Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au discutat astăzi, cu reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare şi Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Mediul de afaceri este motorul economiei româneşti, iar statul trebuie să asigure combustibilul necesar funcţionării sale. Astfel, utilizăm corect impozitele şi taxele plătite de companiile private şi le returnăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru că astfel asigurăm continuarea funcţionării economiei şi locurile de muncă pentru salariaţi.", a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Potrivit sursei citate, printre opţiunile evaluate se numără acordarea directă a unor garanţii financiare de maximum 1 milion de euro/companie, pentru susţinerea investiţiilor în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă. O altă opţiune este acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% pentru creşterea capacităţii de producţie sau reconversia de la intermediere la producţie, prin Programul IMM Prod.
"Fermierii şi producătorii din industria alimentară au nevoie urgentă de capital şi îmi doresc să venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cât mai bine materia primă în zona de procesare, pentru a obţine produse cu valoare adăugată.", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garanţii guvernamentale de până la 90% companiilor, care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanţii guvernamentale de până la 90% companiilor, pentru a finanţa creşterea capacităţii de producţie sau reconversia de la intermediere la producţie.
Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garanţii guvernamentale companiilor din construcţii pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, prin Programul Garant Construct.
Conform prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru întreprinderile din domeniul agriculturii - producţie primară de până la 290.000 euro/întreprindere, iar pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maximă a grantului nu poate depăşi 345.000 Euro.
Pentru întreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi în limita maximă de 2,3 milioane euro/întreprindere.
De asemenea, reamintim faptul că la finalul lunii decembrie 2021, guvernul a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest şi a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garanţii guvernamentale în valoare de până la 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, până la 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole şi până la 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar, se arată în comunicat.