Ziua Victoriei în Europa

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 6 mai 2015

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Se împlinesc, pe 8 Mai, 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. În Uniunea Sovietică, acest eveniment era sărbătorit pe 9 Mai, pentru că fusul orar diferit a făcut ca acordul de capitulare semnat la Berlin să intre în vigoare atunci când la Moscova era trecut deja de miezul nopţii.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost, într-adevăr, unul global. Se poate spune că au existat două teatre majore de război: unul în Europa, cel de-al doilea în Asia. Acest lucru trebuie amintit pentru că adesea în Europa se trece cu vederea importanţa evenimentelor din Asia. În privinţa numărului de victime, China a pierdut circa 20 de milioane de oameni, o cifră comparabilă cu pierderile totale din Uniunea Sovietică. Războiul din Asia a cunoscut şi atrocităţi de neimaginat, precum cele comise de armata imperială japoneză. S-a defăşurat pe o suprafaţă enormă şi a implicat toate ramurile forţelor armate (terestră, navală şi aeriană). A fost ocazia unor campanii dure de bombardament strategic, care au culminat cu lansarea bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. A produs efecte politice durabile, comparabile cu acelea din Europa.

Înfruntarea dintre Japonia şi Statele Unite a fost doar o componentă a acestui război din Asia. Aceasta a presupus mobilizarea unor forţe noi, complexe, capabile să lovească la mii de kilometri distanţă. Resursele consumate în acest teatru de război au fost extraordinare. Este suficient să amintitm un episod mai puţin cunoscut publicului larg: războiul submarin. În vreme ce filmele cu tematică istorică ne înfăţişează mai ales submarinele germane, realitatea este că submarinele americane au reuşit acolo unde Kriegsmarine a eşuat, anume în impunerea unei blocade eficiente.

Nici celelalte teatre de război, cele "secundare", nu sunt lipsite de însemnătatea lor. Conflictul din Africa şi Orientul Mijlociu a dus, şi acesta, la evoluţii politice semnificative chiar până în ziua de astăzi. Condiţiile în care s-a luptat au fost, frecvent, infernale. Vezi, spre exemplu, încleştarea dintre Afrikakorps şi forţele imperiale britanice.

Pentru noi, însă, atenţia este focalizată asupra conflictului din Europa. Dar, când a început acest conflict?

Convenţional, în Septembrie 1939, atunci când armatele Germaniei naziste şi cele ale Uniunii Sovietice au invadat Polonia, care a fost ocupată şi împărţită de cei doi agresori. Acest moment a fost însă prefaţat de o serie de alte conflicte, precum Războiul Civil din Spania (1936-1939).

Ofensiva celor două regimuri totalitare a continuat. În Noiembrie 1939, URSS a atacat Finlanda, iar în Aprilie 1940, Germania a invadat Danemarca şi Norvegia. Luna următoare, Germania lansează atacul împotriva Belgiei şi Olandei, după care trupele sale atacă Franţa. URSS, la rândul său, continuă în Iunie cu raptul Basarabiei şi anexarea celor trei ţări baltice.

Italia fascistă era, şi aceasta, preocupată să îşi extindă influenţa pe calea armelor. După ce invadase Etiopia, în 1935, Italia a atacat Grecia şi Malta, în 1940. La finele anului 1940, dintre marile democraţii europene, doar Marea Britanie mai rezista. Suedia şi Elveţia erau, formal, neutre, la fel ca Spania, Portugalia şi Irlanda (exact ce însemna această neutralitate variază de la caz la caz).

Două evenimente masive au schimbat apoi cursul istoriei. Primul dintre acestea este atacul Germaniei naziste şi al aliaţilor acesteia împotriva Uniunii Sovietice, în Iunie 1941. Cel de-al doilea este intervenţia Statelor Unite în conflictul european.

În mod obişnuit, ne gândim la Cel de-Al Doilea Război în Europa ca fiind unul împărţit în două: războiul din Est şi acela din Vest. În realitate, această diviziune este oarecum artificială. Frontul de Est şi acela de Vest au fost legate de logica nemiloasă a evenimentelor.

Ofensiva care a dus Armata Roşie la Berlin a fost posibilă prin masivul ajutor anglo-american acordat în formula Lend-Lease. Alt element puţin cunoscut publicului: cea mai mare parte a ajutorului american nu a venit nici prin nordul Atlanticului, nici prin Iran, ci prin Pacific. URSS şi Japonia erau în stare de neutralitate una faţă de cealaltă, aşa încât navele sovietice cu mărfuri non-militare puteau trece. Echipamentul militar american a fost însă acela care a avut un impact considerabil: (printre altele) peste 400.000 de camioane, 35.000 de motociclete, 7.000 de tancuri. La acesta se adaugă livrările britanice şi canadiene (peste 3.000 de aparate de vânătoare Hurricane etc.).

Campania din Est a luat aspectul unui război de exterminare. Însă şi în Vest au existat cazuri de brutalitate sistematică, crime de război şi chiar genocid. Exterminarea aproape completă (75%) a evreilor din Olanda este un exemplu.

Tehnologia uciderii nu a stat pe loc. În războiul de pe teatrul european au apărut rachetele balistice, bombele teleghidate şi avioanele cu reacţie. Însă multe victime au pierit sub dărâmături, lovite cu bastoanele sau cu lopata, sau doborâte de boli ale mizeriei. Ustaşii croaţi au inventat un fel de lamă legată direct de mână pentru a măcelări sârbi. Comunităţi întregi au fost deportate, precum tătarii din Crimeea de către sovietici. Până şi animalele au suferit. Unele armate depindeau de caii de tracţiune, ca în secolul al XIX-lea.

În fine, trebuie să ne amintim şi de perioada ce a urmat încheierii ostilităţilor, care nu este importantă doar din punctul de vedere al transformărilor strict politice. Anii aceia au fost întunecaţi pentru europeni. Numărul celor care au murit de foame sau represiune este greu de calculat, dar cu siguranţă este mai mare de un milion.

Ce ar mai fi de spus după aceste tragedii de proporţii greu de cuprins? Cred că una dintre cele mai profunde reflecţii asupra războiului îi aparţine lui Dwight D. Eisenhower, comandantul suprem al forţelor aliate: "Umilinţa este necesară celui care a dobândit gloria prin sângele celor care l-au urmat şi prin sacrificiul prietenilor săi".

Opinia Cititorului ( 52 )

  1. Foarte bun articol! Felicitari! Cei care astazi, la est de Romania, injura dupa 70 de ani Germania nazista, ar tebui sa taca si sa-si puna cenusa in cap...

    Finlanda, Polonia, Basarabia, Letonia, Lituania, Estonia.... va spun, toate acestea, ceva tovarasilor rusofoni? 

    1. Un rusofob ca tine trece ușor peste "Campania din Est a luat aspectul unui război de exterminare."

       

      EXTERMINARE ETNICĂ 

      Iar cenușă rusească au dat destulă din oasele lor în lupta lor pentru supraviețuire. Pierderile de război ale Germaniei naziste pe Frontul de Est au fost de 80% din pierderile ei totale. Frontul de Vest a fost o plimbare în pădure prin comparație, deși nu asta este ce îți transmite Hollywood-ul cu soldații Ryan. 

      Pactul Ribbentrop-Molotov iti spune ceva? Cine dracu va pus sa faceti pact cu Hitler? Si mai presus, de ce ati invadat Polonia, Finlanda, Tarile Baltice si Romania (Basarabia)? Ce va asteptati, dupa aceasta, sa primiti flori?

      A aparut rusofonul abia acum, ca au venit cu intarziere instructiunile de la Petrograd.

      Cristov Cristovici, cele mai mari pierderi, proprotional, au fost cele din Belarus, Polonia si Ucraina. Razboiul s-a desfasurat doar in mica parte, comparativ, pe teritoriul Rusiei. Aia nu va invata sa va uitati pe harta?

      Acuma inapoi la borcanul cu jumari! 

      de ruși de la turci în urma unui război și a unui tratat. Punct. Românii o priveau la acel moment (1800) ca pe o livadă unde își trimiteau argații să culeagă recolta. Proprietarii pământurilor (boierii și șefii mănăstirilor) locuiau în Principatul Moldovei și nu trimiteau să locuiască în Basarabia decât șerbii și slugile. Nu vroia nimeni să stea acolo din cauza ciondănelilor cu locuitorii mai puțini europeni... era mai sigur să stai în Moldova.

      Dacă ai citi și altceva decât istoria pentru nătângi (sau infantili în școala primară) ai să înveți că URSS era în acea perioadă slăbită din cauza industrializării forțate la care o supunea (prin metode brutale) Stalin.

      Tratatul de care vorbești a fost semnat de Stalin nu pentru că se visa cuceritor (cum idioții din România spun) ci pentru că se temea că Hitler îl va ataca. Există numeroase documente istorice în acest sens. Hitler își dorea Europa de Est iar Stalin își dorea niște Soviete în calea armatelor acestuia. Basarabia era a lor. Polonia era dorită de Hitler, Stalin nu a făcut decât să ocupe cealaltă jumătate pentru a o opune viitoarei invazii (și a făcut asta prin aceleași metode tiranice prin care este cunoscut în istorie: deportări și execuții ale polonezilor care se opuneau). Țările Baltice au făcut parte din aceeași strategie: le încorporăm în URSS ca să dăm mai mult de lucru lui Hitler. 

      Aha, au sosit instructiunile de la Russia Today. Dazamagitor. A bagat=o tot pe aia ca bietul Stalin a fost nevoit, saracul, sa invadeze Polonia, Finlanda, statele baltice, sa ia o bucata din Romania, etcetera. A omorat in masa ca sa se simta mujicii in siguranta. Ce va da sa beti in pauza de masa, samagon din acela filtrat prin pufoaica?

      Bă gheorghe. Sper că nu ești atât de prost încât să nu înțelegi sensul cuvântului "rusofon". Poate a fost doar o editare deficitară din partea ta.

       

      Nu am replicat "abia acum". Articolul de bază este relativ corect, neutru, benign și cam nesemnificativ (adică nu merita niciun comentariu). Replica mea este la idioțenia anonimului pensionar comunist care a citit din articol ce i-a vrut creierul tăbăcit în rusofobie. 

       

      Iar replica ta nu are nicio legătură cu ce am spus eu. Îmi pare că spui că "cenușa rusească" nu se aplică deoarece pierderile sovietice au fost în majoritatea lor în afara Rusiei din URSS. Ai putea avea dreptate deși nu ai nicio cifră în spate ca să aduci ca argument pentru că cercetătorii nu au clasificat pierderile din WW2 pe criterii de teritorii ci de perioade importante de luptă și eventual pe ani în funcție de ARIA DE RĂZBOI (est, vest, Africa, Germania, etc), nu de locația bătăliilor. 

      Îți aduc eu cifre în schimb cu care să te trimit la plimbare ca prost informat. Indiferent pe ce teritoriu din URSS au murit, sovieticii ce și-au pierdut viața din Armata Roșie, au fost în proporție de 67% ruși, 15% ucrainieni, 3% bieloruși, 2% tătari și restul. Deci când am spus "cenușă rusească", rămâne valabil. 

      Ciolovece, ai socotit intre "victimele" sovietice si pe milioanele de soldati sovietici trimisi in masina de tocat carne pentru ca Stalin sa ocupe cu orice pret Europa de Est si o halca din Germania? Si alte milioane ucise in spatele frontului, prin deportari, exterminarea fostilor prizonieri de razboi considerati tradatori, sau omorati de "detasamentele de blocare" ale NKVD? Ciolovecii ca tine au supravietuit doar prin abjectie.

      s-a suparat homo sovieticus. interesant. acum e ordin pe unitate sa o bage pe aia cu victimele, plasete si cazaciocul vuctoriei. cu burta plina de spam din usa.

      Am iesit din schimb, ma duc sa joc table pe scara blocului cu alti pensionari militari. Molfaii si eu o pensie, mi-a luat fi -miu calculator, ascult Alla Pugaciova la Radio Moscova si scriu pe net. Multumesc pentru atentie!

      Ce tare esti! Le incorporam (tarile baltice) in URSS ca sa-i dam mai mult de lucru lui Hitler! Asta de unde este, din istoria aia care se preda la voi, in Rusia? Nu multimesc, noi nu consumam asa ceva... O preferam pe aia pentru infantili, daca zici tu, de la americani...

      Adevarul este, nenorocitilor ca nu va mai saturati sa luati cu japca. Basarabia ati luat-o de la Romania, comunistilor. Normal ca Turcia va dat-o ca nu era a lor. Puteti sa luati si Guyana franceza de la chinezi. Si o sa o primiti, ca pe chinezi nu-i doare gura...

      Nu aveti un vecin care sa va iubeasca... Ne-am saturat de gargara rusa... 

      Speram că ai observat că ți-am dat întins o mână în legătură cu rusofonia, să te corectezi elegant. Dar în loc să te retragi, măcar la DEX să înveți cât să treci de BAC, te-ai întors cu mai multe insulte. Idiotule!

      Iar faci mizerii, caricatură care nu poți să postezi în nume propriu. S-a terminat feisbuc?

      Nu pot decât să îți urez muncă silnică liniștită în slujba oricărui stăpân vei avea. Cu prostia neaoșă românească nu ajungi departe. Trebuie să pleci din țară ca să vezi de câți proști erai înconjurat.

       

      Un istoric american de origine cehă, considerat "the" autoritatea în domeniul sovietic, Vojtech Mastny "Stalin and the Prospects of a Separate Peace in World War II" 

       

      "So disconcerting was the behavior of the Russians that at the end of February 1943 the British government instructed its ambassador to Moscow, Sir Archi-bald Clark-Kerr, to inquire on the spot what Soviet intentions with Germany really were. The envoy contacted both Molotov and Stalin, but the "reply was not in very friendly terms." The Soviet leaders evidently did not wish to prejudice their own course of action. For the moment there were still too many open questions that only time could sort out. But having had more firsthand experience with the power and determination of the enemy than the British and Americans, the Russians definitely entertained fewer illusions about the feasibility of a permanent suppression of Germany. They preferred an indirect solution to their security problem by seeking a zone of dependent states as protection against any future attack. Poland, not Germany, was therefore the most urgent item on their agenda." 

       

      Pe scurt, contextul era următorul. Rușii întorseseră soarta războiului la Stalingrad și încercau tratative diplomatice. Cu occidentalii să deschidă frontul de Vest (care aveau ceva dificultăți în a se mobiliza). Și cu Hitler, pentru a face pace. O bună perioadă în primăvara lui 1943, luptele de pe frontul de est s-au calmat. De asta și istoricul spune că britanicii au trimis ambasadorul la Stalin să întrebe ce urmează. Replica lui Molotov și Stalin "nu a fost în termeni prietenoși". Lucrau să își salveze soarta. Istoricul spune că erau prea multe întrebări deschise care aveau nevoie de timp pentru a se descurca. Încasând pe propria piele puterea și determinarea inamicului german, față de britanici și americani, rușii cu siguranță nu se gândeau atunci că vor avea puterea de a înfrânge definitiv Germania Nazistă. Ei preferau o soluție indirectă la problema lor de securitate prin căutarea unei zone de state dependente ca protecție împotriva unui atac viitor. Polonia, și nu Germania, era prin urmare cea mai urgentă prioritate pe agenda lor. 

       

      Iar apoi istoricul arată cum rușii discutau cu Hitler un armistițiu care să se întoarcă la granițele stabilite în 1939 prin acel act de neagresiune. Negocierile pentru o pace separată cu Hitler au durat până în mai 1943 și au eșuat (din cauza nemților). 

      Ce trebuie reținut. Istoricul afirmă cu subiect și predicat că rușii se temeau de naziști (acum mai mult decât în 1939) și țineau cu dinții de strategia lor originală de apărare împotriva unei invazii printr-un cordon de state tampon cu guvernare favorabilă. 

      Tovarase, lasa copypastu' in pace.Pe Mastny nu il ia nimeni in serios. Vezi discutia despre aberatiile lui Mastny in Geoffrey Roberts, Stalin's Wars: From World War to Cold War, unde arata ca Mastny "writing in the 1970s, was repeating wartime rumors" despre o delegatie trimisa de industriasi germani apropiata de Ribbentrop pentru a negocia cu sovieticii prin ambasada de la Stockholm. Toata treaba era un bullshit absolut, dar bietul Cristi nu a aflat, lui i-au slabit ochii de cat s-a uitat la dunga verde de la Russia Today. Bine ti-a zis cineva aici, intoarce-le la pesmetii si la shoshonii tai.

      Cand un rus ne face prosti, tantalai, prostanaci si infantili pe noi romanii, nu putem decat sa ne bucuram. Cand un rus ne lauda pe noi romanii, nu putem decat sa ne intristam si apoi sa ne verificam buzunarele: precis ne-au furat ceva Tezaurul, Basarabia sau libertatea.

      Cand un rus ne faci inculti, pe noi cei mai vechi locuitori ai Europei (apropo, rusule destept, Cultura Cucuteni iti spune ceva? Dar tablitele de la Tartaria?) asta inseamna ca suntem pe drumul cel bun: propaganda si dezinformarea ruso-putinista nu-si atinge tinta. 

      Si ca sa vezi cat de limitat esti bolsevicule: 

      1. Nu sunt in tara 

      2. Hitler a murit de mult. De ce nu v-ati retras din tarile baltice in 45 nenorocitilor? De ce nu cedati Karelia Finlandei, proprietarul de drept? De ce nu va retrageti din Konigsberg?

      3 . Nu o baga pe aia cu americanii ca, daca nu erau ei cu sutele de mii de echipamente militare pe care vi le-au dat, acum, tovarase Cristi, vorbeai nemteste. 

      Pentru că, potrivit sistemului lor legal de administrare a Imperiului Otoman, eram stat vasal, parte din Imperiu. Istoricii români au tot întors problema pe toate fețele încercând să explice că eram foarte autonomi.... Prostii.... Dar tot de la istorici străini afli aceste lucruri.

       

      Basarabia a trecut la ruși printr-o pace semnată la ..... Moscova (nu), la ..... Constantinopol (nu), la ..... București 1812 (corect). Asta arată ce părere aveau turcii despre "autonomia" noastră, a celor două principate. Acum, o temă de logică: ce înseamnă "autonomia"? A fi mai mult sau mai puțin autonom înseamnă că aparții unei formațiuni administrative. Adică ești autonom în cadrul Imperiului Otoman. Dar faci parte din Imperiu, nu ești independent și suveran. Această apartenență a Țărilor Românești la Imperiul Otoman a fost recunoscută în Europa și în tratatele dintre Imperiile Rus și Otoman.

      "Case Closed" 

      Citezi din Geoffrey Roberts. Am ezitat să îl citez pentru că proștii naționaliști mi-ar fi dat în cap cu asta: "overly sympathetic towards Stalin, taking the word of the Soviet leadership uncritically in his writings, thus presenting a biased view and significantly undermining the usefulness of his scholarship". Adică Roberts este criticat de colegi ca fiind prea cumsecade cu Stalin. Stalinistule ce ești, Herodot.

       

      Iată ce spune chiar Roberts din arhivele rusești. Stalin spune ambasadorului american Averell Harriman în oct 1943 (la 6 luni de la negocieri) că era sigur că americanii și britanicii "the Soviets were going to make a separate peace with Germany and he hoped that they had found this was not going to be done" 

       

      Traducerea ți-o faci singur. Dar limbajul pare foarte subtil. Când spui cuiva "ai aflat că o să fac pace cu Germania dar sper că ați aflat că acest lucru urmează să nu se întâmple". Ce îți spune asta, Herodot? Neagă Stalin că au existat în primăvară negocieri? Nu. El spune că "urmează să nu se întâmple. Da, are dreptate. Pe 1 mai 1943, ele eșuaseră. Limbajul diplomatic, Herodot, limbajul diplomatic. 

      "Case closed" 

      ---

      Cristi C 

      Prietene Cristi, esti ridicol. Tu chiar nu observi ca rade lumea de tine si ca nici tu nu mai stii ce faci acolo la computador? Ai racit la ceremonia de la monumentul ostasului sovietic, din cate se vede.

      Despre punctul tău 2, da, mulți ruși regretă atragerea țărilor baltice în URSS. Calculul lui Stalin ar fi putut fi corect, strategic, ca plan militar. Dar aceste țări au fost primele și cele mai vocale care au votat desființarea URSS. Astea trei nu au adus nicio valoare URSS-ului și mulți le consideră un lest. Probabil că după război ar fi fost mai bine să fie lăsate independente, în Tratatul de la Varșovia. Dar au și rușii fixațiile lor în privința gloriei Imperiului Țarist.

       

      Ești penibil cu tăblițele tale. Nu prea mă interesează ce triburi locuiau aceste pietre. Nu asta definește istoria de azi. Și nici nu mă definesc pe mine, ca om, caricaturile alea preistorice. Ce definește istoria de azi și ce are impact asupra mea, este comportamentul poporului român de acum 50, 100, 200 de ani. Atât.

      Observ doar niște naționaliști limitați intelectual care consideră rusofobia drept calitate.

       

      Rusofobia, xenofobia, islamofobia, antisemitismul sunt boli la fel de rușinoase. 

      Iar voi confundați patriotismul cu naționalismul. Nu sunt același lucru. Este rușinos să fii naționalist. 

      Esti penibil tu bai rus prost! Atat de penibil si de prost, tantalaule ca habar nu ai ce spui. Pai ba prostanacule, ce te defineste pe tine este formula vodcii perfecte "descoperite" de Mendeleev: 37.5 grd. Daca nu te intereseaza decat ultimii 50, 100 sau 200 de ani, atunci de ce pomenesti de 1812? Esti un incult, beat si semidoct.

      Ai dracu nazisti! Acum va temeti de ei mai mult ca in 1939! Nasol de voi. Ca acum nazistii sunt peste tot in Europa: Spania, Portugalia, Marea Britanie, Franta, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Germania, Austria, Italia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Grecia... etc. Doar ca nazistii astia se cheama Uniunea Europeana!

      Eu cred ca Putin este cel mai mare nazist al lumii! 

      De clasa I. Acolo se învață că 2015-200=1815.

       

      Îți mulțumim pentru contribuția utilă la dezvoltarea noastră cerebrală. 

      Nu știu de ce vorbești de alcool cu un aer superior. România este imediat sub Rusia la consum de alcool, la o foarte mică diferență. Ești la fel de alcoolic ca un rus. 

      Ești abia la 1.14???

       

      Exagerezi și prin urmare nu ești constructiv. Lăsând la o parte creșterea curentului politic naționalist din Europa care nu este decât rezultatul politicilor economice germane aplicate în EU, discursul în Rusia despre nazism se referă exclusiv la Ucraina, care este un caz special. Că au și rușii DDD-urile lor (adică Dan Diaconescu senzațional) nu neagă nimeni. Ne asemănăm foarte mult. 

      În fapt, impresia mea este că Ucraina din perioada asta seamănă mult cu ceaușismul naționalist al anilor 70-80. 

      Nu stiu de ce dati importanta unui troll ca Cristi C. Imediat ce Lavrov a atacat "fascismul" au inceput si trollii sa raspandeasca mesajul. Semnalul l-a dat ambasadorul lor la Bucuresti cu un discurs in care prelua aberatiile de la Moscova. Gaspadin Cristov, ce-ar fi sa canti la alta masa?

      Lavrov a făcut ce spui tu prima dată pe 26 feb 2014.

       

      Min Externe "Lavrov called on the OSCE to decisively condemn the rise of nationalist and neo-fascist sentiment in the west of the country, (to condemn) calls to ban the Russian language, to turn the Russian-speaking population into 'non-citizens' and to restrict freedom of expression" 

       

      Adică, Lavrov "a chemat OSCE să condamne în mod ferm creșterea naționalismului și a neo-fascismului în vestul Ucrainei, să condamne inițiativele de interzicere a limbii ruse, a transformării populației rusofone în "ne-cetățeni" și restricționării libertății de expresie". 

       

      Spui că Europa este liberă. Da, ar trebui să fie liberă de xenofobism, rasism, naționalism prost ca al tău. Și iată cum a răspuns OSCE. 

       

      26 aug 2014, secretarul general OSCE Leonardo Zannier dă un interviu pentru Austria Press și a avertizat împotriva "naționalismului agresiv", nu numai în contextul crizei dintre Ucraina și Rusia, ci și în restul occidental al Europei. 

       

      Iar pe 24 apr 2015 (le-a luat ceva timp), OSCE "ODIHR’s “Strengthening Dialogue among Civil Society and with Key Governmental Stakeholders in Ukraine Project” will bring together more than 600 stakeholders from both civil society and the Ukrainian authorities in 2015 alone, to enhance effective mechanisms for dialogue to address key human rights issues in Ukraine, in line with OSCE commitments and international standards." 

      OSCE creează un proiect pentru doi ani pentru a "adresa probleme importante de drepturi ale omului în Ucraina, în linie cu angajamentele OSCE și standardele internaționale". 

       

      Practic, Ucraina este dusă la școala drepturilor omului să învețe să se comporte și să își domolească "naționalismul agresiv". 

      Al doilea lucru este pentru tine să înveți ce înseamnă "troll". Studiază un timp problema că nu găsești rezolvarea pe feisbuc proștilor. Iar după ce te mai deștepți puțin o să vezi că trolli sunt ceilalți din aceste comentarii (mai puțin seniorul anonim și istoricul Herodot). 

      Nu stiu de ce dati importanta unui troll ca Cristi C. Imediat ce Lavrov a atacat "fascismul" au inceput si trollii sa raspandeasca mesajul. Semnalul l-a dat ambasadorul lor la Bucuresti cu un discurs in care prelua aberatiile de la Moscova. Gaspadin Cristov, ce-ar fi sa canti la alta masa?

      (repet mesajul pentru ca este la fel de valabil, iar raspunsul muscalului la fel de aberant) 

      Nu vrei să dai o replică non-troll-escă? Ce cauți, trollule pe aici? Dihanie blogărească plină de răutate ce ești. îți repet și mesajul meu care îți răspunde la tema lansată de tine. Nazismul în Ucraina este real, problema a fost semnalată internațional iar OSCE monitorizează lezările drepturilor omului din regimul "pro-european" plin de valori de la Kiev.

       

      Lavrov a făcut ce spui tu prima dată pe 26 feb 2014. 

       

      Min Externe "Lavrov called on the OSCE to decisively condemn the rise of nationalist and neo-fascist sentiment in the west of the country, (to condemn) calls to ban the Russian language, to turn the Russian-speaking population into 'non-citizens' and to restrict freedom of expression" 

       

      Adică, Lavrov "a chemat OSCE să condamne în mod ferm creșterea naționalismului și a neo-fascismului în vestul Ucrainei, să condamne inițiativele de interzicere a limbii ruse, a transformării populației rusofone în "ne-cetățeni" și restricționării libertății de expresie". 

       

      Spui că Europa este liberă. Da, ar trebui să fie liberă de xenofobism, rasism, naționalism prost ca al tău. Și iată cum a răspuns OSCE. 

       

      26 aug 2014, secretarul general OSCE Leonardo Zannier dă un interviu pentru Austria Press și a avertizat împotriva "naționalismului agresiv", nu numai în contextul crizei dintre Ucraina și Rusia, ci și în restul occidental al Europei. 

       

      Iar pe 24 apr 2015 (le-a luat ceva timp), OSCE "ODIHR’s “Strengthening Dialogue among Civil Society and with Key Governmental Stakeholders in Ukraine Project” will bring together more than 600 stakeholders from both civil society and the Ukrainian authorities in 2015 alone, to enhance effective mechanisms for dialogue to address key human rights issues in Ukraine, in line with OSCE commitments and international standards." 

      OSCE creează un proiect pentru doi ani pentru a "adresa probleme importante de drepturi ale omului în Ucraina, în linie cu angajamentele OSCE și standardele internaționale". 

       

      Practic, Ucraina este dusă la școala drepturilor omului să învețe să se comporte și să își domolească "naționalismul agresiv".

      Trebuie sa fii obsedat ca sa stai sa urmaresti toate insanitatile cum face Cristi C. Mai rau, trebuie sa ai creierii prajiti cu votca sa iei in serios ce spune Lavrov. Sper ca dezechilibratul sa se intoarca, n-am mai vazut asa ceva, este ca aia care fac circ in statia de autobuz.

      decât o face Kerry. Te provoc să găsești o afirmație tendențioasă sau falsă făcută de Lavrov și să o comentezi aici.

      În privința circului, într-adevăr, Europa face rabat la calitate când angajează trolli. Îi ia numai pe ăia cu creierii prăjiți de etnobotanice, muritori de foame. 

      Prima este prea simplă. Orice puber aflat în primi ani de facultate la seminariile lui Avramescu poate răspunde (așa cum sunt mulți postaci pe aici).

       

      După ce răspunzi la ea, motivează și asta: 

      De ce Radio Europa Liberă a concediat pe ziaristul cu care colabora de 25 de ani, pe Andrei Babitsky? Avea păreri incomode și libertatea de expresie nu se aplica în cazul lui? 

      Pentru primii dintre voi, elevii lui Avramescu (probabil în primii ani, că doar atunci încă mai există unicorni) care răspund la cele două provocări, vine și a treia.

      De ce pe siteul RFERL (al Europei Libere, cornul abundenței informațiilor "adevărate"), există trei referințe la TTIP, o dată pe an? În acest timp, pe un site cu jurnaliști independenți (Bursa), există NOUĂ articole doar în acest an. Nu este TTIP de interes pentru Europa și cetățenii ei care se informează de la Europa Liberă (vai de capul lor)? 

      Russia has a 24-hour "troll factory" in St. Petersburg, where hundreds of employees work in 12-hour shifts writing pro-Putin comments on Western and Russian news articles, fabricating their own news stories, creating and posting satirical videos, and posting tweets and Facebook updates from fake profiles

      What's the ultimate goal?

      To give the Kremlin plausible deniability of its aggressive activities, and create sympathy for Russia in the old Soviet bloc. In eastern Ukraine, Pomerantsev says, Russian media managed "to create a parallel reality where 'fascists' have taken power in Kiev, ethnic Russians in eastern Ukraine are in mortal danger, and the CIA is waging a war against Moscow." 

      What is Russia doing?

      Since it annexed Crimea a year ago, Russia has launched an all-out disinformation campaign on multiple fronts. State-run international news channels and websites such as RT and Sputnik give a pro-Kremlin slant to real news stories, and spread outright lies and outlandish conspiracy theories. State agencies and private firms employ platoons of bloggers who scour Western and Russian news sites for articles about Russia or Ukraine and swamp them with pro-Kremlin comments.  

      Ai furat un film și l-ai vizionat.

      Ai descărcat câteva programe piratate că ești prea prost plătit ca să ți le permiți. 

      Ai semnat în numele altuia (1.35,36,37) când puteai să îți treci propria semnătură (eu m-am oprit la primele trei provocări, oricum sunt suficient de dificile). 

       

      Și, nu în ultimul rând, invidia. Ești invidios, asta te mână în lupta pe care crezi o că o duci. 

       

      Iată ce spune siteul crestinortodox despre invidia ta: 

       

      "Sfantul Ciprian arata ca invidia este "radacina tuturor relelor, izvorul dezastrelor, samanta delictelor, cauza crimelor. De aici se ridica ura, de aici porneste animozitatea. Invidia aprinde lacomia. vazand pe altul mai bogat decat el. Invidia atata ambitia, cand cineva afla ca altul s-a ridicat intr-o functie mai inalta." [...] 

      La acestea adaugam manifestarea invidiei in directia calitatilor semenului si chiar a actiunilor acestuia. Invidiosul doreste ,din mandrie, sa fie deasupra tuturor si nu suporta sa fie depasit. De aici, revolta impotriva lui Dumnezeu ca este nedrept, acordand diferit talantii Sai, iar fata de aproapele se manifesta sub forma aversiunii prin minimalizarea, atat a calitatilor, cat si a faptelor lui meritorii. Acum invidia declanseaza defaimarile, calomniile si tot felul de denigrari si de injurii, impreunate cu actiunile de subminare si blocare a activitatii menite sa afirme personalitatea semenului." 

      Former Newsweek and Associated Press reporter Robert Parry notes that Ronald Reagan and the CIA unleashed a propaganda campaign in the 1980’s to sell the American public on supporting the Contra rebels, utilizing private players such as Rupert Murdoch to spread disinformation.

       

      Americanii au violat credibilitatea presei, au aruncat la coș una dintre instituțiile de bază ale democrației și singura industrie menționată în Constituția Americană. 

       

      Unul din fondatorii Democrației Americane (sub forma ei adevărată, nu cea de azi), al patrulea președinte american și "părintele Constituției", James Madison, spunea: 

      "A critical, independent and investigative press is the lifeblood of any democracy. The press must be free from state interference. It must have the economic strength to stand up to the blandishments of government officials. It must have sufficient independence from vested interests to be bold and inquiring without fear or favour. It must enjoy the protection of the constitution, so that it can protect our rights as citizens." 

      Mare e gradina Ta!

      Ala care semnezi Cristi, esti dus, baiete! 

      Un Troll (recte tu) nu este binevenit nicăieri. Dispari, taci sau spune ceva inteligent. Iar dacă nu vrei în niciun chip și atât te duce capul, măcar dă clickuri pe reclamele de pe site pentru ca Bursa să își câștige existența ca presă independentă.

      Obsesie patolgica.

      mai curand redus mintal

      Faci umbră degeaba pământului.

      De ce nu respecți sfatul unui troll de a dispărea? Sunt prea prost pentru tine (și îmi este rușine că suntem din același popor). Atât de prost încât îți atrag atenția încă o dată că aceste comentarii, 42 și 43, încalcă regulamentul de utilizare a sitelui Bursa.

       

      - Utilizaţi un limbaj decent. 

      - Nu sunt permise postările cu caracter obscen şi/sau insultativ 

       

      Chiar nu poți să îți accepți superioritatea intelectuală evidentă și să taci seniorial, mergând către sfere mai înalte ale preocupării tale?

      Cat de tantalau trebuie sa fii ca sa iti iei slujba de postac la muscali, mey postace? Poate ca n-ai ce manca, maey. Poate n-ai bani de mahorca. Poate ai o problema la cap. Trist si totusi comic. Harasho.

      Sporul demografic a fost de -10700 de persoane în martie, aproape un record. Eu nu vreau să fac parte dintr-un popor care gândește ca tine și care nu este în stare să-și analizeze greșelile enorme ale trecutului. Așa că mai bine că se stinge încet, încet.

      În ceea ce privește starea mea materială, nu este problema ta. Nu mă plătește Putin. Eu am finanțat prin crowdfunding o publicație independentă de bună calitate din Rusia. 

      Sunt gagauz. Mama este moldoveanca si tata gagauz, dar eu ma considerez gagauz si asa voi ramane, gagauz, traiasca Gagauzia, sunt gagauz!

      La mesajul 1.48. Tu, ăla care semnezi cu numele altora, deși te-am avertizat de atâtea ori că este chiar imoral (dacă nu ilegal) ceea ce faci. Ești prieten cu Ponta, acuzat de plagiat și te înțelegem.

       

      Peste câțiva ani, când vei depăși mai bine cei 20 de ani, vârstă la care te uiți ca la un zeu la proful tău Avramescu de la facultate, vei avea șanse mai mari să înțelegi realitatea (sau poate nu, că nu cred că te duce capul pentru a te angaja într-o dialog în nume propriu). Renunță la mizeriile tale că nu îmi vor opri libertatea mea de expresie, măi europeanule liberal ce ești (și invidios). 

      PS: Găgăuzii, ca și secuii de la noi, merită teritoriul lor autonom. Ei l-au primit de la moldoveni, secuii mai așteaptă. Însă eu sunt român din București. 

      Du-te ba papagalule cristi si canta la alta masa ! Esti varza ; agresi e omeneste, a insista in greseala inseamna ca esti ...dracu-impielitat !!!

      Prin discuții asupra conținutului mesajului. Cristi C are dreptate să iși susțină punctul de vedere.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb