Kadri Simson : "Propun retragerea UE din Tratatul privind Carta Energiei"

D.R.
Internaţional / 7 iulie 2023

 Kadri Simson : "Propun retragerea UE din Tratatul privind Carta Energiei"

Comisia Europeană a propus vineri ca ţările UE să iasă în comun din Tratatul privind Carta Energiei, criticat că blochează eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice, pentru că protecţia pe care o acordă investiţiilor în energie se extinde şi la combustibili fosili, informează Agerpres.

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic. Însă în ultimii ani prevederile acestui tratat au fost utilizate de companiile din sectorul combustibililor fosili şi cele din domeniul energiilor regenerabile pentru a da în judecată guvernele pentru modificările aduse cadrului de reglementare care pun în pericol randamentele companiilor de pe urma anumitor investiţii.

"Propun retragerea UE din Tratatul privind Carta Energiei pentru că în forma sa actuală, nemodernizată, nu mai este în linie cu obiectivele UE în domeniul energiei şi climei", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

În propunerea sa vizând ieşirea coordonată a UE din Tratatul privind Carta Energiei, Executivul comunitar spune că acest tratat a devenit "din ce în ce mai depăşit" iar protecţia pe care o oferă combustibililor fosili subminează planurile UE de a trece la sursele de energie curată şi a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Bruxelles-ul a fost presat să pună la punct o ieşire coordonată a UE, după ce mai multe state membre, inclusiv Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Belgia au anunţat că au planuri de a ieşi din acest tratat. Italia s-a retras din acelaşi tratat încă din 2015.

Mai multe surse din apropierea discuţiilor au dezvăluit că, iniţial, Bruxelles-ul a avut în vedere o ieşire parţială care ar fi permis unor state să rămână în Tratatul privind Carta Energiei, dar până la urmă a decis pentru o ieşire coordonată a UE din motive legale.

Chiar dacă ţările semnatare se retrag, există o "clauză de caducitate" care face ca Tratatul privind Carta Energiei să protejeze actualele investiţii în combustibili fosili timp de 20 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb