Adjunctul secretarului de stat al Departamentului de Stat al SUA, Wendy Sherman, a fost desemnat să coordoneze reacţia diplomatică la scurgerea de documente extrem de clasificate ale Pentagonului, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, conform News.ro.
Oficiali guvernamentali americani "se angajează cu aliaţii şi partenerii la nivel înalt în legătură cu acest lucru, inclusiv pentru a-i reasigura de angajamentul nostru de a proteja informaţiile şi de fidelitatea de a ne asigura parteneriatele" în urma scurgerii în masă de documente foarte clasificate, a declarat ieri purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel. Patel nu a dorit să intre în detalii cu privire la ţările cu care s-au angajat, spunând că "această activitate este în curs de desfăşurare".
Vedant Patel nu a vrut să spună dacă au fost luate măsuri pentru a restricţiona accesul la informaţii clasificate la Departamentul de Stat ca urmare a scurgerii de informaţii, spunând că nu a dorit să discute despre decizii politice. Unele dintre documentele scurse includeau informaţii legate de războiul din Ucraina. Vedant Patel nu a dorit să se pronunţe cu privire la comentariile specifice ale oficialilor sud-coreeni şi israelieni care au reacţionat la documentele scurse.
Biroul prezidenţial al Coreei de Sud a declarat că va purta "discuţiile necesare cu SUA" cu privire la scurgerea de documente, care survine în contextul în care relaţiile dintre Seul şi Washington sunt deja tensionate din cauza furiei sud-coreene faţă de Legea privind reducerea inflaţiei care a afectat industria vehiculelor electronice din Coreea de Sud şi a îngrijorărilor legate de Legea americană CHIPS. "Există o mare frustrare faţă de administraţia Yoon pentru că este prea angajată în alianţa cu SUA, astfel că fiecare aspect al relaţiei dintre SUA şi Coreea de Sud este analizat la microsco"", a declarat un fost ambasador al SUA în Coreea de Sud.
Preşedintele sud-coreean este programat să viziteze Casa Albă la sfârşitul acestei luni, ceea ce face ca momentul din jurul acestui incident să fie deosebit de nefericit, a spus fostul diplomat.
"Yoon trebuie să ridice această problemă în timpul vizitei de stat? Nu ştim încă", a declarat diplomatul. În sens mai larg, un diplomat dintr-o ţară NATO a declarat că nu crede că Moscova a fost prea surprinsă de majoritatea informaţiilor care au fost dezvăluite în documentele scurse, menţionând că Rusia are operaţiuni robuste de colectare de informaţii.
De asemenea, aceştia au spus că nu au fost frustraţi de faptul că au existat informaţii americane care nu au fost împărtăşite pe scară largă cu aliaţii. Acest diplomat a spus că majoritatea naţiunilor nu împărtăşesc totul cu aliaţii lor şi nici nu există o aşteptare ca acestea să facă acest lucru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 09:25)
Trebuie sa le comunice confidential aliatilor ceea ce maistrul Ion Cristoiu a "mirosit" din prima: scurgere controlata pentru bulversarea inamicului.