Ziua cameleonului social

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 iunie 2015

Cătălin Avramescu

Iată unul dintre cele mai bizare sporturi. Se ia un dihor. Se bagă în pantaloni. Pantalonii au fost, în prealabil, legaţi strâns în jurul gleznelor. Se strânge şi cureaua. Şi se aşteaptă...

Genul acesta de competiţie se numeşte "ferret-legging". Se pare că a fost inventat cândva prin secolul 18. Era practicat de mineri, într-o vreme în care nu se purta lenjerie de corp. Dihania muşca din răsputeri pe sub pantaloni. Câştiga individul care reuşea să reziste cât mai mult fără să clipească. Prima dată când acest "sport" a fost resuscitat în timpurile moderne, prin anii 1970, câştigătorul a fost declarat după doar 40 de secunde...

Durerea trebuie să fi fost atroce. Un amator a declarat că animalele au gheare precum seringile, iar dinţi sunt ascuţiţi precum cuiele de parchet. Altul a fost de părere că după ce încerci aşa ceva, să cazi de pe un munte nu mai pare o idee atât de rea. Şi atunci ce îi îndeamnă pe unii să caute gloria în acest fel?

Există un concept în antropologie, "shame society", care descrie o societate în care ruşinea este principalul mecanism de control. Cred că putem răsturna acest concept. Într-o "societate a neruşinării", sfidarea "cu tupeu" a normelor sociale devine un mod principal de legitimare.

Comportamentul neruşinat era şi este cultivat în mediile marginale, chiar interlope. Mi se pare însă că începem să intrăm într-o fază nouă. Cei care cultivă neruşinarea sunt oameni "normali" sau chiar indivizi în poziţii de autoritate. Ceea ce rezultă este un spectacol cotidian extrem de dubios. La nunta - televizată - a unui grangur local, naşul arunca bancnote din elicopter.

Competiţia cu dihori îndesaţi în pantaloni ne mai dezvăluie ceva. O personalitate dedublată. Într-adevăr, ce om întreg la minte ar suporta agresiunea dobitocului cu o figură impasibilă? Doar cineva capabil, pentru o vreme, să proiecteze o imagine complet răsturnată despre sine.

Şi cu aceasta am ajuns la un alt concept interesant, al psihologiei sociale. "Cameleonul social" este un tip uman caracterizat de un gen de adaptabilitate patologică. Aşa cum îi arată numele, el se pliază, obsesiv, pe aşteptările celorlalţi. Iar pentru că "ceilalţi" sunt mereu alţii, cameleonul social spune azi una, mâine alta. Azi face ceva, mâine face pe dos. Azi este patriot, mâine este liber-schimbist.

Este foarte posibil ca sursa cameleonismului social să fie genetică. Altfel spus, cameleonii sociali sunt născuţi strâmb. Un experiment cu copii pare să indice această posibilitate. Întrebaţi cu privire la diferite subiecte accesibile vârstei lor, copiii au avut posibilitatea să se uite pe răspunsurile date în prealabil de alţi copii. În acest moment, cercetătorii au identificat două tipuri de copii. Cei normali nu sunt foarte interesaţi de răspunsurile celorlalţi copii, pentru simplul motiv că au propria opinie despre subiectul întrebării. Însă alţi copii studiază obsesiv răspunsurile date de ceilali, înainte de a-şi formula răspunsul "propriu".

Cameleonul social nu stă într-o viziună. El dă din picioare, umblă de colo-colo. Poate fi întâlnit în acele meserii în care se cere o anumită capacitate de a-şi ascude adevăratele motivaţii. Spre exemplu, în vânzări şi în politică. Despre un asemenea personaj, un ziar suedez scria, în urmă cu ceva ani: "Are în dulap o uniformă nazistă alături de un costum Armani". În filmul Zelig (1983), Woody Allen joacă rolul unui individ care la o pretrecere, între invitaţii din elita societăţii, face pe republicanul, în vreme ce la bucătărie, cu servitorii, adoptă un accent grosier şi se pretinde democrat. Zelig este convins că poate pilota un avion, face pe industriaşul, clamează că este persecutat politic. Orice, cât găseşte naivi să îl asculte...

Ce asigură succesul cameleonului social? În mare măsură, este vorba despre reţeaua socială în care sunt prinşi. Cameleonii sociali sunt promovaţi rapid şi susţinuţi de o reţea de influenţă. Pe de altă parte, este chiar maleabilitatea lor totală aceea care le lubrifiază calea. Psihanalista Helene Deutsch observa, încă din 1934, că există un gen de personalitate, numită de ea "as-if" (ca-şi-cum). Este o personalitate caracterizată de lipsă de autenticitate şi de un relativism moral extrem. Conform Helenei Deutsch, un astfel de individ "îşi validează existenţa prin identificare". Are modele, pe care însă le abandonează în serie. Este disperat să se afişeze cu alţii "mai mari".

Ajuns şef pe undeva, cameleonul social îşi creează dispozitive elaborate de perpetuare a fraudei sale existenţiale. Întreţine o echipă de curteni al căror singur scop este să manipuleze percepţiile celorlalţi. Vede totul în termeni de "imagine". Substanţă? Zero. Nici măcar nu înţelege conceptul...

Să ne înţelegem. Nu este nimic rău în a fi o persoană adaptabilă. Ar fi chiar anormal să nu ţinem absolut deloc cont de percepţiile celorlalţi. Cu toţii ne asumăm roluri sociale distincte. Sunt ocazii în care este necesară o prezenţă mai formală, în altele suntem mai relaxaţi etc. Dificultatea apare atunci când în centrul tuturor acestor transformări nu este nimic. O gaură morală.

Iată de ce cameleonul social este cu adevărat un pericol pentru cei din jur şi pentru instituţiile pe care a ajuns să le controleze. Azi este revoluţionar, mâine se converteşte la conservatorismul cel mai reacţionar. Luni profesa idealismul, marţi este prins cu mâna în bugetul public. Anul trecut era aliat cu X, acum îl joacă în picioare pe la talk-show-uri.

Să ne întoarcem în final la imaginea "sportivilor" cu dihori în pantaloni. Cât poate rezista un asemenea nătărău?

Destul de mult. Incredibil, dar recordul este acum de peste 5 ore. Există însă un truc aici. Personajul care a ajuns la o asemenea performanţă avea grijă să înfunde în prealabil dihorii cu mâncare. În speranţa că creaturile se vor ocupa cu orice altceva decât să îl atace sub centură...

Vestea bună? Trucul nu ţine la nesfârşit. În cele din urmă fiecare primeşte ce a meritat.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Buna Po(a)nta. 

    1. Dihorul poate musca si la genunchi? 

      Aveti o obsesie bolnava in legatura cu Ponta. Este evident ca articolul se refera la Comandantul Basescu a carui familie a ramas fara barbati. Toti sunt aproape arestati pentru acuzatii mafiote: fratele, nepotul, ginerele. Asta inseamna ca femeile Basescu vor fi disponibile foarte curand pentru o invitatie la ceai. Cred ca au o zestre importanta.

    Scriu doar pentru a vă felicita pentru editorialele de aici pe care le caut cu interes şi parcurg cu o reală plăcere, de fiecare dată. Sunteţi un talent deosebit şi îmi pare extrem de rău că nu beneficiaţi, ca editorialist, de mai multă expunere!

    În fine, oricât de modest ar fi autorul, bănuiesc că uneori sunt oportune şi astfel de mesaje efervescente.

    Aşadar, vă mulţumesc pentru darul oferit în formă continuată! Spor! 

    1. este doar propaganda, draga utzu, ce face stimabilul

      dacă ar fi să achiesez, mi-aş dori idealist ca măcar un sfert din propaganda difuzată în societatea noastră să fie atât de interesant exprimată. Toate cele bune! :)

    “În vremea asta Catalin (Victor Viorel),

    Viclean copil de casa,  

    Ce împle cupele cu vin  

    Mesenilor la masa, 

    .... 

    Baiat din flori si de pripas,  

    Dar îndraznet cu ochii”, 

    ajunge pe treptele maririi si pierde vremea argumentind cui are vreme sa-l asculte ca realizeaza marile comandamente nationale, se pare ca timpul si oamenii rai si buni nu mai au rabdare cu Victor Viorel. 

    Merita apreciat faptul ca Victor Viorel a rezistat cu stoicism si bravind la proba dihorului. Ba chiar a reusit s-o cistige. Dar, contestat, se pare ca va fi descalificat, desi contestatia se bazeaza pe fapte nesemnificative in comparatie cu marile “ispravi” ale jefuitorilor epocii actuale. Ce inseamna 2-3000 de euro fata de miliadrdele jefuite de marii jefuitori?

    Im mod cu totul aleator si de neinteles, DNA a ales sa recupereze miile de euro jefuite de Ponta, in loc sa recupereze miliardele date jafului de CNADNR, de exemplu. 

    Și felicitări pentru că ați întors armele. După ce l-ați promovat pe băsescu până rămăneați fără suflu pe la televizor, eforturile v-au fost răsplătite când ați fost numit șef de ceva nesemnificativ pe la Cotroceni. Iar apoi, pentru merite deosebite, ați fost numit ambasador.

     

    Ei, în aceste condiții, să scrieți un articol împotriva idolului dv este ceva meritoriu și ceilalți cititori v-au felicitat pentru asta. 

     

    Într-adevăr, nu știu dacă mai există bărbați în familia băsescu care să nu fie anchetați penal pentru șantaj și care vor sfârși în spatele gratiilor. Așa cum va sfârși și băsescu în legătură cu dosarele pe care le are deschise. 

     

    Practic toate aceste lovituri prin care familia lui ajunge în pușcărie sunt mușcăturile pe care le suferă băsescu. Și încă rezistă pentru că rânjește satisfăcut în vila din Gogol chiar dacă membrii familiei "sângerează" fără oprire. 

    Dar este foarte bine că vă criticați mentorul. Așa îi trebuie. 

    1. Cristi C, iar te-ai trezit cu fata la cearceaf? Ai luat din pastilele verzi sau din cele rosii?

      Lasa-l ca i s-au ars sarmalele pe plita

      Îți recomand o mașină multi-cooker. Nu arde mâncarea și o face delicioasă. În timp ce se face mâncarea, am timp de vorbit cu voi.

       

      Asta până nu apare admiratorul meu și îmi falsifică mesajele. 

      Poate nega cineva că băsescu este mai mușcat de fuduliile familiei decât este Ponta? 

      M-a muscat si pe mine ma duc sa mai beau bere la PET sa imi treaca oleaca

      Am bagat in multi-cooker luat de la teleshoping ce aveam prin sertare 

      niste marare

      Tare m-a muscat cand m-am aplecat 

      Dar de data asta, cred că este un al doilea admirator dar tot plastograf este.

      Ce teleshopping visezi mă? De la escrocii ăia? 

      In primul rand ca eu nu cumpar de la teleshopping. Am cumparat doar de la turistii rusi, din piata de la Obor, cand veneau cu produse foarte bune. Am si acum un aspirator Raketa si un ceas de plasitc Sputnik. Am mai cumparat si ceva de mancat ambalat in hartie, nu stiu ce era dar avea un gust interesant. Mi-a placut mereu sa gust ceva din Rusia.

      Cristinica, vezi ca a mai ramas ceva maro si patrat invelit in hartie, ce-ai cumparat tu de la turistii rusi din ppiata de la Obor. Stiu ca tot rontzai de zor, obsesiv-compulsiv.

      Bolnavi mintal. Alo, procuratura? Se sesizează cineva? Este periculos să fie lăsați în libertate.

      Dle Gheorghe ... sunt sigur ca m-ati votat. Nu mai plastografiati comentarii. Un profesor ca mine nu poate inghiti astfel de oameni. Este evident ca dv sunteti in spatele comentariului 4.6 pentru ca faceti o greseala de limba romana (pe care mi-a aratat-o sotia mea, Carmen). Acest lucru va identifica drept faptuitor dar nu va scade in ochii mei (drept votant ce imi sunteti).

      Ponta este inamicul meu. Dv vreti sa fiti ca Ponta? Se poate asa ceva? Doar un nemernic regatean s-ar cobori atat de jos. In Ardeal ati fi omorat cu pietre. Noi, in Romania lucrului bine facut, argumentam. Nu falsificam. 

      Dupa ce am vazut ce se comenteaza la comentariile mele. M-am zbatut sa scriu. Este greus a scrii dupa un asemenea tratament, dar am sa incerc. Ma plimb prin bucatarie furios sa se scrie asa dupa ce am scris EU. Toata lumea scrie dupa mine si asta ma enerveaza.

      În numele legii, ești arestat și învinuit de uz de fals. Iată acuzele care ți se aduc:

       

      "Falsuri în înscrisuri 

      Art. 323 

      Uzul de fals

      Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată." 

      Securistii trolli care posteaza aberatii sunt rugati sa paraseasca acest domeniu. Despre ceilalti, falsificatori frustrati sau nu, ramaneti la subiectul articolului.

      Este sau nu Presedintele Basescu cu dihorul in pantaloni, dupa cum ne indica maestrul Avramescu? 

      A venit autobuzul cu frustrati. Valabil si penru 4.11 si 4.12, dar mai ales pentru Cristi C si clonele.

      Mergi si bateti nepotii daca nu mai esti in stare de nimic altceva. Ai dus o viata plina de frustrari la CC al PCR?

      June, Tataie, falsificatorii (unul dintre ei circulând sub numele de gheorghe), nu puteți să scrieți bine românește atunci când insultați? Probabil că vă dor "succesurile" penale ale clanului băsescu. De unde și erorile de limbă ...

      Tu ce te bagi ca scri plin de greseli?

      Am râs cu hohote.

      Am fost sa iau papuci de plastic cu floricele de la Bucur Obor ca na-veam cu ce sa stau in bucatarie.

      Ticălosul copist nu are odihnă ... frustrarea îl macină îngrozitor.

      Trăiască La Famiglia băsescu, mafioți și șantajiști până în fundul sufletului. Unde semnez actul de adeziune? 

      Mai Cristache, tovule, acu aderi la Famiglie? Vezi ca Tonta al tau a dat cu subsemnatul inaintea ta, cum se poate asa ceva.

      Dar că Ponta a semnat o înțelegere cu Johannis, nu cu băse. Cel puțin asta spune Cristoiu: "Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al Puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?"

      Frumos. Deși așa merge în țara lucrului bine făcut. Ați citit fragmentele din Strategia Națională de Apărare? SRI va investiga lipsa de feșe din spitale. Iar la școală se va învăța despre dușmanii naturali ai României. Heil Johannis. 

      Bey, Cristinele, vezi ca s-a bagat sifon langa Alimentara.

      :)))))

      Si a bagat si borvis. 

      Acum ne lasi ? 

      Hai, ca punem mana de la mana si iti platim biletul de avion ,numa' dus Cristinele, sa faci razmerita anticapitalista de la Atena ! 

      Hai, ia-l si pe tovarasu' Rechea cu tine ... 

      Harasho ?

      Ba mai ramai dl Cristi. Cu oameni ca dv cladim si tinem capitalismul sub control. Facem bani in Romania si ii tinem pe prostanaci in priza cu lozincile despre vestul cu covrigi in coada.

      În interviul de duminică, de la B1, băsescu spune:

      "Deocamdată este acuzat de un conflict de interese pentru o relație de parteneriat pe care a avut-o în 2007, ... și nu, nu văd conflictul de interese, iar aicea dl Johannis este un mare specialist, cu certitudine știe cum este cu conflictul de interese". 

      Tovarase Geoana :)))

      Acuma hatariti-va ce vreti : dupa ce ati exterminat vulpile (si porcii mistreti) cu adrian nastase , cu hrebenciuc si cu verestoy, ATI RAS toate padurile tarii, acuma ce, nici la cules de struguri nu mai iesiti la toamna ? Chiar atat de mult vi s-a acrit ?...

      Hai ca au promis ca lasa si limonada Gorbaciov, la crasma la Deveselu, stati linistiti, nu va ingramaditi ...:))) 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb