Zona euro şi FMI au decis relaxarea acordului cu Grecia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2012

Atena va primi în decembrie tranşa de împrumut

Zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au ajuns, în noaptea de luni spre marţi, la un acord în privinţa modalităţii de relaxare a condiţiilor acordului de împrumut cu Grecia, deschizând totodată calea spre deblocarea tranşei mult întârziate, îngheţată de luni de zile.

După o reuniune care a durat peste 13 ore, zona euro şi FMI s-au înţeles ca datoria Greciei să fie redusă de la 190% din PIB în 2014 la 124% din PIB în 2020, faţă de un obiectiv iniţial de 120% susţinut de FMI.

"FMI a vrut să se asigure că zona euro ia măsurile necesare punerii Greciei pe calea unei datorii sustenabile", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, după reuniunea Eurogrup la care a participat. Oficialul FMI a menţionat că Grecia este, acum, "pe calea unei datorii viabile".

Totodată, miniştrii de finanţe din zona euro au decis plata unui total de 43,7 miliarde euro către Atena, iar prima tranşă, de circa 34 de miliarde euro, va fi vărsată în luna decembrie. Întreaga plată va fi efectuată în trei tranşe, până la finele primului trimes-tru din 2013.

Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup, a afirmat că acordul a fost "foarte dificil" şi fiecare parte a făcut eforturi semnificative pentru realizarea consensului.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a arătat că acordul privind Grecia va reduce incertitudinile de pe pieţe şi va consolida încrederea în această ţară, respectiv în Europa.

Eurogrup, FMI şi BCE au stabilit să reducă datoria Greciei fără o ştergere a acesteia, ci printr-un pachet de măsuri, printre care micşorarea dobânzilor la creditele bilaterale deja consimţite, extinderea la 15 ani a perioadei de rambursare a împrumuturilor acordate Greciei şi o prelungire de zece ani pentru plata dobânzii.

În plus, Eurogrup a planificat o răs-cumpărare de titluri de stat de către Grecia, însă cu o condiţie: să nu treacă peste un anumit preţ de pe piaţă.

Premierul elen Antonis Samaras a salutat acordul, iar comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat că, pentru zona euro, "este un adevărat test asupra credibilităţii, a capacităţii de a lua decizii privind cele mai dificile probleme".

Euro se depreciază

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, pe fondul incertitudinilor legate de eventuala răscumpărare de titluri de către Grecia. În opinia analiştilor, Greciei îi va fi foarte greu să răscumpere titluri până la mijlocul lunii decembrie. Moneda unică a avut un curs de 1,2926 dolari la ora 10.43, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,4% faţă de ziua precedentă. Anterior, euro trecuse de 1,30 dolari, atingând cel mai ridicat curs din 31 octombrie până la momentul actual (1,3009 dolari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb