WOLFGANG SCHÄUBLE: "Este important să se evite o discuţie despre conflictul dintre investitorii străini şi români"

V.R.
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2016

"Este important să se evite o discuţie despre conflictul dintre investitorii străini şi români"

Actualizare 16:53

Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, la Bucureşti: "Aceste fluxuri de migranţi, din Orientul Mijlociu şi Africa, că ne place sau nu, pot pune în pericol stabilitatea noastră internă. Este nevoie de o protecţie comună a frontierelor. Trebuie să distribuim echitabil povara".

--------

Actualizare 16:50

Wolfgang Schäuble: "Cetăţenii UE nu înţeleg prea bine ce înseamnă Uniunea pentru ei. Decizia britanicilor este regretabilă, iar votul Brexit este expresia unor nemulţumiri comune. Am văzut anul trecut cât de fragilă este unitatea europeană, în subiectul migranţilor".

---------

Actualizare 16:48

Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, la Bucureşti: "Este important să se evite o discuţie despre conflictul dintre investitorii străini şi români. Nu trebuie creată o dispută între investitorii mici şi cei mari. Dinamica economică o dau IMM-urile , dar şi acestea au nevoie de întreprinderi mari. Vreau să ajutăm România să devină şi mai atractivă pentru investitorii străini. Banca noastră de investiţii colaborează strâns cu Eximbank".

----------

Schäuble, susţinătorul austerităţii, în vizită în România

Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, are programată, astăzi, o vizită la Bucureşti, la invitaţia omologului său român, Anca Dragu.

Schäuble a susţinut întotdeauna austeritatea în perioada crizei din zona euro. În 2014, a făcut un buget naţional de 299 de miliarde de euro, care i-a permis Germaniei să nu mai contracteze datorii noi pentru prima oară după 1969.

În primul semestru din 2016, Germania a avut un excedent bugetar de 18,5 miliarde de euro.

Schäuble a fost descris de mai multe ori drept "personificarea disciplinei fiscale" şi "prim-ayatolahul European al austerităţii".

În perioada mandatului său, Schäuble a fost privit ca un "avocat vocal" al integrării europene şi cel care a propus cooperarea cu Franţa. Alături de cancelarul Angela Merkel, a adoptat adesea un ton dur faţă de unele ţări din sudul Europei, în perioada crizei din zona euro. În 2012, Schäuble a respins solicitările directorului FMI, Christine Lagarde, de a oferi Greciei mai mult timp pentru tăieri adiţionale ale cheltuielilor în vederea reducerii deficitului bugetar. În acelaşi an, preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, l-a acuzat pe Schäuble că i-a insultat naţiunea.

Născut în 1942, în Freiburg, Schäuble este un om politic german, membru proeminent al partidului Uniunea Creştin - Democrată (CDU). Între anii 1984-1989, a fost ministru pentru probleme speciale, iar în intervalul 1989-1991 a fost ministru de Interne în guvernul condus de Helmuth Kohl. În anii 1998-2000, a fost preşedintele partidului CDU.

Între 2005 şi 2009 a fost ministru federal de Interne, iar din octombrie 2009 este ministrul federal al Finanţelor. Domnia sa este membru al Bundestagului (Parlament) din 1972 până în prezent.

Cariera politică a lui Schäuble a început în 1961, când s-a alăturat Junge Union, divizia de tineret a CDU.

În perioada în care a fost ministru pentru probleme speciale, Schäuble s-a ocupat, în 1987, de pregătirea primei vizite oficiale în Republica Federală Germană a lui Erich Honecker, preşedintele Republicii Democrate Germane (RDG). Atunci, a fost considerat unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Kohl.

În calitate de ministru federal de Interne, a condus negocierile din partea RFG pentru reunificarea cu RDG, în 1990. Acesta şi secretarul de stat german Gunther Krause (din Est) au semnat Tratatul de Unificare în 31 august 1990.

În 1991, într-un discurs în Parlament, Schäuble a susţinut mutarea capitalei Germaniei de la Bonn la Berlin.

În anii 1990, Schäuble a fost unul dintre cei mai populari politicieni ai Germaniei şi au existat în mod constant speculaţii că el îl va înlocui în funcţia de cancelar pe Kohl, a cărui popularitate era în declin. În noiembrie 1991, Schäuble a devenit lider al grupului parlamentar Creştin Democrat, înlocuindu-l pe Alfred Dregger. În 1997, Helmut Kohl a declarat că Schäuble este candidatul său preferat să-l succeadă, însă nu a dorit să predea puterea politică până la începutul anilor 2000, când s-a finalizat uniunea monetară europeană, prin introducerea euro.

Însă, coaliţia CDU/CSU a pierdut alegerile în 1998, astfel că Schäuble nu a mai devenit cancelar.

O parte din CDU şi CSU voia ca Schäuble să fie candidat la preşedinţie în 2004, datorită experienţei sale politice. În pofida susţinerii de care s-a bucurat, Schäuble nu a primit nominalizarea pe motiv că liderul CDU, Angela Merkel, şi alţi politicieni s-au pronunţat împotriva sa din cauza unui scandal privind finanţarea partidelor, în care era implicat. Scandalul a izbucnit în 1999 şi nu a fost rezolvat pe deplin niciodată.

În 1998, Schäuble i-a urmat lui Helmut Kohl în funcţia de preşedinte al CDU. După 15 luni însă, a demisionat în contextul scandalului amintit. Schäuble ar fi acceptat o donaţie de peste 100.000 de mărci de la un dealer de arme, Karlheinz Schreiber, în 1994. În acest context, Angela Merkel a devenit liderul CDU.

După ce Merkel a câştigat alegerile, Schäuble a devenit din nou ministru de Interne.

În anii 2007 - 2009, Schäuble a fost membru al Comisiei pentru modernizarea statului federal. După alegerile din 2009, Schäuble a devenit ministru de Finanţe. În 2014, Wall Street Journal îl numea pe Schäuble "a doua cea mai puternică persoană din Germania, după cancelarul Angela Merkel".

În octombrie 2013, în perioada crizei, Schäuble a fost acuzat de fostul premier portughez, Jose Socrates, că introduce în mod regulat în media ştiri împotriva Portugaliei. Socrates l-a numit pe Schäuble "un ministru de Finanţe Şmecher".

Schäuble consideră că problema Europei nu este Uniunea Europeană, ci mai degrabă anumite guverne care nu pot rezista tentaţiei de a face din UE un ţap ispăşitor pentru propriile probleme naţionale.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Imi place de asta dar de ce vine in Ro?

    Ca Db a preluat Npl aici, ca ldpe ok si actiunile Db o sa aiba de suferit?

    De Ce vine o somitate in tara ?!? 

    1. Cred ca trebuia sa o puneti stirea nr 1.

      ... la Intercontinental...

    Domnul asta este reprezentantul celor care au impus austeritatea in perioada de criza.Acum, ca efectelei ei s-au disipat, e mai intelegator.Permite chiar si printarea banilor de BCE.

    Se alatura condicatorilor romani si politicienilor, care nu inteleg misiunea institutiilor statului (gen Bnr, Guvern). In criza taie de nu se mai poate, in perioade de crestere sunt excesiv de relaxati.  

    Misiunea lor este de a preveni, de a combate fluctuatiile majore in piata, Adica exact fix invers. Prin masuri de relaxare in criza (printare bani, incurajarea investitiilor) si de restrangere a cresterii excesive/nesanatoase. Astfel incat sa existe predictibilitate si principii stabile pe o perioada lunga.

    Ei nu fac nimic sa previna. doar fac mai rau. Haotici, fara o teorie in spate, alearga dupa urgentele de moment, pentru ca atunci frige si, in calitatea lor de reprezentanti, mai insufla si teorii tampite. 

    1. A făcut experimente pe țările baltice. Ăia și-au revenit imediat după ce populația activă șomeră a plecat prin UE.

      Experimentul a fost continuat în România, s-a majorat puțin gradul de austeritate și rezultatele au cam întârziat să apară. Dacă ar fi continuat cu Spania și Italia, Luxemburg ar fi trebuit să atragă vreo câteva zeci de milioane de imigranți.

      ce sa caute? oamenii seriosi si gospodari si-au facut bugetul si estimarile pt anul viitor si a venit sa se asigure ca are piata de desfacere pe-aci, ca de cand cu brexitu asta, tbuie sa gaseasca si alti cumparatori pt niste submarine dezafectate, niste deseuri chimice, de-astea marunte..

      Deșeurile radioactive vor fi livrate gratuit pentru testarea celui mai mare laser care nu face nimic la Măgurele. Într-o primă fază vor fi testate câteva zeci de tone.

      Perfect! rezovam mai multe: facem frumos in fata sefiei supreme UE, se dezvolta sectorul cercetare, care oricum era cam deficitar (si dc e cu bani europeni, tb sa inghitim ceva radioactive europene, evidement), rezolvam si cu bugetul ro, prin rarirea populatiei sensibile, etc etc. si asa poate nu mai luam amenda per lake of environmental measures?!

    Experiza care o are in unificarea Germana ne poate fi de real fols.Are Romania politicieni similari? Poate sai creeze sau sai descopere?Cu siguranta avem nevoie.

    1. uitat sa presupun ca de fapt cota de emigranti impusa, este tema nr. 1 a vizitei. in rest chapeau bas! jucam pe sarma..,

    Pag 115-116 din carte: criza, criza economica in maghiara gazdasági válsag se refera doar la economie, duce un pic la ideea de foamete din Razboaie Mondiale, mai are un inteles ca economia (tari) nu merge bine, e in scadere, mai duce la ideea bolilor purtate de sobolani.

    Pt carte, i-ati un ungur in preajma, sau intreaba, nu are nici o treaba cu vălmășag. 

    In rest cartea e Skitels. Cateva idei ni se intersecteaza dar cu democratie directa m-ai socat!

    1. A trebuit sa caut ca sa aflu ce inseamna Skitels; inteleg ca-i vorba de bomboane si probabil ca asta inseamna ca ti-a placut cartea.

      La sfirsitul ei, mi-am cerut iertare pentru eventualele erori de documnentare; in cazul ca stii ungureste, te rog sa verifici daca maghiarul "valsag" nu are legatura cu rusescul "valom" si/sau cehescul "valme", de la care noi derivam "valma". Poate ca nu si atunci e subiect inchis, desi ar fi fost frumos. 

      Democratia directa e "ca lumea", un fel de "ori la bal, ori la spital" - daca tot ai democratizat accesul la educatie si informatie, atunci ce rost mai are sa mentii elita "reprezentativa"? 

      Ideea am mentionat-o in contextul unui indem pentru exprimarea altor opinii, in care opinia mea doar sa stimuleze visarea si exprimarea altor opinii.

      Multumesc pentru ca ai citit cartea si pentru mesaj! 

      Mi-a placut f mult, va rog sa mai scrieti.

      Nu stiu cele doua limbi, nu am terminat nici Literele. 

      Marea Britanie cu Brexit demonstreaza ca puterea/conducatori nu vor democratie directa, vot pe hartie sper sa dispara.

      Democratia directa sper sa o prind. Ca un Sms, postare pe Facebook, op la banca mi-l imaginez. 

      este foarte necesara pentru intelegerea dezvoltarii societatii.

    Du-te de unde ai venit!

    Muncitor roman e discriminat fata de un muncitor german in aceeasi uniune. 

    WV muta 3000-5000 de locuri de munca in Chisinau, Moscova, Ucraina ca Ro e prea scump ? 

    Ne tii lecti despre uniune? De ce daca suntem " colegi", doar ca noi nu ne-am nascut la locul potrivit? 

    Ai venit sa tii "cadavrele din dulap" sa nu cada din sistemul bancar putred? 

    "Sclavi" romani nu te asculta? 

    Are legatura cu ldp, conversia? 

    NPL=0, eu zic ca de aia ai venit!

    Actiunile DB scad cu 1% pt Romania. Tarile Estice pot lua exemplu si scade 10-15%?==> pib Germania are de suferit, tu nu mai ai "lascalai" de invartit? 

    1. suferintele poporului roman din perioada de austeritate 2010-2011 sunt cunoscute si au fost chiar exprimate in Bundestag. Cat despre Deutsche Bank este un investitor care va stii sa pretuiasca adevarata valoare a pietei de munca din Romania. Este o vizita foarte importanta si ar fi interesant sa cunoastem mai multe despre detaliile vizitei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb