X-Trade Brokers: Revigorarea economică va avea loc "în salturi"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2010

Majoritatea economiilor lumii au emis semnale contradictorii în ultima perioadă privind ritmul de depăşire a crizei economice.

Majoritatea economiilor lumii au emis semnale contradictorii în ultima perioadă privind ritmul de depăşire a crizei economice.

Europa, SUA şi Japonia "emit" semnale contradictorii privind ritmul de revenire economică după criză. Monedele principale ale lumii rămân foarte volatile. În Europa Centrală şi de Est se accentuează decalajele: Polonia şi Cehia conduc "plutonul fruntaş", România şi Ungaria încă se luptă cu criza.

"Niciuna dintre ţările afectate de criză nu va avea o relansare economică coerentă şi constantă, întrucât criza a fost mult prea profundă şi, în plus, interdependenţele economice la nivel mondial sunt extrem de complexe, iar evoluţiile pozitive dintr-o anumită zonă au adesea efecte negative pentru anumite ţări sau regiuni. Cel mai bun şi recent exemplu în acest sens este aprecierea monedei europene din ultima săptămână, care loveşte acţiunile companiilor exportatoare, iar pe un termen ceva mai lung, prin propagarea efectelor valutare, va avea, fireşte, efecte negative asupra creşterii economice a ţărilor care îşi bazează o bună parte din economie pe exporturi", este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Euro a început săptămâna trecută cu o cotaţie de 1,2641 USD pentru 1 euro şi a încheiat-o la nivelul de 1,2926 USD pentru 1 euro, marcând astfel o apreciere de 2,25% în numai 5 zile; de la începutul lunii iulie, euro s-a apreciat faţă de dolarul american cu 5,68%. Euro a crescut în primul rând ca urmare a semnalelor pozitive privind modul în care UE şi economia mondială vor trece peste criza deficitelor bugetare înregistrate de unele state europene. Întărirea monedei europene constituie, în ansamblu, un semnal bun privind încrederea în economia UE. "Pentru un exportator din Zona Euro însă, aprecierea euro înseamnă că la încasarea contravalorii exporturilor în USD va putea cumpăra cu aceştia mai puţini euro decât estimase atunci când a rea-lizat exportul, adică va înregistra o scădere a veniturilor. Cumulate la nivelul unei ţări a cărei economie este bazată pe exporturi, aceste evoluţii vor influenţa negativ creşterea sa economică în perioada imediat următoare", arată analiştii X-Trade Brokers.

Majoritatea economiilor lumii au emis semnale contradictorii în ultima perioadă privind ritmul de depăşire a crizei economice. SUA au înregistrat, de exemplu, evoluţii negative ale vânzărilor cu amănuntul, în timp ce solicitările de ajutor de şomaj au scăzut. Situaţia este similară şi în alte zone ale lumii.

În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, în acest an şi în 2011 decalajele dintre ţări se vor accentua, Polonia şi Cehia având deja un avans considerabil : prima a reuşit să nu intre în recesiune, iar Cehia a înregistrat creşteri consistente pe mai multe segmente în ultima perioadă. "În acelaşi timp, România se află în recesiune, cu perspective similare şi pentru 2011 şi încă încearcă să identifice căile de relansare economică, întrucât măsurile luate până în prezent au vizat doar reducerea deficitului bugetar, fără a stimula creşterea economică, susţinerea producţiei, a anumitor sectoare competitive etc", subliniază analiştii X-Trade Brokers. Ungaria, la rândul său, este într-o situaţie nu foarte favorabilă, actualmente inclusiv din cauza faptului că Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au suspendat discuţiile de evaluare în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul anului 2008. O primă urmare- Forintul "a explodat" de la nivelul de 281,59 forinţi pentru 1 euro, cu care a închis şedinţa de transacţionare de vineri 16 iulie, ajungând luni 19 iulie de nivelul de 289,38 forinţi pentru 1 euro, la primele ore ale dimineţii.

"Din cauza crizei economice şi a modului în care statele din UE au reacţionat pentru a o depăşi, se vor accentua atât decalajele din Uniune, cât şi cele dintre ţările din Europa Centrală şi de Est : România va avea de recuperat cu mult mai mult decât avea în 2008, pentru a se apropia de mediile europene, iar politicile macroeconomice vor trebui să fie recalibrate pentru a face faţă noilor provocări", a arătat Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb