Zona Mării Negre - oportunităţi strategice şi ameninţări

Ziarul BURSA #Politică / 1 iunie 2006

Regiunea Mării Negre leagă o serie de oportunităţi strategice. Gregorz Connor, Director al Institutului Est-Vest din cadrul Centrului pentru Cooperare Transfrontalieră de la Bruxelles, a subliniat recent, în cadrul seminarului "Abordări viabile ale cooperării la Marea Neagră", necesitatea eliminării pericolelor ce ameninţă această zonă, ca transportul ilegal de arme sau tensiunile politice "îngheţate".

În viziunea domniei sale, este necesară îmbunătăţirea cooperării între ţările situate în bazinul Mării Negre, precum şi "o abordare mai pragmatică a problemelor existente".

Pactul de stabilitate în regiunea Mării Negre nu are şanse foarte mari să funcţioneze cu adevărat

Pactul de stabilitate nu are şanse foarte mari să funcţioneze cu adevărat, după părerea domnului Fabrizio Tassinari, cercetător în cadrul Centrului pentru Studiul Politicilor Europene. În opinia domniei sale, ţările implicate sunt foarte diferite ca viziune, iar în regiune există o anumită tensiune care trebuie luată în considerare.

Doamna Alina Mungiu-Pippidi, Director al Societăţii Academice Române, a prezentat factorii care fac imposibilă o astfel de cooperare în viitorul apropiat. Printre provocări se numără construcţia naţională, statală şi socială a ţărilor implicate. Există, de asemenea, dilema securităţii, de vreme ce logica europeană impune construcţia de frontiere, pe când cea a cooperării în regiunea Mării Negre presupune eliminarea acestora. Infrastructura slabă, europenizarea statelor care au aderat sau în sunt în curs de aderare şi care adună cu dificultate resurse, depinzînd în mod categoric de UE, sunt factori ce fac ca, în opinia doamnei Mungiu-Pippidi, cooperarea în regiunea Mării Negre să nu fie un proiect fezabil.

Pactul de stabilitate în Europa de Est a fost adoptat în 1999, la iniţiativa Uniunii Europene. Mai bine de patruzeci de ţări şi-ai luat angajamentul să susţină ţările din Europa de Est în vederea eliminării conflictelor politice îngheţate, a creării unor democraţii sustenabile în zonă în vederea consolidării stabilităţii regiunii. Cu acestă ocazie, tuturor ţărilor din zonă li s-a promis integrarea euro-atlantică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb