Bogdan Maioreanu, eToro: Rezultatele financiare ale NVIDIA confirmă că goana dupa inteligenţa artificială este reală

Companii / 24 august 2023

 Bogdan Maioreanu, eToro: Rezultatele financiare ale NVIDIA confirmă că goana dupa inteligenţa artificială este reală

Raportarea rezultatelor financiare ale NVIDIA (NVDA) a fost aşteptată cu nerăbdare de piaţă. Existau temeri că actuala goană după inteligenţa artificială (IA) este doar o modă trecătoare, fără niciun fundament comercial în spate. O ratare a ţintelor de vânzări ar fi afectat piaţa şi în special companiile de tehnologie care au fost coloana vertebrală a actualei reveniri a pieţei. Dar, aseară târziu, rapoartele financiare ale NVIDIA au risipit această temere. Compania a depăşit aşteptările, cu venituri care au urcat la 13,5 miliarde de dolari, în creştere cu peste 100% de la an la an, în timp ce profitul a crescut cu peste 400%, ajungând la 4,29 dolari pe acţiune. Preţul acţiunilor NVIDIA a urcat cu aproape 10% după închiderea pieţei, depăşind 500 de dolari.

Piaţa se aştepta ca veniturile obţinute de NVIDIA din activităţile legate de centrele de date să depăşească 8 miliarde de dolari. Acest lucru ar fost important pentru a valida teza conform căreia IA nu este doar un instrument interesant precum Chat GPT sau Midjourney, ci generează o nevoie tot mai mare de hardware performant, capabil să proceseze rapid datele, în special în centrele de date. NVIDIA a depăşit aşteptările, înregistrând venituri record în zona centrelor de date de 10,32 miliarde de dolari, în creştere cu 141% faţă de primul trimestru şi cu 171% faţă de anul trecut.

GPU-urile (unităţile de procesare grafică) NVIDIA se ocupă de o serie de sarcini în centrele de date, inclusiv de antrenarea şi operarea modelelor de învăţare automată (machine learning). De asemenea, companiile folosesc GPU-urile NVIDIA pentru a accelera calculele în simulările de supercalculatoare. În prezent, piaţa de inteligenţă artificială este relativ omogenă la nivelul infrastructurii de servere, NVIDIA deţinând aproximativ 95% din piaţa de GPU pentru învăţare automată.

La această situaţie nu s-a ajuns peste noapte. Jensen Huang, în prezent director executiv al NVIDIA, a fost unul dintre fondatorii săi în 1993. Pe atunci, NVIDIA se concentra pe îmbunătăţirea graficii pentru jocuri şi alte aplicaţii. În 2007, NVIDIA a lansat CUDA, un soft care permitea folosirea GPU pentru calcul de date general. Acest lucru s-a întâmplat după ce cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit în 2006 că GPU-urile pot accelera operaţiile matematice într-un mod în care procesoarele calculatoarelor nu o pot face. Acesta a fost începutul "calculului accelerat". În prezent, ceea ce a început sub numele de CUDA a devenit coloana vertebrală a inteligenţei artificiale.

În timp ce plăcile grafice pentru jocurile video au fost principala ţintă a NVIDIA la începuturile companiei, din punct de vedere al veniturilor, acum sunt pe locul doi. În ultimul trimestru, veniturile din gaming au fost de 2,49 miliarde de dolari, în creştere cu 11% faţă de trimestrul anterior şi cu 22% faţă de anul trecut.

Dar ceea urmează pentru NVIDIA nu este simplu, deoarece se va confrunta cu o concurenţă şi mai acerbă din partea altor companii precum AMD, Qualcomm şi Intel. Iar acest lucru înseamnă că menţinerea supremaţiei actuale va necesita creşterea cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare. Între timp, cele mai recente date arată o dominaţie clară în domeniul calculului accelerat, compania majorându-şi estimările privind veniturile totale la 16 miliarde de dolari, cu marje brute de peste 70% în trimestrul curent.

Aceste rezultate confirmă că inteligenţa artificială nu este doar o modă trecătoare şi, în cele din urmă, marchează un moment crucial nu doar pentru NVIDIA, ci şi pentru întregul sector tehnologic. Companiile la nivel global cheltuiesc sume mari pentru IA, iar NVIDIA culege roadele acestei cereri fără precedent. Concluzia este că trenul IA nu încetineşte, iar rezultatele de astăzi îi reasigură pe investitori că nu este vorba doar de un foc de paie sau de o situaţie singulară.

Pentru investitorii individuali, NVIDIA este deja una dintre companiile de top, fiind la nivel global al nouălea cel mai deţinut titlu pe platforma socială de investiţii eToro şi al 11-lea cel mai deţinut titlu de către investitorii români. Preţul acţiunilor sale a crescut în acest an cu aproape 230%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb