WSJ: Bănci majore, investigate în SUA pentru manipularea preţurilor metalelor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2015

WSJ: Bănci majore, investigate în SUA pentru manipularea preţurilor metalelor

Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru tranzacţii futures cu materii prime (CFTC) din SUA investighează cel puţin zece bănci majore, pentru posibila manipulare a pieţelor metalelor preţioase, anunţă Wall Street Journal (WSJ), citând surse anonime.

Conform acestora, procurorii americani verifică modul de stabilire a preţurilor pentru aur, argint, platină şi paladiu la Londra, iar CFTC a deschis o investigaţie civilă.

Băncile investigate sunt "HSBC Holdings" Plc, "Bank of Nova Scotia", "Barclays" Plc, "Credit Suisse Group" AG, "Deutsche Bank" AG, "Goldman Sachs Group" Inc, "JPMorgan Chase & Co.", "Société Générale" SA, "Standard Bank Group" Ltd. şi UBS AG.

Luni, subsidiara din SUA a HSBC a anunţat că a primit în luna ianuarie o citaţie de la CFTC, ca să prezinte documente legate de operaţiunile de tranzacţionare a materiilor prime.

Anul trecut, "Deutsche Bank" şi-a închis divizia de tranzacţionare a metalelor preţioase, în condiţiile în care banca germană şi-a redus expunerea pe materiile prime.

În 2014, "Barclays", "Deutsche Bank", "Bank of Nova Scotia", HSBC şi "Société Générale" au fost acuzate, în instanţă, de manipularea cotaţiei aurului London fix. Reclamantul, care a cumpărat şi vândut aur (tranzacţii futures şi options), pretinde că aceste bănci care supraveghează procesul de stabilire a cotaţiei aurului au manevrat preţurile.

Tot anul trecut, unii cercetători americani afirmau că London fix - cotaţia aurului folosită de companiile miniere, de bijutieri şi de băncile centrale pentru cumpărarea, vânzarea şi evaluarea acestuia, pare că a fost manipulată timp de un deceniu de băncile care o stabileau.

Profesorul Rosa Abrantes-Metz, de la Stern School of Business din cadrul Universităţii din New York, şi Albert Metz, director general la Moody Investors Service, au scris, într-un proiect de lucrare, că unele tranzacţii neobişnuite apărute pe piaţa din Londra, când aşa-numita cotaţie "afternoon-fix" este stabilită în baza unei conferinţe telefonice private între cinci dealeri majori de aur, reprezintă un semn de comportament manipulatoriu, care ar trebui investigat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb