSD-ului chiar ar conta mult pentru piata de capital si mai ales pentru corectitudine. s-ar face dreptate in piata (tarziu, dar s-ar face).

      Sa fim totusi corecti. 

      Interesant este ca atat timp cat PSD-ul a fost calauzit de gasca de hoti condusa de Dragnea, acesta a avut atat sprijinul ALDE cat i al UDMR-ului. Acum, ca s-a mai curatat putin partidul nu mai are sprijinul "cocotelor" ALDE si UDMR.

      Sa intelegem de aici ca aceste 2 partide sprijina numai hotia? 

      Nu, ar insemna ca ele doar sprijina PSD, cand, de fapt, toate trei fura.

      Si hai sa nu exageram: daca Dragnea a intrat la parnaie, partidul nu s-a curatat nici cat negru sub unghie, ba chiar din contra, Viorica nu mai este marioneta unui singur om, ci manevrarea ei a revenit nenorocitilor din al doilea esalon. 

      In PSD toti sint de la solduri, unii la a treia sau a patra mana, cum e Viorica.

      Ar insemna sa-i lauzi daca ai spune ca PSD este un partid second hand. 

      .....un asemenea get din partea PSD-ului.....

      un asemenea dac din partea PSD-ului, nu s-ar putea?

      În PSD toti sunt de la șolduri.....; fi concis: de la șolduri in sus sau in jos? hai că-s curios.

    Veti avea Patru SIFuri conduse de libanezi si de Dragoi .

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb