Ziua în care toţi îşi arată muşchii

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 9 mai 2023

Sorin Rosca Stanescu

Ziua de astăzi are o puternică încărcătură simbolică. Pentru toate părţile implicate în încleştarea dintre Federaţia Rusă şi Occident. Ucraina fiind puternic angajată, dar prin procură. Este 9 mai. După ce, iniţial, Vladimir Putin a sugerat că, în urma atacului celor două drone asupra Kremlinului, din motive de securitate, renunţă la organizarea unei mari parade în Piaţa Roşie, iată că s-a răzgândit. Europenii îşi arată şi ei muşchii. Dedică această zi Europei.

Interesant. Pentru prima dată, o paradă în Piaţa Roşie destinată sărbătoririi Zilei Victoriei a avut loc nu în 9 mai, ci în 24 iunie 1945. Autorităţile sovietice s-au bâlbâit mult până când au decis să fixeze o zi destinată aniversării victoriei. În 1946 şi 1947, 9 mai a fost declarată zi liberă, dar nu a avut loc nicio paradă. O a doua paradă în Piaţa Roşie a fost organizată abia în 1965, la aniversarea a 20 de ani de la victoria împotriva fascismului. După încă o pauză de 20 de ani, în 1985, a fost organizată din nou o paradă, apoi cinci ani mai târziu şi după alţi cinci ani, în 1995, s-au serbat 50 de ani de la victoria împotriva fascismului. Abia de atunci parada din Piaţa Roşie a devenit anuală, a fost organizată cu tot mai mult fast, ziua fiind revendicată aproape în exclusivitate de Federaţia Rusă. O zi simbolică, prin care Moscova s-a străduit să acrediteze în întreaga lume teza conform căreia marea victorie îi aparţine. Este adevărat. Uniunea Sovietică a avut cele mai multe victime. Dar cei mai mulţi bani şi cel mai mult armament au fost scoase la bătaie de Statele Unite şi Marea Britanie. Victoria a fost comună.

Victoria comună acum este splitată. Pentru că fix în această zi de 9 mai statele continentului au decis să fie sărbătorită Ziua Europei. Ceea ce se şi întâmplă.

Şi fiindcă tot este o zi cu o puternică încărcătură simbolică, principalii jucători fac fel de fel de gesturi menite să-şi adjudece evenimentul pentru promovarea propriei imagini. Evgheni Prigojin, "bucătarul" lui Putin, cel care a alcătuit o armată paralelă de mercenari, cei mai mulţi recrutaţi din rândul puşcăriaşilor de drept comun şi care a generat literalmente câmpuri de cruci, s-a luat la întrecere cu Volodimir Zelenski în materie de mesaje. Nu a fost zi în ultima vreme fără ascultăm fel de fel de discursuri ale lui Prigojin. Discursuri de ameninţare. Ele au vizat în exclusivitate situaţia din Bahmut. Şeful mercenarilor a anunţat zi de zi că, întrucât nu primeşte muniţie şi nu mai acceptă să-şi transforme mercenarii în sinucigaşi, se va retrage din Bahmut. Chiar în ziua de 9 mai. Când expira ultimatumul. Dar s-a răzgândit. Iar azi s-a dezlănţuit. Face o ultimă încercare disperată de a cuceri o localitate transformată în ruine şi care nu prezintă în realitate vreo mare importanţă strategică. Ci doar simbolică.

Putin, la rândul lui, după ce s-a răzgândit legat de parada din Piaţa Roşie, acuzând Ucraina că a explodat cele două drone deasupra Kremlinului, şi-a năpustit avioanele, rachetele şi dronele, încercând să aniverseze Ziua Victoriei însângerând cât mai mult oraşele ucrainene şi în primul rând Kievul. Operaţiunea are tot o încărcătură simbolică.

La fel cum încărcată de simbol este şi noua vizită oficială la Kiev a Ursulei von der Leyen, însoţită de cuvenitul alai al mai marilor de la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Este adevarat. Uniunea Sovietica a avut cele mai multe victime. Vodka a fost de vina.

    ... poti automatiza un t55 cu 50 000 $ ... numai bune de absobit munitii ... care muschi?! ... cereale?! ...

    1. Foarte, foarte interesant comentariu. Nimic de inteles.

      ... ma gandesc asta-i strategia ...

    Sovietul și-a arătat mușchiul, mai are un tanc. :)))

    1. ... muschiuletul abrams tocmai se fabrica ... la reducere ...

      Când te calcă hoții îți cumperi topor. :))))

      Ai dreptate. Numai ca avand toporul in casa,risti ca hotii sa te omoare cu toporul tau.!

      Exista și varianta asta.

      240 000 de hoți sovietici nu mai aleargă. Pârnăiașii wagner au înfipt steagul pe clădirea primăriei din Bakhmut, a doua zi a dispărut primăria, iar acum aleargă prin boscheți. :))))))))))))))) 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb