XTB România: Piaţa de capital românească ar putea "trece frontiera" în 2014

F.A.
Piaţa de Capital / 5 decembrie 2013

Privatizările, companiile private în căutarea unor surse alternative de finanţare şi reformele propuse în domeniul reglementării pieţei sunt printre factorii care ar putea conduce ţara noastră de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă în 2014, arată o analiză a companiei de brokeraj XTB România.

După succesul înregistrat de listările din acest an a două dintre cele mai importante companii deţinute de stat în domeniul energetic, Nuclearelectrica şi Romgaz, Guvernul are în plan listări pe bursă ale unor pachete semnificative din acţiunile Hidroelectrica şi Electrica.

"Seria de privatizări prevăzute pentru anul 2014 la Bursa de Valori Bucureşti va avea o contribuţie semnificativă în dezvoltarea pieţei de capital autohtone, pentru că investitorii vor avea astfel acces la unele dintre cele mai importante companii din sectorul energetic din România. Acest lucru va duce la creşterea lichidităţii şi la prezenţa unor noi investitori pe piaţa de capital", a declarat Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrviit sursei citate, un alt impuls pentru dezvoltarea pieţei va fi reprezentat de reorientarea companiilor private spre bursa de valori ca sursă de finanţare, având în vedere dificultăţile întâmpinate în obţinerea unor credite bancare. "Acest lucru trebuie însă corelat cu disponibilitatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de a deveni mai deschisă pentru companiile private, spre exemplu prin reducerea costurilor. Există, deja, companii care s-au orientat spre bursă în detrimentul împrumuturilor bancare, cel mai recent exemplu fiind AdePlast. Deşi listarea companiei nu s-a finalizat, acesta este un prim pas care ar putea determina mai multe companii private să încerce listarea pe bursa principală din Bucureşti", se mai arată în comunicat.

Un obstacol în dezvoltarea pieţei de capital este reprezentat de multitudinea reglementărilor care sunt în vigoare în acest moment în România, precizează XTB România. "Totuşi, suntem încurajaţi de faptul că cei mai importanţi doi actori din piaţă, BVB şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), şi-au exprimat dorinţa de a reduce numărul reglementărilor şi de a îmbunătăţi cadrul legal existent. Noul CEO al BVB şi-a exprimat deja opinia cu privire la faptul că piaţa de capital şi bursa de valori trebuie să fie mai ieftine pentru a deveni mai competitive. ASF deja a anunţat că are în plan reducerea numărului de reglementări din piaţă, începând cu modernizarea legislaţiei care reglementează activitatea SIF-urilor, precum şi legislaţia aferentă pieţei Forex", a adăugat compania de brokeraj.

Fiecare dintre aceşti factori poate contribui semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital locale, dar realizarea lor necesită bunăvoinţa tuturor actorilor de pe piaţă, susţine XTB România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb