ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI - EDIŢIE SPECIALĂ O sărbătoare tristă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 1 decembrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Anul acesta, 1 Decembrie va fi o sărbătoare tristă. După doi ani de Covid, cu aproape două milioane de români contaminaţi (după cifrele oficiale, care probabil sunt subevaluate) şi aproape 60.000 de decese, România nu se mai regăseşte. Aşa că anul acesta Ziua Naţională va fi, în cel mai bun caz, ziua în care cei care au profitat de scurta vacanţă oferită de guvern se întorc acasă. Ziua Naţională nu va fi o zi a Recunoştinţei, ci o zi a Uitării. Şi aşa ziua naţională fusese exilată în decembrie atunci când prima putere post-decembristă încerca să găsească o dată apropiată celei de 22 decembrie care să o legitimeze din perspectiva istoriei lungi. Revoluţia din 1989 venea să se adauge "întregirii ţării", oferind un alibi perfect celor care voiau, astfel, să îşi acopere trecutul.

După alegerile din 6 decembrie 2020, în faţa valului naţionalismului fascizant, autorităţile nu au mai avut curajul să-şi asume răspunderea şi să guverneze, ci au lăsat societatea să se descurce cum poate. Acest laissez-fair - eventual valabil pentru economie, în niciun caz pentru societate - a generat tensiuni şi a antrenat societatea într-o eră a disensiunilor sistemice.

Cum diferite părţi ale societăţii nu se mai acomodează unele cu altele, formalismul zilei naţionale nu mai ajută la nimic. Această sărbătoare care nu a reuşit să devină într-adevăr populară, a devenit atât de solemnă - ca şi naţionalismul preţios care o însoţeşte - încât este aproape imposibil să fie transformată într-un moment al armoniei regăsite.

În aceste condiţii vitrege, criza guvernamentală a făcut ca noul Guvern Ciucă să nu dispună de nici-o lună de miere. De abia ajuns la guvernare, aparent într-o poziţie secundă, PSD pare a face tot ce-i stă în putere ca să fie cât mai repede evacuat de la guvernare sau, dacă nu se va întâmpla asta, liberalii să fie grav afectaţi de aceasta. Toată această desfăşurare de forţe pare a fi desprinsă dintr-o piesă bulevardieră în care comicul de final se lasă încă aşteptat. Între timp, ţara este dusă cât mai aproape de marginea prăpastiei de politicieni care nu mai ştiu ce înseamnă responsabilitatea guvernării. În încercarea de a salva cât mai multe voturi uşoare, gata să sacrifice adevărul pentru un electorat pe care oricum îl vor pierde, partidele fac jocul extremiştilor. Aşa a ajuns ca Alexandru Rafila să se transforme din profesor universitar în propagandist al negaţionismului anti-ştiinţific.

Istoria a luat politicienii români prin surprindere! Fără repere morale, nici ştiinţifice, aflaţi sub vraja sondajelor înşelătoare, aceştia nu par capabili să răspundă imperativelor Timpului. În 1922, Dimitrie Drăghicescu, om politic şi profesor liberal, dar cu tendinţe radicale, scria, în prefaţa la Partidele politice şi casele sociale, "Consecinţele războiului mondial, acelea ale aplicării votului universal şi efectele reformei agrare, pe care le complică şi le adâncesc frământările fireşti, izvorâte din întregirea neamului şi alipirea provinciilor noi - toate acestea au intensificat viaţa noastră politică, au complicat-o şi au trezit-o din lâncezeala şi superficialitatea vremurilor normale". Asta era atunci, dar acum, în faţa celei mai dure experienţe sanitare vreodată întâlnite, politicienii români nu de "întregirea neamului" aşa cum este această zi se preocupă, ci de problemele lor mărunte. Nu va fi de mirare că Istoria îi va mătura!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. D-l Pârvulescu, ventrilocul d-lui Soroș, a publicat iarăși, cu obediență, textul primit prin răvaș. Să curgă banul, să vină ciolanul!

    Nu! Guvernul nu a lăsat societatea să se descurce cum poate, tovarășe Pârvulescu. Guvernul a executat "pas cu pas" linia trasată de ocupanții străini, adică distrugerea a tot ceea ce e românesc, învrăjbirea unor români împotriva altora, îndatorarea țării, asasinarea economică și socială a țării. 

    Țara e dusă la prăpastie pentru că politicienii, biete slugi ai ocupanților străini, implementează o agendă dictatorial anti-națională, folosindu-se de mijloace și ideologii care nu au priză la acest popor.

    Într-adevăr e și vina noastră a românilor. Când ne vom re-dobândi verticalitatea, vom înceta să mai alegem slugi și ne vom preocupa în principal de interesul nostru, abia atunci putem avea pretenții să se guverneze în favoarea omului de rând! 

    1. Asa a grait un extremist, cel mai probabil suporter al AUR, cu ceva mai mult vocabular (si punctuatie) decat baietasul de galerie pe care-l aduleaza.

      Cine s-a gasit sa dea lectii! 

      Adica cu alte cuvinte tradus, sa fim suverani si sa ne integram in Rusia, ca suntem daci milenari cu verticalitate secu-lara, si ne trebuie o ideologie dughinista poleita cu ortodoxie si nationalism de mancat cacat pe paine, poate poate mai gasim vreun cretin ametit sa creada acest gen de narativ.

      Abureala strasnica de propagandist rus, ba baiatule... oare cat tupeu ieftin sa ai sa scoti astfel de rationamente sulfuroase delabo rator ieftin? 

    Al Romaniei trist sonet

    Strivită țară sub soarele cu dinți, 

    La rațiune, inimă, imună, 

    Coroana reginei, pusă-i pe minciună, 

    Vândută, cu greu, doar pe doi arginți. 

    Pe apa sâmbetei tot ce adună 

    Torent magnet doar de lacrimi, suspine, 

    Stropesc cu doine prin vânturi spre bine, 

    Bucurii așteaptă viu de pe lună. 

    Și vântul risipește vise rupte 

    Din labirint, ieșirea-nsângerată 

    Suișur ile ni-s grele, abrupte, 

    Nădejdile-s doar copții să ne lupte. 

    Zburăm cam orbește înspre vreodată

    Lumina ascunsei speranțe-i moartă. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb