VIDEOCONFERINŢA MANAGEMENTUL SITUAŢIEI DE CRIZĂ/ ANCA DRAGU, E.ON ROMÂNIA: "Simpla stopare a plăţii facturilor este o soluţie nefericită care creează un gol de lichiditate pe lanţ"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 aprilie 2020

Anca Dragu

Anca Dragu

România trebuie să vină cu scheme de sprijin pentru a atrage producţia din afara Europei Efectele crizei coronavirus se vor resimţi până la finalul lui 2021, cu o posibilă izolare de ordin secundar în finalul acestui an Unii angajaţi ai E.ON, hăituiţi de autorităţile locale când au venit la intervenţii

Există pe drept persoane fizice şi consumatori care pot avea dificultăţi cu plata facturilor zilele acestea, din cauza pandemiei de coronavirus, dar simpla stopare a plăţii facturilor este o soluţie nefericită având în vedere că ea creează un gol de lichiditate pentru firmele de furnizare şi implicit pe tot lanţul, a declarat, ieri, Anca Dragu, director general E.ON România.

Domnia sa a declarat: "S-a tot discutat despre amânarea la plată a facturilor cu 3 luni. Desigur, sunt persoane fizice, consumatori casnici şi companii care pot avea dificultăţi în această perioadă cu plata facturilor. Cu toate acestea, simpla stopare a plăţii facturilor este o soluţie nefericită pentru că ea creează un gol de lichiditate pentru firmele de furnizare. Este un lanţ logic: furnizorii încasează aceste facturi şi mai departe plătesc distribuţia, sistemul de transmisie, producătorii şi asigură continuitatea procesului. Pur şi simplu să tai o bucată din acest lanţ este o solutie parţială care denaturează întregul proces. Ceea ce ar trebui implementat e un mecanism de injectare de lichiditate în sistem. Faptul că aici şi acolo tăiem intrarea de lichidate nu ne ajută cu nimic pentru a trece peste criză, ci din contră, pune în pericol planurile de investiţii. Acestea sunt foarte importante pentru relansare, când lockdown-un se va termina".

Dragu a mai spus că povara amânarii plăţilor este preluată numai de furnizori, producătorii nefiind afectaţi. "Nu există un cadru normativ care să spună că dacă ai colectat 80% plăteşti mai departe 80% către transmisiee şi către producţie. Nu ar fi o măsură firească nici asta. Ar fi o împărţire echilibrată a poverii, dar ideea este să aducem cash în sistem, nu să alergăm fiecare să scăpăm de această obligaţie a plăţii. Ar fi corect să se împartă în sistem povara şi să ajungă până la producător, dar de fapt şi mai corect ar fi ca ea să nu existe. Şi atunci să vină statul, pentru că în situaţii de criză se vede rolul statului, să vină cu aceste măsuri de injecţie de lichiditate pentru a proteja business-urile (furnizorilor - n.r.) şi consumatorii", a spus Anca Dragu.

Totodată, ea a notat anterior că liniile de credit din trezorerie sunt "too good to be true" în condiţiile în care deja e o "coadă lungă la trezorerie".

"Această criză a apărut la începutul anului când bugetul statuului nu a avut prea mult timp să încaseze, din taxe şi impozite, că aşa se alimentează trezoreria. Deci nici nu ne-a prins într-un moment prea favorabil, iar ideea că în trezorerie cineva toarnă bani de undeva şi altcineva stă la coadă şi îi ia e destul de năstruşnică. De aceea e nevoie de un mecanism complet care să asigure accesul la operaţiuni de factoring sau linii de credite pentru furnizorii pentru care se creează goluri de lichiditate. Aceasta ar fi o măsură rotundă", a notat directorul general al E.ON.

Şefa E.ON a mai făcut referire şi la raportul FMI de marţi care a revizuit cu 6,3 procente creşterea economiei globale la un minus de 3% a PIB-ului global, cu o contracţie economică de 5% pentru România - sub estimările analiştilor bancari -, context în care Dragu a precizat că Uniunea Europeană, şi în special România, ar trebui să vină cu scheme de ajutor care să atragă producţia din afara Europei, mai exact din Asia. Dragu, de asemenea fost ministru de finanţe în guvernul Cioloş, a spus că situaţii precum cele provocate de pandemia de coronavirus s-ar putea repeta şi că efectele se vor simţi până în finalul anului 2021, cu probabila nevoie din nou de izolare spre sfârşitul acestui an.

"Germania, Franţa, Italia, aveau creşteri negative mult mai semnificative, de 7-8-9% şi faptul că aceste ţări sunt partenerii principali ai României reprezintă un efect negativ uriaş. (...) Probabil în perioada de vară vom vedea o reluare a activităţii economice pentru ca spre sfârşitul anului să reapară nevoia unei izolări. Una peste alta, până la finalul anului 2021 probabil că se vor tot vedea aceste efecte negative. Depinde de cum putem ţine sub control pandemia şi cum găsim şi avem materiale, echipamente şi medicamente care să lupte cu virusul. Atenţie, probabil asemenea situaţii se vor mai repeta în viitor. Este o primă situaţie care arată că un virus în contextul actual de globalizare, de lanţuri de producţie foarte lungi (la nivel mondial), poate să aducă o disfuncţionalitate la nivel global. (...) Cred că statele membre ale UE şi mai ales România ar trebui să se uite cu atenţie în acest context la scheme de ajutor de stat care să asigure relocarea unor părţi de producţie din afara Europei, nu doar din China, către Europa. Scheme de ajuutor de stat care să facă aceste relocări să fie tentante. Iar la nivelul UE ar trebui ca regulile de ajutor de stat să fie rapid flexibilizate ca să se permită aceste scheme de ajutor de stat sectoriale. În acest fel ne vom asigura într-adevăr că lanţurile se scurtează şi vom fi mai puţini vulnerabili în faţa unei posibile noi pandemii", a declarat Anca Dragu.

În ceea ce priveşte E.ON şi răspunsul companiei la criza de coronavirus, aceasta a precizat: "Lucrurile s-au desfăşurat foarte repede şi în primă fază ne-am concentrat pe securitatea sistemului, a clienţilor şi angajaţilor. Într-adevăr, izolarea este de neconceput fără gaze, fără curent electric, apă şi chiar ridicarea gunoiului. Aceste servicii trebuie să fie prezente 100%, 7 zile din 7, 24 de ore. Cel mai important obiectiv a fost operarea în condiţii de siguranţă a infrastructurii noastre. Ne-am uitat şi la reducerea la minim a riscului de contaminare pentru angajaţi şi clienţii noştri. Aceste operaţiuni de intervenţii presupun că oamenii noştri merg în teren şi au contact relativ apropiat cu diferite persoane. Am avut chiar situaţii în anumite localităţi mai mici în care oamenii noştri au fost hăituiţi de autorităţile locale care n-au înteles că reprezenţii firmelor de utilităţi trebuie să fie în teren. (...) Avem în teren 1.100 de echipe, 700 pe zona de gaze şi 400 pe zona de electricitate, gata să intervină în orice moment pentru orice situaţie care apare. Suntem bine pregătiţi pentru toate scenariile de criză, avem responsabilitatea a 3.100.000 de clienţi la care trebuie să ajungă în permanenţă energia electrică şi gaze".

Dragu a mai clarificat că toţi angajaţii E.ON au asigurări şi a mai spus că reducerea consumului energetic şi a preţurilor vor duce la un apetit scăzut de efectuare a investiţiilor absolut necesare.

"Dacă aveam smart grid, smart metering, SCADA şi aşa mai departe ne-ar fi fost mult mai uşor şi nu trebuia să expunem atât de mulţi oameni. Trebuie, de asemenea, să revenim la proiectele Green Deal, de care nu mai aud de cam o lună de zile. Trebuie să revenim la aceste proiecte de decarbonare, de electrificare, de digitalizare care să ne asigure un sector energetic şi în general un sector economic performant. Trebuie să ne uităm în continuare la investiţiile din zona de fond de modernizare, din Just Transition Fund din Green Deal. Lucrurile astea nu trebuie să ne oprească, să ne copleşească situaţia actuală, trebuie să continuăm proiectele de investiţii", a conchis directorul general al E.ON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb