Zona euro nu vrea să reducă datoria Greciei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2012

Miniştrii de finanţe din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au lansat, ieri, o nouă încercare de a ajunge la o înţelegere în privinţa deblocării tranşei de împrumut destinat Greciei, însă responsabilii europeni afirmau că o nouă reducere a datoriei elene nu este luată în calcul în acest moment, aşa cum ar dori FMI.

Poziţia europenilor vine în contextul în care, la finele săptămânii trecute, cotidianul german Der Spiegel informa că Fondul Monetar Internaţional propune o nouă restructurare radicală a datoriei Greciei. Publicaţia arăta că planul include o nouă reducere cu 50% a datoriei elene (din suma nominală), ceea ce ar permite aducerea nivelului debitelor Greciei la 70% din PIB în 2020, faţă de 144%, cât este estimat.

Creditorii privaţi ai Atenei au decis deja, anul acesta, tăierea a circa 100 de miliarde euro din datoria Greciei.

În prezent, cea mai mare parte din datoria Atenei - de 300 de miliarde euro - este "în mâna" zonei euro, BCE şi FMI.

Germania, principalul donator în programul de creditare destinat Greciei, se pronunţă categoric împotriva unei noi restructurări a datoriei elene.

Ministrul finanţelor de la Berlin, Wolfgang Schaeuble, a declarat înaintea reuniunii de ieri: "Reducerea datoriei elene este imposibilă din punct de vedere legal, nu doar pentru Germania, dar şi pentru alte ţări din zona euro, dacă aceasta este legată de o nouă garanţie pentru credite".

La rândul lor, doi membri ai conducerii BCE, Vitor Constancio şi Joerg Asmussen, au declarat că tăierea datoriilor nu se află pe agenda actuală privind Grecia.

Ieri, miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit la Bruxelles, în prezenţa directorului general al FMI, Christine Lagarde, şi a preşedintelui BCE, Mario Draghi, pentru discuţii pe marginea tranşei de ajutor destinate Greciei, sperând să convingă Fondul că Atena a făcut suficient ca să ducă datoria publică la un nivel gestionabil. Astfel, zona euro, FMI şi BCE erau aşteptate să ajungă la un acord pentru vărsarea tranşei de ajutor de peste 31 de miliarde euro, vitală pentru autorităţile de la Atena.

"Grecia a făcut ceea ce trebuia să facă, acum este rândul Eurogrupului şi al FMI să-şi facă datoria", a afirmat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

La rândul său, ministrul finanţelor de la Atena, Yannis Stournaras, şi-a exprimat încrederea că omologii săi din uniunea monetară vor ajunge în final la un acord pentru deblocarea banilor, dat fiind că Grecia "şi-a îndeplinit obligaţiile asumate", res-pectiv a stabilit măsurile dure de aus-teritate şi reformele economice dolicitate.

"Sunt sigur că astăzi (n.r. - ieri) vom găsi o soluţie reciproc benefică", a afirmat Stournaras.

Euro avea un curs de 1,2964 dolari la ora 10.32, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,1% comparativ cu ultima zi a săptămânii trecute.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vreau si eu daca tot nu costa nimic !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb