"Westpac" şi "St. George" creează al doilea grup bancar din Australia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2008

"Westpac" şi "St. George" creează al doilea grup bancar din Australia

"Westpac" oferă 18,6 miliarde de dolari australieni pentru achiziţia "St. George"

"Westpac Banking" Corp., a patra bancă din Australia, a decis să cumpere numărul cinci local în domeniu, "St. George Bank" Ltd., plătind în schimb 18,6 miliarde de dolari australieni (17,5 miliarde de dolari SUA ). Astfel va lua naştere a doua bancă din Australia, ca mărime, şi cel mai mare furnizor local de credite imobiliare.

Conducerea "St. George" le va recomanda acţionarilor să accepte oferta de 1,31 titluri "Westpac" pentru fiecare titlu deţinut. Oferta presupune 33,10 dolari pentru o acţiune "St. George", cu 24% mai mult decât preţul de închidere al titlurilor băncii pe piaţa din Sydney, la data de 9 mai, înainte să fie lansat anunţul privind oferta. Propunerea nu include un dividend de 70 de cenţi/acţiune care va fi plătit acţionarilor "Westpac" la data de 2 iulie. Directorul executiv al "Westpac", doamna Gail Kelly, a fost recrutată din rândul managementului "St. George" în august 2007. Funcţia şi-a preluat-o însă mai târziu, în februarie anul acesta. După numirea sa, acţiunile "Westpac" au consemnat cea mai bună evoluţie din sectorul bancar australian, iar cele ale "St. George" - cea mai proastă. În cei aproape şase ani cât Gail Kelly a fost în fruntea "St. George", acţiunile băncii au avut o evoluţie mai bună decât cea a rivalilor săi mai mari - "West­pac", "National Australia Bank" Ltd., "Commonwealth Bank of Australia" şi "Australia and New Zealand Banking Group" Ltd. Tot sub mandatul lui Kelly, profitul băncii s-a dublat.

Analiştii sunt de părere că Gail "s-a mişcat surprinzător de repede". În opinia acestora, conducerea "St. George" vede propunerea de preluare ca fiind una corectă, iar succesul afacerii depinde, acum, de acţionarii băncii.

Ca parte a afacerii, toate brandurile "Westpac" şi "St. George" vor fi păstrate. Noua entitate va avea 10 milioane de clienţi şi active de aproximativ 500 de miliarde de dolari australieni. Grupul combinat va controla 25% din piaţa creditelor imobiliare din Australia.

La preţul curent de piaţă, preluarea ar fi cea mai mare din Australia, ca valoare, depăşind tranzacţia dintre "Wesfarmers" Ltd. şi lanţul de supermarketuri "Coles Group" Ltd., care a avut loc în noiembrie 2007 şi a valorat 18,2 miliarde de dolari australieni.

Afacerea necesită aprobarea acţionarilor, a guvernului australian şi a autorităţilor de reglementare din sectorul bancar şi al concurenţei. În pregătirea ofertei, "Westpac" a beneficiat de consultanţa "Caliburn Partnership", iar pentru "St. George" lucrează banca UBS AG.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb